Connect with us

Lifestyle

Efektet anësore të mishit të përpunuar

Mishi, salsiçet apo sallamet e ndryshëm me siguri janë zgjidhja për të shijuar një vakt nga shumë prej jush. Megjithëse janë produkte me bazë mishi dhe janë të pasur me proteina, ekspertët rendisin një sërë efektesh negative që kjo kategori ushqimesh i shkakton trupit.

Më në rrezik janë ata që vuajnë nga tensioni i lartë, ata që vuajnë nga sëmundjet e zemrës apo gratë shtatzëna. Kjo për shkak se këto lloj ushqimesh përmbajnë konservues, kripë dhe zakonisht shoqërohen me ushqime të tjera të kripura gjë që çon në tejkalimin e sasive të shëndetshme të këtyre përbërësve.

Rrit presionin e gjakut

Nëse jeni gjatë gjithë kohës të ekspozuar ndaj këtyre ushqimeve me shumë gjasë një nga shenjat e para që trupi do t’ju japë do të jetë ngritja e presionit të gjakut.

Sipas të dhënave, kjo ndodh për shkak të sasive të mëdha të kripës.

Natriumi që gjendjet te kripa është një mineral që ndihmon në kontrollin e ekuilibrit të lëngjeve në trup, por kur ka shumë natrium në trup, kjo mund të rrisë vëllimin e gjakut që mund të çojë në rritjen e presionit.

Pra, nëse keni presion të lartë të gjakut , është e rëndësishme të qëndroni gjithnjë të monitoruar dhe të qëndroni sa më larg ushqimeve dhe pijeve të pasura me natrium.

Rreziku nga sëmundjet e mishit

Ky lloj mishi i përpunuar mund të jetë shumë lehtë i ekspozuar nga sëmundjet e ndryshme si Listeria apo baktere të tjera të dëmshme për shkak të proceseve nëpër të cilave kalon. Kjo rrit rrezikun për kontaminim.

Bakteret e këqija që vijnë nga ushqimi mund të prekin këdo, por sidomos gratë shtatzëna, të moshuarit dhe personat me imunitet të dobët.

Shpesh salsiçet apo proshutat kanë qenë burim i sëmundjeve si Listeria, ndaj nëse hyni në grupin e personave “të cenueshëm” qëndroni larg mishrave të përpunuar e të pagatuar.

Listeria është një infeksion që prek organizmin dhe mund të shkaktojë dhimbje muskujsh, probleme me stomakun, mëlçinë, diarre apo meningjit.

Nëse ndjeni ndonjë nga këto simptoma dhe dyshoni për këtë sëmundje bëni mirë të kërkoni ndihmë mjekësore.

Një mënyrë e sigurt për t’i ngrënë mishrat e përpunuar do të ishte gjithnjë gatimi i tyre në temperaturë mbi 70 gradë C.

Sëmundjet kardiovaskulare

Konsumi i lartë i mishit të përpunuar mund të shoqërohet me rritje të rrezikut për t’u prekur nga sëmundjet kardiovaskulare.

Duke qenë se kanë përmbajtje të lartë të yndyrave të ngopura dhe natriumit, ju bëjnë më të ekspozuar ndaj probleme me zemrën.

Gjithashtu nitrati që përmendim shpesh dhe gjendet me shumicë te këto produkte rrit mundësinë e prekjes nga artëroskleroza dhe diabeti.

Mund të shkaktojnë formimin e qelizave tumoriale

Për shkak të të gjithë përbërësve që përmbajnë dhe konservuesve, ekziston mundësia të krijohen vatra për qelizat kancerogjene.

Kur nitratet gatuhet bashkë me proteinat në temperatura shumë të larta, transformimi kimik i tyre mund të çojë në shfaqje të këtyre qelizave të këqija në trup.

Mund të shtoni në peshë

Disa lloje mishi mund të kenë më shumë yndyrë dhe kalori se të tjerët, për shembull sallamet e përzier apo ato me shumë dhjamë.

Ndaj nëse i konsumoni shpesh jeni më të predispozuar për të shtuar në peshë.

Lifestyle

10 ushqimet që do ju ndihmojnë të digjni kalori

Dietat, aktiviteti fizik dhe të ushqyerit në mënyrë të shëndetshme janë kthyer në pikat kryesore për t’u ndjekur nga personat që duan të humbin peshë. Megjithatë shpesh herë në dietën tonë të përditshme neglizhojmë disa ushqime që janë të domosdoshme për djegien e kalorive. Krahas aktivitetit fizik, kujdesuni që ushqimet e mëposhtme të jenë pjesë e dietës tuaj nëse doni të digjni sa më shumë kalori.

Ushqimet:

1.Orizi kaf

2.Veza

3.Vaj kokosi

4.Çaji jeshil

5.Salmoni

6.Kafja

7.Vaji i ullirit

8.Kosi grek

9.Uthulla e mollës

10.Specat djegës

Continue Reading

Lifestyle

Gjashtë gjërat që njerëzit e mençur nuk i thonë

Mund të jeni shumë i talentuar dhe shumë punëtor, por ka disa fjalë që duhet t’i shmangni në mënyrë që të mos krijoni përshtypje të keqe te tjerët.

Ka disa fjalë të cilat e ndryshojnë mënyrën se si njerëzit ju shohin.

Më poshtë i keni disa fjalë që menjëherë duhet t’i hiqni nga fjalori juaj dhe arsyen se përse duhet ta bëni këtë.

“Nuk është e drejtë”

Kush nuk e din se jeta nuk është e drejtë? Duke i pëshpëritur këto fjalë, ju e jepni përshtypjen se, sipas juve, jeta duhet të jetë e drejtë. Kjo ju bën të dukeni të papjekur dhe naiv.

“Nuk ka problem”

Këtë fjalë thuajse të gjithë e përdorim shpesh. Megjithatë, duke e thënë këtë frazë, ju e jepni përshtypjen se kërkesa e dikujt ndaj juve për t’i ndihmuar me diçka ka qenë problem.

“Kjo është ide e kotë, po të pyes një pyetje budallaqe…”

Këto fjalë jua dëmtojnë kredibilitetin. E japin përshtypjen se nuk keni fare vetëbesim dhe se jeni kritik i vetes. Fjalitë alternative mund të jenë: “nuk i kam të gjitha informacionet për momentin, por së shpejti gjej detaje tjera”.

“Do të përpiqem”

Kjo duket eksperimentale, tregon mungesë të besimit në aftësitë tuaja, por mund të jetë edhe një mënyrë se si i thoni dikujt “jo”.

“Nuk është faji im”

Nëse diçka ndodh gabim, pranojeni atë, merreni përgjegjësinë për gabimin tuaj në vend se të mundoheni ta largoni atë.

“Nuk mundem”

Këto janë dy fjalët më të rrezikshme në vend të punës! Ato e pasqyrojnë mungesën e aftësive tuaja për at kryer një punë.

Continue Reading

Lifestyle

Nuk e keni ditur më parë! Të laheni rrallë sjell përfitime në shëndetin tuaj, zbulojini cilat janë

Teksa shumë prej jush për të qëndruar të pastër lahen çdo ditë ose më shumë se njëherë në ditë dhe mendojnë se kjo është një gjë e mirë, realisht nuk është aspak e shëndetshme. Dushet e shpeshta brenda 24 orëve nuk ju bëjnë ndonjë nder sa i përket pamjes dhe shëndetit tuaj prandaj ju duhet të zbuloni arsyet se çfarë ndodh me trupin dhe me shëndetin nëse zgjidhni që të bëni dush pak më rrallë se zakonisht.

1.Do të jeni më pak të ekspozuar ndaj infeksioneve

Dushet e shpeshta mund të prishin balancën e mikrorganizmave të lëkurës, ku i bëjnë ato më të dobëta për ta mbrojtur organizmin. Sistemi jonë imunitar ka nevojë që të ketë një forcë për ta mbrojtur organizmin nga bakteret dhe papastërtitë përreth, por dushet e shpeshta janë ato që e dobësojnë imunitetin dhe nuk arrijnë ta mbrojnë aq sa duhet organizmin nga viruset, dhe e bëjnë më të ekspozuar nga infeksionet.

2.Lëkura juaj do t’ju falenderojë

Dushet e gjata dhe të ngrohta mund të jenë mjaft relaksuese dhe mund t’ju duket sikur e pastrojnë lëkurën tuaj por realisht kjo mund të ndikojë në plakjen e parakohshme. Lëkura juaj është e mbuluar nga një shtresë e jashtme yndyrore e cila ndryshe quhet epiderma që ka rolin e izolatorit, mbron parametrat optimale të shëndetit dhe mban lëkurën të shëndoshë ku e bën të duket dhe më e re për një kohë të gjatë. E teksa bëni dush dhe përdorni “scrub” për lëkurën shumë shpesh atëherë kjo shtresë fillon të dëmtohet dhe lë pas një lëkurë të irrituar dhe të thatë.

3.Flokët tuaj do të fillojnë të rriten më shpesh

Larja çdo ditë e kokës i dobëson dhe i bën më të yndyrshëm flokët tuaj. Kur ju i lani flokët tuaj çdo ditë ju thjesht po largoni shtresën e cila e mbron kokën nga dëmtimet. Teksa kjo shtresë largohet poret fillojnë të krijojnë një substancë e cila do t’ju shkaktojnë acarim dhe kruajtje dhe dalëngadalë do t’i bllokojë poret. Kjo ndikon gjithashtu edhe në rritjen e flokut dhe i bën ata që të mos duken në formën e tyre më të mirë.

Continue Reading

Lifestyle

Ekspertët: Një natë pa gjumë mund të plakë trurin tuaj me dy vjet

Një studim i ri ka bërë të ditur se një ditë pa gjumë mund ta plakë trurin tuaj me dy vjet. Një artikull i botuar në “Journal of Neuroscience” deklaroi se ky problem mund të rregullohet vetëm pas një gjumi të mirë gjatë natës.

Për studimin, në të cilin morën pjesë 134 njerëz të moshave mes 19 dhe 39 vjeçare, studiuesit përdorën mësimin e makinës për të gjeneruar vlerësime të “moshës së trurit” nga skanimet e rezonancës magnetike (MRI) të trurit të njerëzve të privuar nga gjumi.

“Humbja akute totale e gjumit ndryshon morfologjinë e trurit në një drejtim të ngjashëm me plakjen tek pjesëmarrësit e rinj dhe këto ndryshime janë të kthyeshme”, tha Eva-Maria Elmenhorst, nga Universiteti RWTH Aachen në Gjermani, e cila kreu studimin.

Sipas studiuesve, çdo ndërprerje e gjumit mund të ketë ndikime të thella në tru dhe mund të rezultojë në ndryshime strukturore dhe funksionale në qarqet neuronale.

Studimi aktual, i cili u përpoq të shqyrtonte ndryshimet strukturore në tru, jep dëshmi për faktin se gjumi luan një rol të madh në të menduarit dhe kujtesën efektive.

“Sjellja e ndërgjegjësimit për gjumin dhe sigurimi i masave të duhura të higjienës së gjumit mund të ketë një ndikim të thellë në shëndetin mendor të individëve dhe nga ana tjetër, mund të ndikojë në produktivitetin dhe kreativitetin në mjedisin e vendit të punës”, thanë e studiuesit.

Continue Reading

Lifestyle

A e dini për sa kohë ruhet në frigorifer një pulë e gatuar?

Keni gatuar një pulë të tërë dhe keni mjaft mbetje, por sa zgjat pula e pjekur në frigorifer? Shumica e copave të pulës nuk mbahen aq gjatë sa mund të mendoni.

Pula është proteina jonë e preferuar. Është e thjeshtë për t’u gatuar dhe shkon mirë me pothuajse çdo gjë: sallata, sanduiçe, taco, supa, meze dhe sigurisht pjatat kryesore. Ne priremi të pjekim një pulë të tërë dhe të kemi mjaft mish të mbetur për disa vakte. Por sa kohë ruhet pula në frigorifer? Jo aq sa mendoni. Më poshtë janë rekomandimet nga ekspertët e sigurisë ushqimore, në varësi të llojit të pulës.

Ne frigorifer

Pulë e plotë, gjoks pule ose pulë të bluar.Ftohni brenda dy orëve nga zierja dhe hani brenda tre deri në katër ditë.

Sallat pule

Vendoseni në frigorifer menjëherë pas përgatitjes dhe konsumojeni brenda tre deri në pesë ditë. Filloni të numëroni nga dita kur u gatua pula, jo nga dita kur u përgatit sallata. Majoneza nuk ngrin mirë, ndaj mos e ngrini.

Suxhuk pule, në ambalazh hermetik

Vendoseni në frigorifer dhe përdorni brenda dy javësh nga blerja ose brenda një jave nga data e skadencës. Pasi të hapet paketa, konsumojeni brenda tre deri në pesë ditë.

Në ngrirje

Të gjitha pjesët e pulës qëndrojnë afërsisht të njëjtën kohë në frigorifer: rreth një vit. Megjithatë, ekziston një kufi përtej të cilit cilësia fillon të bjerë. Për pulën e pjekur kjo është rreth muajit të katërt. Pas kësaj kohe, pula do të humbasë shijen dhe strukturën e saj kur ringrohet.

Continue Reading
Advertisement

TRENDING