Njerëzit besojnë në parcela për të mos pranuar realitetin, ECO na tha…

Më 19 Shkurt 2016, Umberto Eco vdiq në Milano. Një vit më parë, profesori dhe semiologu dha një leksion në Universitetin e Torinos me titull Konkluzione mbi komplotin: nga Popper te Dan Brown, duke gjurmuar një ekskursus në komplot, një prirje e lashtë që vazhdon të ndikojë edhe në botën bashkëkohore. Obsesioni me komplotin mbase ka lindur me qenien njerëzore, siç kujton filozofi Karl Popper në Shoqërinë e hapur dhe armiqtë e saj, duke e përshkruar atë si atë “teori konspirative të shoqërisë që qëndron në besimin se shpjegimi i një fenomeni shoqëror konsiston në zbulimi i burrave ose grupeve që janë të interesuar për shfaqjen e këtij fenomeni dhe që kanë planifikuar ose komplotuar për ta promovuar atë ”. Nga legjendat mesjetare rreth mbretërimit fantazëm të Priftit Gianni, te komploti i madh jezuit për të cilin flet Le monde malade des jésuites i Joël Labruyère – i cili i sheh ata të shfaqen kudo si përgjegjës për ngjarjet më të mëdha në histori -, deri te Porta e Pizza-ve, rrëfimet prapa komplotit janë të ndryshme, por ato gjithmonë përfundojnë duke iu përgjigjur një modeli të përsëritur. Në bazë të konspiracionit ekziston besimi se gjërat nuk janë kurrë siç paraqiten në rrëfimin zyrtar.

Ideja që ekziston një elitë, e ngushtë, por me degëzime kapilare në të gjitha nivelet e shoqërisë dhe shpesh nëpër botë, të cilët kontrollojnë institucionet për të mbajtur pushtetin në duart e tyre, duke sajuar një narrativë për njerëzit e zakonshëm në mënyrë që të mos dyshoni për ekzistencën e tij ose qëllimet e vërteta. Një konstante në reflektimin e Eco mbetet besimi se “psikologjia e komplotit lind nga fakti se shpjegimet më të dukshme të shumë fakteve shqetësuese nuk na kënaqin, dhe shpesh nuk na kënaqin, sepse na dëmton t’i pranojmë ato”. Përgjatë shekujve, ky mekanizëm ka dhënë lindjen e qindra eseve mbi të vërtetat e pretenduara të zbuluara dhe komplotet, nga Protokollet e Pleqve të Sionit te Ditaret Turner të William Luther Pierce. Botuar në 1978, libri kronikon një grup supremacistësh të bardhë dhe sulmin e tyre ndaj Kapitolit të Uashingtonit në një përpjekje për të përmbysur qeverinë e Shteteve të Bashkuara, duke vrarë dhjetëra gjatë sulmit, përfshirë anëtarët e Kongresit dhe stafin e tyre. Romani është bërë gjatë dekadave një tekst kulti i skajeve të ekstremit të djathtë, duke frymëzuar masakra të tilla si bombardimi i Oklahoma City në 1995, sulmi më i përgjakshëm terrorist brenda kufijve të Shteteve të Bashkuara para sulmeve të 11 Shtatorit 2001, me vdekja e 168 personave dhe plagosja e 672; teksti gjithashtu frymëzoi autorët e “bombardimeve me gozhdë” të Londrës 1999, në të cilat bombat e thonjve të punuar me dorë u shpërthyen në Brixton, Brick Lane, Spitalfields, East End dhe West End për të synuar komunitetet zezake, Bengali dhe LGBTQ + nga kryeqyteti britanik. Komploti i librit më pas gjen një jehonë shqetësuese në ngjarjet e 6 janarit në Uashington, ku sulmi ndaj Kapitolit nga mbështetësit e Trump nxitur nga vetë ish-presidenti shkaktoi pesë vdekje. Besimi i përbashkët është se ekziston gjithmonë një e pathënë, diçka e fshehur, një sekret për t’u zbuluar dhe demaskuar.

Umberto Eco, sipas të cilit “nuk ka sekrete të rëndësishme”, merr konceptin e Georg Simmel, sociolog dhe filozof gjerman i konsideruar së bashku me Durkheim dhe Weber si një nga themeluesit e sociologjisë moderne: një sekret është gjithnjë e më efektiv sa më shumë eshte bosh “Një sekret bosh qëndron duke kërcënuar dhe nuk mund të zbulohet e as të kontestohet.” Gjithashtu sepse nëse mësojmë një sekret nuk është më një, pasi është zbuluar. Për këtë arsye, forma më e rafinuar e konspiracionit nuk është shpikja e fakteve nga e para, por ngatërrimi i të dhënave reale, tërheqja e lidhjeve false dhe të pabazuara midis ngjarjeve reale: një keqtrajtim i realitetit. Receta e vazhdueshme e shumë rrëfimeve të së kaluarës ka qenë marrja e sugjerimeve edhe të thjeshta në “kufijtë ekstremë të interpretimit”. Rastësitë e kohës që bëhen siguri, fije të kuqe që lidhin dhe japin konfirmime, mashtrojnë veten për të kuptuar. Frédéric Lordon, ekonomist dhe filozof francez, drejtor i hulumtimit të Qendrës Evropiane për Sociologji dhe Shkencë Politike në Paris në Le Monde Diplomatique ka avancuar hipotezën se sindroma e komplotit nuk është asgjë më shumë sesa reagimi natyror i individëve ose i një populli të tërë që do të donte gjejnë një shpjegim racional për atë që po përjetojnë, por ata mendojnë se nuk kanë qasje në informacionin e nevojshëm sepse u mohohet atyre nga një vullnet specifik nga lart. Edhe para mediave sociale, lajmeve të rreme dhe karremave të klikimeve, shpjegoi Eco, ishte e mjaftueshme për të marrë disa analogji midis ngjarjeve të vogla historike, ngjarjeve të vërteta ose të pretenduara dhe t’i sezononte ato me një pjesë të legjendave antike, ritualeve dhe pajisjeve narrative për t’i dhënë jetë në një realitet të vërtetë paralel. Siç shpjegoi ai gjatë fjalës së tij në Universitetin e Torinos, “Kam lexuar në internet që Linkoln u zgjodh në Kongres në 1846, Kennedy në 1946, President i Lincoln në 1860, Kennedy në 1960; të dy gratë e tyre humbën një fëmijë ndërsa banonin në Shtëpinë e Bardhë, të dy u qëlluan në kokë nga një jugor të Premten; Sekretari i Linkoln u quajt Kennedy dhe sekretari i Kennedy u quajt Linkoln, pasardhësi i Linkoln ishte Johnson i lindur në 1808, etj etj. ” Isshtë magjepsja e rastësive, e cila pushton shumë nën siglën e “vetëm lidh”, listat e shoqërimeve që, lexuar me sy paragjykues dhe a posteriori bëhen refrenet virale në stilin “Rastësia-Nuk-besoj” e informacione alternative. Lavjerrësi i Foucault-it të Echo-s u frymëzua nga këto mitologji, të cilat në disa raste bëhen të vërteta, ku redaktorët e një shtëpie botuese shpikën një komplot konspirativ aq marramendës, preciz dhe imponues sa që përfunduan vërtet duke besuar në të, duke rënë vetë në komplotin që kishin. me baste. Një realitet paralel si ai në të cilin jetojnë mbështetësit e komplotit të madh bashkëkohor, për të cilin bota aktuale e pandemisë është rezultat i një komploti të errët të kurdisur nga Bill Gates dhe bashkëpunëtorët e tij, të mbështetur nga miliarderë “kripto-hebrenj” si Rockefeller dhe Soros , në një ribotim bashkëkohor të falsifikimit të hapur të Protokolleve të Pleqve të Sionit të fabrikuara nga policia sekrete Cariste në fillim të shekullit XX. Një element i përbashkët në komplotet e të gjitha epokave mbetet identifikimi i armikut, i një grupi, një oligarkie udhëheqësish. Në romanin e tij të vitit 2010 Varrezat e Pragës, Umberto Eco luan me klishetë antisemite të shekullit XIX, duke i çmontuar ato një nga një. Protagonisti i librit të tij, Simone Simonini, një spiun dhe falsifikues nga tregtia, është një antisemit patologjik dhe përfundon jo vetëm duke kontribuar në ndërtimin e “Protokolleve” nga Ochrana, por edhe në dokumentet e rreme të përdorura në Dreyfus çështje për të dënuar padrejtësisht hebreun francez Alfred Dreyfus, kapiten i shtabit i akuzuar në 1894 se i kishte kaluar sekrete ushtarake Gjermanisë.

Umberto Eco ka qenë gjithmonë i fiksuar me ndërtimin e Protokolleve të Pleqve të Sionit, nëna e çdo komploti antisemit, botuar për herë të parë në Rusi në 1903. Një tekst i konsideruar prej kohësh autentik, megjithëse ishte i mbushur me kontradikta të brendshme. Tashmë në 1921 Times kishte treguar se ishte kopjuar kryesisht nga libri nga gazetari Maurice Joly Dialogue në ferr midis Machiavelli dhe Montesquieu, një broshurë satirike e shkruar jo kundër hebrenjve, por kundër despotizmit të Napoleonit III. Kjo nuk e pengoi Hitlerin të vazhdonte ta konsideronte atë një dokument autentik, aq sa provoi ligësinë hebreje në Mein Kampf-in e tij, ndërsa akoma sot ajo vazhdon të shfaqet në libraritë pro-naziste ose në faqet e faqeve të “informacionit alternativ”. Në ndërtimin e armikut, tha Eco, ne fillojmë duke analizuar se si kundërshtarët nuk janë aq “të ndryshëm”, të cilët na kërcënojnë drejtpërdrejt siç ndodh me “barbarët”, por ata që dikush ka interes “t’i përfaqësojë si ofendues edhe nëse nuk kërcënojnë drejtpërdrejt, në mënyrë që kërcënimi i tyre të bëjë që diversiteti i tyre të dalë në pah, por diversiteti i tyre bëhet shenjë e kërcënimit “. Pier Paolo Pasolini, i akuzuar vazhdimisht për komplot për fjalët e famshme hyrëse “Unë e di, por nuk kam asnjë provë” të përdorur në artikullin mbi masakrat dhe pikat e errëta të historisë republikane në fund të viteve shtatëdhjetë, arsyetuar mbi temën e komplotit në një nga intervistat e tij të fundit në 1975, duke u përpjekur të na paralajmëronte jo aq shumë për komplotet, por për prirjen për komplot, duke e përcaktuar atë si ajo që “na çliron nga barra e të qenit përballë realitetit”. I njëjti vizion shfaqet në referencat që Eco i bën Dan Brown, duke kujtuar përpjekjet e tij të ngathëta për të kërkuar kuptime të fshehura dhe të fshehura në veprat e Leonardo Da Vinci dhe Raphael, lidhje të pabesueshme që shpjegojnë misteret e botës, duke përfunduar duke parë atë që ai fillimisht kishte. vendosi të gjente. Vetë Dan Brown u kap nga gabimi i interpretimit të një vepre të botuar në vitet Tetëdhjetë, The Holy Grail, nga Michael Baigent, Richard Leigh dhe Henry Lincoln, një nga veprat më të mëdha të pop “pseudo-historisë” si një ese e vërtetë historike. libër i ngarkuar me mashtrime me një komplot të hutuar që përshkruante një komplot të supozuar laik rreth rrënjëve të krishterimit.

Nevoja e qenieve njerëzore për të besuar në komplote dhe histori që i japin një pamje racionale ndaj të pashpjegueshmes është po aq e vjetër sa historia jonë, siç shpjegoi gjithashtu Rob Brotherton, një studiues në psikologji në Universitetin e Columbia-s në esenë Mendjet e dyshimta: pse e besojmë komplotin teori (Mendje të dyshimta, sepse ne besojmë në teori konspirative): “Teoritë e konspiracionit shpesh janë bindëse, të ndërtuara me zgjuarsi dhe përmbushin në mënyrë të shkëlqyeshme disa nevoja të caktuara që janë më të ngutshme në disa sesa në të tjera, për shembull nevojën për të dhënë kuptim të asaj që po ndodh , për të zvogëluar kompleksitetin e botës “. Pesë vjet pas vdekjes së tij dhe në një botë të shkatërruar nga një pandemi që shumë akoma nuk mund ta shpjegojnë në një mënyrë racionale, mendimi i Eco është më i rëndësishëm se kurrë. Një reflektim i saktë dhe i dobishëm – duke përdorur fjalët e tij – për të “ruajtur profetët e rremë që dëshirojnë të na kthejnë 70 vjet mbrapa”.

(Marre nga “The Vision”)

Related Posts

Kategorite

BIoscalin