Connect with us

Lifestyle

Për të shmangur shtimin e peshës

Konsumimi i vakteve të vona të natës mund të kontribuojë në shtimin e peshës dhe sheqerit në gjak , sipas një studimi të vogël të botuar në Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism të Shoqatës Endokrine. Mbi 2.1 miliardë vlerësohet të jetë numri i të rriturve mbipeshë ose obezë në mbarë botën, duke i bërë më të mundshme problemet shëndetësore si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut . Disa studime tregojnë se konsumimi i kalorive vonë gjatë ditës lidhet me obezitetin dhe sindromën metabolike .

“Ky studim hedh dritë të re se si ngrënia e vakteve të mbrëmjes përkeqëson tolerancën e glukozës dhe redukton sasinë e yndyrës së djegur. Efektet e vakteve të mbrëmjes ndryshojnë shumë ndërmjet njerëzve dhe varen nga ora e tyre e zakonshme e gjumit , gjë që sugjeron se disa njerëz mund të jenë më të prekshëm se të tjerët. Nëse efektet metabolike që kemi vërejtur me një vakt bëhen kronike, vaktet e mbrëmjes mund të çojnë në pasoja të tilla si diabeti ose obeziteti”, shpjegon autori i studimit Dr. Jonathan C. Jun i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins.

Studiuesit studiuan 20 vullnetarë të shëndetshëm (10 burra dhe 10 gra) për të përcaktuar se si metabolizuan darkën e ngrënë pas orës 22:00 në krahasim me orën 18:00 . Të gjithë vullnetarët shkuan në shtrat në orën 23:00. Prandaj, studiuesit zbuluan se nivelet e sheqerit në gjak ishin më të larta dhe sasia e yndyrës së djegur ishte më e vogël në rastin e vaktit të mbrëmjes, edhe kur konsumoheshin të njëjtat ushqime në të dyja rastet.

“Mesatarisht, niveli maksimal i glukozës pas vaktit të mbrëmjes ishte pothuajse 18% më i lartë dhe sasia e yndyrës së djegur gjatë natës u reduktua me 10% në krahasim me ngrënien e një vakti në mbrëmje, vaktin e fundit të ditës. Efektet që kemi vërejtur te vullnetarët e shëndetshëm mund të jenë më domethënëse te njerëzit që vuajnë nga obeziteti ose diabeti , të cilët tashmë kanë një metabolizëm të komprometuar,” shpjegon autori i parë i studimit, Dr. Chenjuan Gu.

Ky nuk është studimi i parë që tregon efektet e të ngrënit vonë natën, por është një nga më të detajuarit. Pjesëmarrësit mbanin gjurmues aktiviteti, morën mostra gjaku çdo orë që qëndronin në laborator, morën pjesë në studimet e gjumit dhe testet e yndyrës së trupit, si dhe në shkallën e djegies së yndyrës (oksidimit).

“Ne duhet të bëjmë më shumë eksperimente për të parë nëse këto efekte vazhdojnë me kalimin e kohës dhe nëse ato shkaktohen më shumë nga sjellja (si gjumi menjëherë pas ngrënies së një vakti) ose nga ritmi cirkadian i trupit,” përfundon Dr. qershor

Megjithatë, ajo që është e sigurt, sipas studiuesve, është se sa më herët të hamë darkën dhe sa më e madhe të jetë distanca nga koha e gjumit, rrezikohemi më pak nga një rritje e yndyrës në trup, si dhe e sheqerit në gjak.

Lifestyle

5 ushqime super të shëndetshme që duhet të shtosh në dietën tënde

Ushqimi është burimi ynë kryesor i energjisë dhe vitalitetit.

Duke shtuar këto 5 ushqime super të shëndetshme në dietën tuaj, do të ndiheni më energjikë dhe më të freskët gjatë gjithë ditës:

Perimet e Gjelbra të Freskëta: Perimet e gjelbra të freskëta janë të pasura me vitamina, minerale dhe antioksidantë që ndihmojnë në rritjen e energjisë dhe mbajtjen e trupit të shëndetshëm.

Arrat: Me përmbajtje të lartë të proteinave dhe yndyrës së shëndetshme, arrat janë një ushqim ideal për të rritur nivelin e energjisë dhe për të mbajtur stomakun e ngopur për një kohë më të gjatë.

Mjalti: Mjalti është një burim i shkëlqyeshëm i energjisë së shpejtë dhe të qëndrueshme, i cili gjithashtu ofron përfitime të mëdha për shëndetin e zemrës dhe sistemin imunitar.

Ushqimet e Pasura me Omega-3: Siç janë salmoni dhe farat e linit, këto ushqime të pasura me acide yndyrore ndihmojnë në mbrojtjen e shëndetit të zemrës dhe në përmirësimin e funksionimit të trurit, duke ndihmuar në ruajtjen e energjisë dhe vitalitetit të trupit.

Nëse integroni këto ushqime të shëndetshme në dietën tuaj të përditshme, do të ndjeni një ndryshim pozitiv të niveleve të energjisë dhe shëndetit tuaj./ Agroweb

Continue Reading

Lifestyle

Dhjetë mënyrat si shkatërrohet shëndeti pa vetëdijen tonë

Nëse kërkoni mënyrën që të përmirësoni gjendjen tuaj shëndetësore, ndryshimi i këtyre veseve të dëmshme shëndetësore, ose të paktën disa prej tyre do të ishte e dobishme për ruajtjen e shëndetit tuaj.

Këto janë dhjetë zakonet më të këqija të përditshme:

1. Nuk vendosni krem për rrezitje në lëkurë 2. Qëndroni ulur gjithë ditën 3. Nuk flini mjaftueshëm

4. Sapo zgjoheni, apo arrini në punë, ia nisni menjëherë të pinin kafe

5. E teproni me marrjen e obligimeve

6. Përdorni Google për zgjidhjen e problemeve shëndetësore

7. Hani ushqim duke ecur

8. Nuk largoheni nga telefoni tërë ditën

9. Nuk përkujdeseni për dhëmbët

10. Merrni pa vetëdije sheqer në organizëm.

Continue Reading

Lifestyle

Edhe frutat mund të bëhen sallatë, si t’i kombinoni për një pjatë të freskët në verë

Frutat e verës sapo kanë dalë. Pjeshkët, kajsitë, qershitë… Secila prej tyre mund të përdoret edhe në sallatë, përveçse mund t’i hamë të papërpunuara. Living ju jell një pjatë që mund ta përdorni me secilën prej frutave që dëshironi, gjatë gjithë verës.

Sallatë me pjeshkë dhe mocarela

Përbërësit:

Djathë mocarela

Rukola

Pjeshkë

Finok

Arra

Borzilok

Salcë me vaj ulliri, limon, kripë dhe piper

Përbërësit:

Përbërësit e kësaj sallate, sikurse e të gjitha sallatave verore, mund të zgjidhen dhe kombinohen sipas dëshirës. Ky që po sjellim sot është vetëm një variant që bën bashkë jo vetëm përbërës shumë ushqyes, por edhe të shijshëm. Finoku, sikurse edhe pjeshka, mund të hahen të gjallë ose të pjekur, por në cilindo variant mund të hahen të ftohta. Përziejini të gjithë përbërësit në një pjatë dhe marinojini me salcën e përgatitur me vaj, limon, kripë dhe piper.

Continue Reading

Lifestyle

Sa sheqer duhet të konsumoni në ditë sipas moshës që keni

Sheqeri industrial është një ndër përbërësit më problematik për regjimin e çdo personi në kohët moderne.

Njihet si armiku kryesor i dietave për shkak të sasisë së madhe të kalorive që i jep trupit. Jo pa qëllim është një ndër ushqimet më të sulmuara pasi lidhet me shumë sëmundje si diabeti, obeziteti dhe sëmundjet e zemrës

Sheqeri i përpunuar, pra ai që gjendet zakonisht në dyqan megjithëse një burim kalorish dhe sëmundjesh në shumë raste nuk mund të evitohet plotësisht.

Për këtë arsye më poshtë gjeni një guidë të thjeshtë mbi sasinë e konsumimit të sheqerit për çdo moshë.

Sa sheqer duhet të konsumojnë të rriturit

Fatkeqësisht nuk ka një përgjigje të saktë për këtë, pasi për çdo person sasia mund të jetë e ndryshme. Gjithsesi ekspertët kanë arritur në një nivel mesatar për konsumimin e sheqerit nga një person në një ditë.

Sipas American Heart Association (AHA), të cilës i referohet AgroWeb sasitë e sheqerit që burrat dhe gratë duhet të konsumojnë janë jo më shumë se disa lugë çaji.

Burrat këshillohet të marrin rreth 37.5 gramë sheqer në ditë ose rreth 9 lugë çaji. Kjo masë përkthehet ne 150 kalori. Gratë këshillohet të konsumojnë jo më shumë se 25 gramë sheqer në ditë ose 6 lugë çaji që janë rreth 100 kalori çdo ditë.

Sa sheqer duhet të konsumojnë fëmijët

Në regjimin e përditshëm të një fëmije ka vend edhe për pak sheqer. Gjithsesi sheqeri nuk duhet të kthehet në një normë as për fëmijët pasi mund të çojë shumë lehtë në sëmundje të mbi peshës.

Sasia e rekomanduar nga ekspertët për fëmijët në një ditë është pak a shumë sa sasia që mund të marrë një i rritur. Fëmijët e moshës 4 -6 vjeç rekomandohet të konsumojnë jo më shumë se 19 gr sheqer në ditë.

Për ata të moshës 7 – 10 vjeç jo më shumë se 24 gramë ose 6 lugë çaji sheqer. Mbi moshën 11 vjeç ekspertët këshillojnë jo më shumë se 30 gramë në ditë.

A duhet të konsumojnë sheqer personat mbi peshë

Për personat që vuajnë nga sëmundje si obeziteti apo tipe të diabetit sheqeri duhet të evitohet sa më shumë.

Në të tilla raste ju mund të konsumoni sasi shumë të pakta sheqeri vetëm një ose dy herë në javë. Gjithsesi mjekët këshillojnë që më e mira është që sheqeri të evitohet plotësisht.

Sigurohuni të merrni sasi të shëndetshme ëmbëlsie duke e përfituar kështu sheqerin nga frutat. Qëndrojini besnikë ushqimeve të lehta dhe sa më natyrale duke qëndruar larg ushqimeve të proçesuara dhe me shumë kalori.

Continue Reading

Lifestyle

Të preferuarat e stinës, ja disa arsye pse duhet të konsumoni sa më shumë qershi

    

Qershitë janë padyshim superushqimi i stinës së verës. Të buta dhe plot lëng mund të jenë të ëmbla ose athta, por gjithnjë me një shije të mrekullueshme.

Vetëm një tas prej tyre përmban rreth 90 kalori dhe është i pasur me vitamina A dhe C. Konsumimi i këtij fruti të vogël plot shije i dhuron trupit tuaj shumë antioksidantë që ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq dhe mbipeshës.

Krahas këtyre vlerave ekspertët thonë se qershitë ndihmojnë organizmin edhe në shumë drejtime të tjera.

Në këtë artikull, listohen disa nga vlerat e jashtëzakonshme që mund të përfitoni nga kokrrat e qershive.

Ndikimi në kock

Qershitë janë një burim i madh antioksidantësh dhe për këtë arsye ndihmojnë në rigjenerimin e kockave.

Mjekët i lidhin me reduktimin e acidit nitrik që është faktori kryesor për sëmundjen e artritit rheumatoid dhe oseteoartritit.

Sipas një studimi të Universitetit të Bostonit në Amerikë, konsumimi i këtij fruti ul me 35% shancin e dhimbjes së kockave.

Gjithashtu qershitë parandalojnë inflamacionin e organizmit dhe problemet me presionin e ulët apo të lartë të gjakut.

Ulin nivelin e sheqerit në gjak

Për të gjithë personat me diabet, qershitë mund të jenë zgjidhja e duhur për të qëndruar të shëndetshëm.

Si të gjithë frutat me ngjyrë të kuqe edhe qershitë ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak. Atoksianina, sipas mjekëve rrit me 50% prodhimin e nivelit të insulinës në trup duke ndihmuar kështu rregullimin e sheqerit në gjak.

Ndihmon në sëmundjet e zemrës

Qershitë e athta ndihmojnë në përmirësimin dhe parandalimin e problemeve kardiovaskulare. Nëse i konsumoni vazhdimisht ato do të parandaloni edhe rriskun e prekjes nga ataku në zemër.

Ndihmojnë në reduktimin e yndyrnave të këqija në gjak duke ju dhuruar një trup të shendetëshëm.

Kundër sëmundjeve kancerogjene

Një dietë sa më e pasur me qershi mund të ulë rrezikun e prekjes nga sëmundjet kancerogjene. Duke qënë të pasura me fibra ato promovojnë tretjen e mirë dhe ulin rrezikun e prekjes nga kanceri i zorrës së trashë.

Veçanërisht qershitë athta të cilat përmbajnë disa enzima të cilat ndihmojnë trupin të rregullojë radikalet e lira.

Ndihmon në përmirësimin e memories

Janë një burim i mirë antocianine që do të thotë një shëndet i mirë për memorien. Ky frut shumë i shijshëm ndihmon trurin të përmirësojë funksionet e tij dhe të përmirësojë memorien ndër vite.

Ndikimi tek gjumi

Konsumimi i një tasi me qershi në darkë do të përmirësojë edhe cilësinë e gjumit. Sipas ekspertëve qershitë ndihmojnë në rregullimin e orës së brendshme të trupit dhe ciklit të gjumit tek njeriu.

Kjo pasi janë të pasura me melatoninë, një enzimë që ndihmon në qetësimin e organizmit.

Këshillohet të konsumoni gjithnjë qershi të freskëta apo lëng të freskët të shtrydhur të tyre për të marrë vlerat më të mira./AgroWeb.org

Continue Reading
Advertisement

TRENDING