Lifestyle
Disa arsye pse nuk duhet t’i qërojmë disa lloje frutash para se t’i hamë
Tashmë dihet se frutat dhe perimet janë ushqime thelbësore për një dietë të shëndetshme në çdo moshë. Të pasur me veti të dobishme për trupin tonë, sipas studimeve të ndryshme, ata që konsumojnë pak fruta dhe perime në përgjithësi vuajnë nga shëndeti i dobët dhe priren të rrisin rrezikun e sëmundjeve kronike.
Sipas OBSH-së në vitin 2017, 3.9 milionë vdekje në mbarë botën janë shkaktuar nga konsumi i ulët i frutave dhe perimeve. Anasjelltas, një marrje adekuate dhe e larmishme e frutave dhe perimeve si pjesë e një diete të shëndetshme është treguar se zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të caktuara, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare (CVD), disa lloje kanceri, obezitetin dhe diabetin e tipit 2. Frutat dhe perimet janë burime të pasura të vitaminat dhe mineralet, fibrat dietike dhe fitokimikatet biologjikisht aktive, duke përfshirë sterolet bimore, flavonoidet dhe antioksidantë të tjerë (substanca që mbrojnë qelizat nga plakja). Konsumimi bujar i frutave dhe perimeve përfshin marrjen e duhur të shumë prej këtyre mikronutrientëve dhe komponimeve.
Rekomandimet e OBSH-së për frutat dhe perimet
Në këtë drejtim, OBSH rekomandon konsumimin e 400 g fruta dhe perime në ditë. Por a duhet të hahen me lëvozhgë apo pa? Ekspertët janë të ndarë për këtë temë: ka nga ata që besojnë se është më mirë të hiqet lëvozhga sepse mund të përmbajë mbetje pesticidesh dhe ata që nga ana tjetër besojnë se është më mirë ta hahet me lëvoren e plotë sepse kjo e fundit është. pjesa më e pasur me lëndë ushqyese të rëndësishme për organizmin tonë. Le të shohim se çfarë thotë Hulumtimi.
Sepse ngrënia e lëvozhgës është e mirë për ju
Shumë njerëz janë mësuar të qërojnë frutat nga lëvozhga para se ta hanë. Megjithatë, disa hulumtime shkencore kanë zbuluar praninë e një numri të madh fitokimikale biologjikisht aktive, si flavonoidet dhe polifenolet (të cilat kanë veti antioksiduese dhe antimikrobike) në kërcell, lëvore, kërcell, lule, fruta, gjethe, rrënjë, latex, lëvore, farat, lëkurat dhe bishtajat e frutave, pra në të gjitha pjesët e bimëve.
Disa studime të kryera posaçërisht mbi lëvozhgat dhe farat e frutave kanë treguar se këto kanë veti të rëndësishme antimikrobike, antikancerogjene, antioksidante dhe hepatoprotektive. Le të mendojmë për lëkurën e mollës, e pasur me antioksidantë, duke përfshirë kuercetinën, e cila ndihmon për të luftuar shumë probleme, si sëmundjet degjenerative ose të frymëmarrjes. Në këtë drejtim, Departamenti i Bujqësisë i Shteteve të Bashkuara ka treguar se mollët e paqëruara përmbajnë 15% më shumë vitaminë C, 267% më shumë vitaminë K, 20% më shumë kalcium, 19% më shumë kalium dhe 85% më shumë fibra se mollët e qëruara.
Dhe, përsëri, le të mendojmë për lëvozhgën e mandarinës, e cila është një anti-inflamator i vërtetë natyral, i pasur me vitamina (veçanërisht C dhe P), fibra, vajra esencialë dhe aminoacide. Por lëvozhga e tij gjithashtu krenohet me veti antibakteriale, dezinfektuese dhe antiglikemike dhe, duke pasur një sasi të madhe të D-limonenit (molekula kirale e pranishme edhe në veshjen e jashtme të agrumeve të tjera), konsiderohet si një antioksidant i fuqishëm, kundër ankthit dhe parandalon fillimin e disa llojeve të kancerit.
Përfitimet e antioksidantëve
Sipas hulumtimeve të lartpërmendura, pra, ushqimet me origjinë bimore si frutat dhe perimet, e në veçanti lëvozhga e tyre, janë të pasura me antioksidantë. Substanca shumë të rëndësishme për trupin tonë dhe të përfshira në disa vitamina si vitamina A, vitamina C dhe vitamina E, në minerale si bakri, zinku dhe seleniumi dhe në molekula bioaktive si polifenolet. Këto substanca janë të rëndësishme për shëndetin tonë pasi në mënyrë efektive kontrastojnë veprimin e radikalëve të lirë, fajtorët kryesorë të plakjes qelizore që lidhen me shfaqjen e disa patologjive si diabeti, obeziteti, sëmundjet kardiovaskulare dhe neurodegjenerative.
Cilat fruta dhe perime duhen qëruar?
Jo të gjitha frutat mund të hahen me lëkurë. Në fakt, disa fruta duhet të qërohen domosdoshmërisht, sepse pjesët e jashtme të tyre nuk janë të ngrënshme, nuk kanë shije, janë të vështira për t’u pastruar ose shkaktojnë dëme, si në rastin e bananes, portokallit, pjeprit, ananasit, mangos, avokados, qepës dhe hudhrës. . Megjithatë, edhe pse shumica e frutave dhe perimeve kanë lëkurë të ngrënshme, njerëzit ende i hedhin ato, si patatet, panxhari, karotat, kivi dhe kastravecat.
Problemi i mbetjeve të pesticideve
Disa njerëz qërojnë frutat dhe perimet sepse janë të shqetësuar për mbetjet e pesticideve që ngjiten në sipërfaqe. Rreziku ekziston, por me larje të kujdesshme është e mundur të largohen shumica e këtyre mbetjeve. Në këtë drejtim, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave rekomandon që njerëzit t’i lajnë produktet tërësisht nën ujë të ftohtë dhe t’i pastrojnë ato me një furçë të fortë për të hequr pesticidet, papastërtitë dhe kimikatet.
Për të hequr mbetjet e pesticideve, përdoren metoda të tjera si:
Lani produktet me një përzierje prej 1% sode buke dhe ujë. Një studim zbuloi se larja e mollëve me këtë përzierje ishte më efektive në largimin e mbetjeve të pesticideve sesa vetëm uji i rubinetit;
Ziejini produktet për një kohë të shkurtër dhe më pas ftohini në ujë. Një studim zbuloi një rënie prej më shumë se 50% në nivelet e ndotësve;
Shpëlajini produktet me ujë të ozonuar (ujë i përzier me një lloj oksigjeni të quajtur ozon).