11/06/2021 , 13:36

Blerta Brati/ “A është e mundur që epidemia Covid të ndërpritet”

Imuniteti kolektiv, ose imuniteti në grup, korrespondon me momentin kur një individ i ri infektohet nga një patogjen brenda një popullate, patogjeni nuk transmetohet më për shkak të shumë personave tashmë të imunizuar, nga infeksioni natyror ose nga një vaksinë.
Ky nivel varet nga shkalla e riprodhimit të sëmundjes (R0), por vlerësohet të jetë rreth 60-70% për Covid.
Katër arsye që tregojne se imuniteti i tufës nuk funksionon!
Atëherë, si e shpjegoni dështimin e konceptit të imunitetit kolektiv?
A është padyshim iluzion?
Një studim i botuar më 27 janar në The Lancet vrojton misterin brazilian dhe paraqet katër shpjegime të mundshme.
1.Hipoteza e parë është që shkalla prej 76%, e ekstrapoluar në bazë të rasteve të subjekteve të infektuar, do të ishte mbivlerësuar. Sidoqoftë, edhe duke marrë numrat real të testeve pozitive serologjike (52.5% në qershor), ne duhet të kishim arritur në një shkallë mjaft të mbrojtur të infeksionit.
2.Hipoteza e dytë eshtë qe imuniteti kolektiv tashmë ka rënë kryesisht për shkak të rënies së nivelit të antitrupave pas infeksionit të parë. Përsëri, kjo nuk ka gjasa pasi disa studime kanë treguar se niveli i antitrupave mbetet i mjaftueshëm për muaj. Një studim i botuar në Science vlerëson se kujtesa imune zgjat të paktën 8 muaj dhe disa besojnë se mund të zgjasë “vite”.
3.Hipoteza e tretë është ajo e varianteve të reja që mund t’i shpëtojnë sistemit imunitar. Dy variante (B.1.1.7, të njohura si variant britanik dhe P.1) janë identifikuar kështu në Manáus, dhe tashmë është vërejtur një rast i ri-infektimit të një personi tashmë të imunizuar nga ky variant i ri P.1. Përveç kësaj, një tjetër variant, që mbart mutacionin E484K, po qarkullon në Brazil.
Sidoqoftë, ky mutacion duket se shoqërohet me një kapacitet më të ulët për neutralizim nga antitrupat.
4.Hipoteza e katërt është ajo e një transmetimi më ngjites, më të fortë, të linjave që qarkullojnë sot. Kështu, varianti P.1 mungonte nga mostrat e mbledhura në Manáus midis marsit dhe nëntorit dhe përfaqësonte 42% të mostrave të mbledhura në dhjetor.
A është e mundur që epidemia Covid të ndërpritet?
A do të thotë kjo se imuniteti i tufës nuk mund të arrihet kurrë dhe se epidemia do të vazhdojë të përparojë dhe të përsëritet në mënyrë të pashlyeshme?
Disa shpresa mbeten akoma për të shmangur këtë skenar të zymtë.
Së pari, imuniteti i vaksinës duket të jetë më i madh se ai i dhënë nga imuniteti natyror, sipas një studimi të kryer nga Spitali Universitar i Tuluzës (95% për vaksinën Pfizer-BioNTech kundër 85% për imunitetin natyror).
Një studim tjetër izraelit tregon se pacientët e vaksinuar zhvillojnë deri në 20 herë më shumë antitrupa sesa ata që janë rikuperuar nga koronavirusi.
Dhe edhe nëse efektshmëria e vaksinës zbehet për shkak të varianteve, duhet të jetë e mjaftueshme për të ndaluar përhapjen.
Përveç kësaj, ne mund të shpresojmë që, edhe duke u ri-infektuar për herë të dytë nga virusi ose një variant, ne të zhvillojmë një formë më pak serioze të sëmundjes, e cila do të ishte e mjaftueshme për të shmangur mbingarkesën e spitaleve dhe për këtë arsye ri-mbyllje.

Related Posts

Kategorite

BIoscalin