17/06/2021 , 1:27

Vaksinat dhe shtrimet në spital – Të dhëna inkurajuese vijnë nga Mbretëria e Bashkuar

Vaksinat anti-Covid ulin shumë shtrimet në spital për shkak të infeksionit, që pas dozës së parë. Konfirmimi vjen nga disa të dhëna paraprake të lëshuara në Mbretërinë e Bashkuar – rezultate shumë pozitive edhe pse fillimisht u keqinterpretuan.

Studimi në fjalë konsideroi mbi 74,000 pranime spitalore të regjistruara në Mbretërinë e Bashkuar nga Shtatori 2020 deri në Mars 2021. Sidoqoftë, duke filluar analizën pas fillimit të fushatës së vaksinimit në vend, në 8 Dhjetor 2020, pranimet ishin rreth 43,000. Mjekët ishin në gjendje të mblidhnin informacion në datën e vaksinimit të parë të rreth 1,700 pacientëve Covid, dhe prej tyre, vetëm 32, ose gati 2%, përfunduan në spital tre javë ose më shumë pas dozës së parë të vaksinës. Kjo do të thotë që të gjithë të tjerët, në mesin e atyre 1,700 pozitivëve, kishin marrë infeksionin ose para ose në ditët menjëherë pas vaksinimit, para se sistemi imunitar të kishte kohë për t’u përgjigjur.

Shifrat janë shumë pozitive sepse tregojnë se tashmë një dozë e vaksinës ka një efekt të rëndësishëm mbrojtës: veçanërisht nëse marrim parasysh se pacientët e parë të vaksinuar (me vaksinën Pfizer-BioNTech) ishin kryesisht njerëz të moshuar ose të dobët, me një sistem imunitar nga përkufizimi më pak të ndjeshëm ndaj efekteve të vaksinimit.

Sidoqoftë, studimi nuk arrin në përfundimin, siç deklaruan me ngut disa gazeta, se “në muajt e fundit vetëm 32 njerëz të vaksinuar janë shtruar në spital për Covid”. Kjo sepse, siç thekson Guardian, dimrin e kaluar, në kulmin e valës së dytë, presioni mbi spitalet në Mbretërinë e Bashkuar ishte i tillë që mjekët në disa nga objektet e përfshira në studim (i quajtur Konsorciumi ISARIC4C) ishin në gjendje të regjistronin informacion vetëm për rreth 1 pacient nga 10 të pranuar.

Me rritjen e të dhënave në dispozicion për periudhën e analizuar, numri i pacientëve të shtruar në spital pas vaksinimit është gjithashtu i destinuar të rritet, dhe kjo do të ndodhë edhe në analizat e ardhshme, pjesërisht për shkak të relaksimit të kufizimeve dhe pjesërisht për shkak të mbrojtjes së ofruar nga vaksinat nuk është e njëjtë për të gjithë: njerëzit e moshuar kanë tendencë të prodhojnë një përgjigje imune më të zbutur. Për më tepër, kur studimi përfundoi në 5 Mars, shumë prej njerëzve që kishin marrë tashmë një dozë të parë të vaksinës e kishin patur kohët e fundit dhe nuk kishin “pasur kohë” për të provuar efektivitetin e vaksinës: vaksinat kishin shumë pak kohë për të provuar për çfarë janë të afta.

Pas këtyre rezultateve dhe analizave, të dhënat në çdo rast janë jashtëzakonisht inkurajuese, sepse fotografojnë efektin e një doze tek pacientët e moshuar: pas dozës së dyfishtë, mbulimi është edhe më efektiv. Dhe me pjesën më të madhe të popullsisë të vaksinuar, virusi do të ketë më pak të ngjarë të qarkullojë. (Focus)

Related Posts

Kategorite

BIoscalin