14/06/2021 , 2:43

ECDC: Varianti indian i Covid në të paktën 7 vende europiane. Ja cilat janë ato

Varianti COVID-19 që besohet të jetë pas një rritje shkatërruese të infeksioneve dhe vdekjeve në Indi është zbuluar në 17 vende të botës, duke përfshirë kombe të shumta europiane. Sipas të dhënave nga Qendra Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), varianti B.1.617 – i njohur gjithashtu si varianti indian sepse u zbulua për herë të parë në vendin e Azisë Juglindore – tani është gjetur në shtatë vende të Europës .

Këto janë Belgjika, Gjermania, Irlanda, Holanda, Zvicra, ishulli francez i Karaibeve Guadelupa dhe MB. Mbretëria e Bashkuar kishte zbuluar deri në 21 Prill 132 raste – shumica e çdo vendi europian. Vendet e tjera europiane deri më tani kanë vërejtur më pak se 10 raste secila.

Në azhurnimin e saj të fundit të përjavshëm të lëshuar të Martën, Organizata Botërore e Shëndetësisë shënoi se “të paktën 17 vende” kanë parë infeksione me variantin Indian dhe se shumica e mostrave “vijnë nga India, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe Singapori”.

Varianti B.1.617 ka nën-linja të shumta të cilat ndryshojnë pak nga mutacionet e tyre karakteristike, por një nga ato kryesore, i quajtur L452R, është shoqëruar me transmetueshmëri të rritur dhe rezistencë më të ulët ndaj trajtimit, përfshirë vaksinimin, vuri në dukje OBSH.

Related Posts

Kategorite

BIoscalin