17/06/2021 , 2:30

Kina vendos një rekord të ri botëror – Krijon diellin artificial me nxehtësi deri në 160 milion °C

Reaktori i shkrirjes bërthamore ‘dielli artificial’ i Kinës ka vendosur një rekord të ri botëror pasi funksionoi në 120 milion °C për 100 sekonda, sipas mediave shtetërore.

Ai gjithashtu arriti një temperaturë kulmore prej 160 milion ° C, më shumë se dhjetë herë më e nxehtë se dielli.

Shkencëtarët kinezë shpresojnë se Supermonçimi i Avancuar Eksperimental Tokamak (EAST) do të zhbllokojë një burim të fuqishëm të energjisë së gjelbër në kërkimin e Pekinit për ‘energji të pastër të pakufishme’.

Pajisja e përparuar, e cila u ndez për herë të parë dhjetorin e kaluar, theu rekordin e saj të mëparshëm të ruajtjes së një temperature plazme prej 100milion ° C për 100 sekonda.

Qëllimi tjetër i tij mund të jetë drejtimi në një temperaturë të qëndrueshme për një javë, sipas Li Miao, drejtori i departamentit të fizikës të Universitetit Jugor të Shkencës dhe Teknologjisë në Shenzhen.

“Përparimi është i rëndësishëm dhe qëllimi përfundimtar duhet të jetë mbajtja e temperaturës në një nivel të qëndrueshëm për një kohë të gjatë,” i tha ai gazetës shtetërore të Kinës, Global Times.

Makina, pajisja më e madhe dhe më e përparuar e kërkimit eksperimental e shkrirjes bërthamore të Kinës, përdor një fushë të fuqishme magnetike për të shkrirë plazmën e nxehtë.

Është krijuar për të replikuar procesin e shkrirjes bërthamore që ndodh natyrshëm në diell dhe yje për të siguruar energji të pastër pothuajse të pafund.

I vendosur në provincën Anhui lindore të Kinës dhe i përfunduar në fund të vitit të kaluar, reaktori shpesh quhet një ‘diell artificial’ për shkak të nxehtësisë dhe energjisë së madhe që prodhon.

Ajo është e vendosur në Hefei Institutet e Shkencës Fizike të Akademisë Kineze të Shkencave.

“Zhvillimi i energjisë së shkrirjes bërthamore nuk është vetëm një mënyrë për të zgjidhur nevojat strategjike të Kinës për energji, por gjithashtu ka një domethënie të madhe për zhvillimin e qëndrueshëm të ardhshëm të energjisë dhe ekonomisë kombëtare të Kinës”, tha Gazeta e Popullit, një zëdhënës i Partisë Komuniste në pushtet.

Shkencëtarët kinezë kanë punuar në zhvillimin e versioneve më të vogla të reaktorit të shkrirjes bërthamore që nga viti 2006.

Ata planifikojnë të përdorin pajisjen në bashkëpunim me shkencëtarët që punojnë në Reaktorin Ndërkombëtar Thermonuklear Eksperimental (ITER), projekti më i madh në botë për hulumtimin e shkrirjes bërthamore me bazë në Francë, i cili pritet të përfundojë në 2025.

Është përpjekja më e madhe globale e bashkëpunimit shkencor që nga krijimi i Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar më shumë se 20 vjet më parë.

Koreja e Jugut gjithashtu ka ‘diellin e saj artificial’, Studimin e Avancuar Tokamak të Superconducting Korea (KSTAR), i cili ka funksionuar në 100 milion ° C për 20 sekonda.

Shkrirja konsiderohet Grali i Shenjtë i energjisë dhe është ajo që fuqizon diellin tonë, i cili digjet afërsisht në 15 milion° C.

Ajo bashkon bërthamat atomike për të krijuar sasi masive energjie, e kundërta e procesit të copëtimit të përdorur në armët atomike dhe termocentralet bërthamore, i cili i ndan ato në fragmente.

Ndryshe nga ndarja, bashkimi nuk lëshon gaze serrë dhe mbart më pak rrezik aksidentesh ose vjedhje të materialit atomik.

Por arritja e shkrirjes është jashtëzakonisht e vështirë dhe tepër e shtrenjtë, me koston totale të ITER vlerësuar në 22.5 miliardë dollarë.

Related Posts

Kategorite

BIoscalin