Nga Marsi tek Venusi – Sekretet që synon NASA të zbulojë në planetin binjak të Tokës

Dy misioneve të reja në binjaken e Tokës u është dhënë drita jeshile nga NASA përmes Programit të agjencisë Discovery. Këto misione, të cilat ishin dy finalistet e përzgjedhura nga katër koncepte të NASA-s të theksuara në Shkurt 2020, do të hedhin dritë se si Venusi u bë bota jo-mikpritëse që është sot, pavarësisht nga fakti se ajo ka shumë karakteristika të ngjashme me Tokën.

Një mision do të përqendrohet në atmosferën Venusiane, ndërsa tjetri do të hartojë sipërfaqen e planetit.

Venusi mund të ketë qenë bota e parë e banueshme në sistemin tonë diellor, duke përfshirë një oqean dhe klimë të ngjashme me Tokën – por diçka ndodhi për ta kthyer atë në një planet me temperatura mjaft të nxehta sa për të shkrirë edhe plumbin.

Venusi ka të ngjarë të ketë pasur temperatura të qëndrueshme dhe të mbante ujë të lëngshëm për miliarda vjet para se një ngjarje të shkaktonte ndryshime drastike në planet, sipas një studimi të vitit 2019. Autori i studimit, shkencëtari fizik Michael Way në Institutin e Shkencës Hapësinore të NASA Goddard në New York City, gjithashtu bashkautori i një studimi të vitit 2016 në lidhje me klimën dhe oqeanet në Venus në të kaluarën e saj.

Tani, Venusi është një planet kryesisht i ‘vdekur’ me një atmosferë toksike 90 herë më të trashë se e jona dhe temperatura sipërfaqësore që arrijnë 462 gradë Celsius. Vetëm dy misione të NASA-s kanë vizituar Venusin – Pioneer në 1978 dhe Magellan në fillim të viteve ’90.

Oqeani u sugjerua së pari nga misioni Pionier i NASA-s. Por duke pasur parasysh vendosjen e tij si planeti i dytë nga dielli, Afërdita nuk u konsiderua e favorshme për të mbajtur një oqean.

“Wshtë befasuese se sa pak dimë për Venusin, por rezultatet e kombinuara të këtyre misioneve do të na tregojnë për planetin nga retë në qiellin e saj përmes vullkaneve në sipërfaqen e saj deri në thelbin e saj”, tha Tom Wagner, Shkencëtari i Programit të Zbulimit të NASA-s, në një deklaratë. “Do të jetë sikur të kemi rizbuluar planetin.”

Misioni DAVINCI + qëndron për Deep Atmosphere Venus Investigation of Gazet Noble, Kimi dhe Imazhe Plus. Ai do t’i kushtohej analizimit të atmosferës së Venusit për të përcaktuar se si u formua dhe evoluua. Nisma do të hetojë gjithashtu mundësinë e një oqeani në të kaluarën e Venusit.

Instrumentet e misionit, përfshirë kamerat, do të mbrohen nga mjedisi i ashpër i Venusit nga një sferë specifike. Wshtë krijuar për të zhytur në atmosferën e trashë të planetit dhe për të dërguar prapa imazhet e para me rezolucion të lartë të veçorive unike në Venus. Këto karakteristika, të quajtura “tesserae”, mund të jenë të ngjashme me kontinentet në Tokë, që do të thotë se Venusi mund të ketë tektonikë në pllaka.

Misioni DAVINCI + do të jetë misioni i parë i udhëhequr nga SH.B.A. për të studiuar atmosferën Venusiane që nga viti 1978.

Tjetra, VERITAS – ose Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topografia dhe Spektroskopia – do të hartonjë sipërfaqen e planetit shkëmbor në një përpjekje për të hedhur dritë se si doli kaq ndryshe nga Toka. Bota jonë shpesh quhet binjaku i Venusit sepse planetët janë të përmasave të ngjashme, por krahasimet moderne ndalojnë këtu.

Misioni gjithashtu mund të sigurojë pasqyrë në lidhje me historinë gjeologjike të Venusit. Orbiteri, i pajisur me radar, mund të krijojë topografi 3D, duke i lejuar shkencëtarët të përcaktojnë se sa Venusi është aktive në mënyrë vullkanike përmes proceseve tektonike të pllakave. Anija kozmike gjithashtu mund të studiojë emetimet infra të kuqe që vijnë nga sipërfaqja e planetit.

Programi Discovery i NASA-s, i cili po sponsorizon këto misione, inkurajon shkencëtarët dhe inxhinierët të ndihmojnë në eksplorimin e sistemit diellor duke hartuar koncepte të reja misioni imagjinare. Që nga viti 1992, programi ka mbështetur zhvillimin për më shumë se 20 instrumente dhe misione shkencore.

Secili mision do të marrë një shpërblim prej 500 milion dollarë për zhvillimin dhe ata do të fillojnë midis 2028 dhe 2030. (CNN)

Related Posts

Kategorite

BIoscalin