17/06/2021 , 0:34

Gjermania bën thirrje për heqjen e vetos nga vendet anëtare të BE-së mbi politikat e jashtme

GJERMANI– Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas i bëri thirrje Bashkimit Evropian të shfuqizojë fuqinë e vetos së vendeve anëtare individuale mbi politikën e jashtme.

Ne nuk mund të jemi më peng nga ata që paralizojnë politikën e jashtme evropiane me vetot e tyre. Ata që e bëjnë këtë po luajnë me kohezionin e Evropës në një periudhë më të gjatë ose më të shkurtër. Prandaj e them haptas: vetoja duhet të zhduket, edhe nëse do të thotë që ne mund të anulohemi,” – tha Maas në një konferencë shtypi në Berlin.

Sipas Maas, një kthim në votimin e shumicës midis vendeve anëtare do të shmangte kërcënimin e një “Europe me dy shpejtësi”.

Sipas Euronews, vendime të caktuara, të tilla si mbi taksat ose çështjet e politikës së jashtme, kërkojnë unanimitet midis shteteve anëtare. Ky sistem do të thotë që një vend mund të përdorë veton e tij për të bllokuar, vonuar ose zbutur pozicionet evropiane.

Hungaria ka përdorur rregullisht fuqinë e vetos në muajt e fundit për të bllokuar deklaratat kritike ndaj Kinës. Kohët e fundit, Budapesti gjithashtu refuzoi të mbështesë një deklaratë që bën thirrje për një armëpushim midis Izraelit dhe Palestinezëve.

Javën e kaluar, Miguel Berger, Sekretari i Shtetit i Ministrisë së Jashtme gjermane, akuzoi Hungarinë për “bllokimin e një deklarate të BE” në Hong Kong. Ai paraqiti pozicionin e “votimit të shumicës së kualifikuar” për çështjet e politikës ndërkombëtare. Beteja ka qenë e ndezur për vite me radhë midis vendeve anëtare të BE, disa prej të cilave do të dëshironin të shfuqizohej rregulli i vetos.

Sidoqoftë, siç theksoi kohët e fundit Josep Borrell, kreu i diplomacisë evropiane, i cili është pro përfundimit të vetos, unanimitetit është i nevojshëm gjithashtu për të arritur heqjen e saj.

Polonia dhe Hungaria, të cilat kritikohen rregullisht nga Brukseli për reformat e tyre që shihen si minuese të vlerave demokratike, gjithashtu kundërshtuan miratimin e buxhetit shumëvjeçar të BE dhe planin evropian të rimëkëmbjes të hartuar për të ndihmuar vendet anëtare të përballen me pandeminë në nëntor.

Kjo ishte në përgjigje të një mekanizmi në funksion të ligjit për buxhetin e BE për të bërë transferimin e fondeve të kushtëzuara nga respektimi i vlerave demokratike, të drejtave të njeriut dhe pavarësisë së gjyqësorit.

Related Posts

Kategorite

BIoscalin