17/06/2021 , 3:21

Covid-19 mund të shkaktojë probleme me dëgjimin. A do bëjë të njëjtën gjë vaksina?!

Janë të  shumtë pacientët  të cilët fajësojnë vaksinën për  tringëllimën në veshët e tyre krahas  shume efekteve të tjera anësore që ka shkaktur Covid-19. Të paktën 1,500 njerëz ankohen se kanë pasur probleme me veshët pas vaksinës së tyre.

Gjysma e popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar tani ka pasur të paktën një goditje kundër Covid-19 dhe Shëndeti Publik i Anglisë thotë se vaksinat tashmë kanë shpëtuar të paktën 6,000 jetë dhe kanë ndaluar shumë njerëz të sëmuren.

Por përhapja  e tij ka ngritur pikëpyetje në lidhje me efektet anësore të rralla, por serioze. Ajo që ka tërhequr vëmendjen e publikut është rreziku shumë i vogël i mpiksjes së gjakut nga vaksina AstraZeneca.

Edhe pse nuk ka asnjë provë për këtë gjë, Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (MHRA) ka rekomanduar që të rriturve nën 30 vjeç t’u ofrohet një nga vaksinat e tjera në dispozicion, për të qenë në anën e sigurt.

Mpiksjet e gjakut nuk janë i vetmi efekt i dyshuar i padëshiruar. Të paktën 1,500 njerëz janë ankuar deri më tani në MHRA, përmes sistemit të saj të kartonit të verdhë për raportimin e efekteve anësore të frikshme, se ata kanë zhvilluar tringëllimë në veshë, pas goditjes së tyre.

MHRA ka marrë pothuajse 200,000 raportime të kartonit të verdhë nga pacientët që dyshojnë se kanë përjetuar efekte anësore të vaksinës.1,500 për tringëllimë në veshë duket se janë të ndarë në mënyrë të barabartë midis goditjeve AstraZeneca dhe Pfizer.

Por a mund të dëmtojnë vërtet vaksinat e injektuara në krah pjesën e brendshme të veshit? Shoqata Britanike e Tinnitus (BTA) thotë se raportimet e kartonit të verdhë nuk dëshmojnë se vaksinat janë fajtore por edhe nëse është, kjo prapë do të thotë se më pak se një në 24,000 njerëz të injektuar ka të ngjarë të vuajë me veshët e tyre,gjë e cila do të jetë e përkohshme..

Infeksionet mund të dëmtojnë gjithashtu veshin e brendshëm duke dëmtuar nervin e dëgjimit – ndoshta përmes prodhimit të tepërt të citokinave (qelizat e sistemit imunitar që mund të shkaktojnë inflamacion të dëmshëm) ose duke shkaktuar mpiksje që mbyllin furnizimin me gjak të strukturave delikate në veshin e brendshëm

.Por nuk është asgjë më shumë se një teori dhe e pamundur të provohet. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave kohët e fundit hetoi gjashtë raste tringëllime në veshë të lidhura me goditjen Johnson & Johnson Covid-19 (e cila është ende për t’u aprovuar në Mbretërinë e Bashkuar, megjithëse Qeveria ka urdhëruar 30 milion doza).

Të gjashtë rastet kishin të paktën një faktor rreziku para-ekzistues për tringëllimë në veshë(siç është presioni i lartë i gjakut) dhe doli në përfundimin se nuk kishte prova që goditja ishte fajtore.

Nëse vetë Covid-19 mund të shkaktojë tringëllimë në veshë, a mund ta bëjë vaksina këtë? Sipas Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave kjo gjë mund të jetë krejt e rastësishme, ose mund të jetë një efekt i vërtetë, por shumë i rrallë.

Vaksina prodhon një përgjigje të ngjashme imune, kështu që mund të supozoni se ka të njëjtin efekt në nervat në vesh.

Related Posts

Kategorite

BIoscalin