Connect with us

Aktualitet

Me nderimin e duhur u festua 80 vjetori i JO në Shqipëri

Published

on

 /ΑΠΕ-ΜΠΕ/Homazhet u organizuan në dy varrezat ushtarake të viktimave të luftes Italo- Greke  të viteve ’40, në atë të Kelcyres dhe në fshatin Vularat të minoritetit Grek.

Qeveria Greke u përfaqësua nga Zëvendës Ministri i Jashtëm Konstantinos Vlasis dhe qeveria shqiptare u përfaqësua nga Zëvendës Shefi i Shtabit të Ushtrisë Shqiptare, Gjeneral Brigade Manushaqe Shehu dhe Prefekti i Gjirokastrës, Odise Kote.

Për shkak të koronavirusit, qindra të afërm dhe miq të të rënëve munguan këtë vit, të cilët u zëvendësuan në nderim nga anëtarët e pakicës kombëtare greke. Duke mirëpritur të pranishmit në dy varrezat, Zëvendës Ministri i Jashtëm Z. Vlasis vlerësoi heroizmin e ushtarëve Grekë në luftën e viteve ’40 dhe duke iu referuar provokimit turk, vuri në dukje se Greqia nuk përkulet dhe nuk tërhiqet.

Duke iu drejtuar anëtarëve të pakicës kombëtare greke, ai tha se duhet të jeni krenar që jetoni në këto toka, duke theksuar se nuk jeni vetëm.

Z. Vlasis falenderoi qeverinë shqiptare për bashkëpunimin në zbatimin e marrëveshjes së vitit 2009 për kërkimin, zhvarrosjen, identifikimin dhe varrosjen e ushtarëve grekë të rënë.

“Gëzuar festen për të gjithë nga gryka legjendare e Këlcyres, ku të parët tanë luftuan deri në fund duke mbajtur lart flamurin tonë! Si sot, grekët thanë “JO” -në e Madhe dhe i mësuan të gjithë botës se çfarë do të thotë guxim dhe vetëmohim. Sot ne nderojmë kujtimin e të gjithë atyre që luftuan si heronj në mënyrë që të mund të jetojmë të lirë dhe duhet të mbajmë gjallë vlerat që ata na trashëguan. Ne Grekët nuk përkulemi dhe nuk dorëzohemi! Ne Grekët qëndrojmë të fortë përballë sfidave të kohërave! Rroftë 28 Tetori 1940! Brohoritje për kombin! ” shkroi në një postim në mediat sociale Zëvendës Ministri i Jashtëm .

“Prefekti i Gjirokastrës përcolli angazhimin e qeverisë së tij për të vazhduar bashkëpunimin e ngushtë në zbatimin e marrëveshjes së mësipërme.

130 pika janë identifikuar në territorin shqiptar ku ka varre të viktimave greke të luftes Italo- Greke. Në dhjetë pika në zonën e Gjirokastrës, zbulimi kryhet me makineri moderne. Deri më tani, eshtrat e më shumë se 1,300 viktimave janë varrosur në dy varrezat.Kurora lulesh u vendosën për nder të heronjve grekë në varrezat ushtarake nga zyrtarët e të dy vendeve dhe autoritetet lokale të pakicës kombëtare greke.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aktualitet

PORNOGRAFIA ARTISTIKE SHQIPTARE NE ‘REALITY SHOW’, NGA FABIAN ZHILLA, EDITORIAL NTV.AL

Published

on

By

 

Continue Reading

Aktualitet

Flori në Shqipëri, ja zonat ku po kërkohet…

Published

on

By

Në Librazhd dhe në Mirditë do të nisin kërkimet për flori.

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka nxjerrë njoftimin për subjektet e interesuara për kërkimet e mineraleve.

Sipas njoftimit afati për ofertat e subjekteve është deri mbaron më 6 shtator.

Gjithashtu do të zhvillohen kërkime edhe në dy zona të tjera minerare, në Mirditë edhe Skrapar, për bakër dhe mineral ranor pllakor përkatësisht.

Njoftimi i Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë

1. Zona minerare Nr. 3/1, Objekti “Babje”, Librazhd, Qarku Elbasan, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
2. Zona minerare Nr. 4/1, Objekti “Kaçinar”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
3.
4. Zona minerare Nr. 145/1, Objekti “Perlat – Shebe”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit bakër, veprimtaria kërkim – zbulim.
5. Zona minerare Nr. 56/3, Objekti “Polenë”, Skrapar, Qarku Berat, lloji i mineralit ranor pllakor, veprimtaria shfrytëzim.

“Kërkohet që të realizohet aplikimi për leje minerare për zonat minerare konkurruese Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3, të miratuara në planin vjetor të vitit 2021, me të dhënat dhe formën e formularit të ofertës të paraqitura në aneksin 1 të kësaj Ftesë për Ofertë.

Ofertuesit të paraqesin vetëm një Ofertë për një zonë konkurruese, ku të angazhohen se pranojnë kushtet e përcaktuara në ftesën për procedurë konkurruese dhe detyrimet që rrjedhin nga fitimi i procedurës konkurruese. Shpenzimet e kryera për të marrë pjesë në procedurën konkurruese nuk rimbursohen nga Autoriteti Kontraktues.

Asnjë ofertues nuk do të përjashtohet nga pjesëmarrja në procedurën e konkurrimit në bazë të shtetësisë. Afati i fundit për dorëzimin e ofertave për zonat: Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3; është dt. 06.09.2022, ora 10:00 . Ofertat e dorëzuara pas këtij afati do të refuzohen” thuhet në shpalljen e MIE.

Continue Reading

Aktualitet

KEMBIMI VALUTOR, DATA 19.08.2022, NTV.AL

Published

on

By

Continue Reading

Aktualitet

PARASHIKIMI I MOTIT, DATA 19.08.2022, NTV.AL

Published

on

By

Continue Reading

Aktualitet

Alarmi…Pritet rritje rekord e çmimeve të konsumit

Published

on

By

Pritjet për inflacionin janë rritur sërish në tremujorin e dytë të vitit. Sipas Bankës së Shqipërisë, bizneset presin që pas një viti norma e inflacionit të jetë 10.6%, ndërsa në tremujorin e mëparshëm pritshmëritë e tyre ishin në nivelin 3.3%.

Konsumatorët presin që pas një viti norma e inflacionit të jetë në nivelin 9.6%, nga 7.3% që kishte qenë pritshmëria mesatare një tremujor më parë. Këto janë vlerat më të larta historike të shënuara ndonjëherë në seritë e vrojtimeve. Analiza e pritjeve për inflacionin bazohet në rezultatet e vrojtimit periodik të besimit të bizneseve dhe të konsumatorëve, si dhe në vrojtimin e pritjeve të agjentëve financiarë.

Tendenca rritëse e pritjeve të konsumatorëve shqiptarë për çmimet në të ardhmen është në linjë me ato të konsumatorëve të Bashkimit Europian dhe vendeve të rajonit. Vlerësimet e Bankës së Shqipërisë tregojnë se konsumatorët dhe bizneset janë të prirur të krijojnë pritshmëri që ndjekin tendencat e vlerave faktike të inflacionit.

Perceptimi dhe pritjet e konsumatorëve për inflacionin janë më të ndjeshme ndaj luhatjes së çmimeve të ushqimeve. Ndikimi i pandemisë në zinxhirët e shpërndarjes së mallrave dhe së fundmi pasojat e luftës në Ukrainë kanë rritur ndjeshëm çmimet e ushqimeve bazë dhe pasiguritë në tregjet përkatëse, duke u përçuar në rritjen e shpejtë të pritjeve për inflacionin nga ana e konsumatorëve. Rezultatet tregojnë se pritjet janë në përgjithësi më të larta për individët me të ardhurat më të ulëta, shpenzimet e të cilëve janë të orientuara më shumë drejt mallrave ushqimore.

Të dhënat e Instat tregojnë se në muajin korrik arriti nivelin 7.5%, më i larti qysh në periudhën e krizës së vitit 1997. Specifikisht, inflacioni i produkteve ushqimore shënoi gjithashtu një vlerë rekord në më shumë 20 vjet, duke prekur nivelin 13.2%. Këto zhvillime janë reflektuar në pritshmëri për inflacion edhe më të lartë mes bizneseve dhe sidomos mes konsumatorëve.

Ndërsa pritjet e agjentëve financiarë për inflacionin në horizontin afatshkurtër janë rishikuar gjithashtu për lart, ndërkohë që pritjet për horizontin afatmesëm kanë mbetur pothuaj të pandryshuara nga tremujori i parë. Agjentët financiarë presin që inflacioni pas një, dy dhe tre vitesh të jetë përkatësisht 4.9%, 3.8% dhe 3.5%. Sipas Bankës së Shqipërisë, të tri seritë kanë shënuar vlera nën inflacionin faktik të tremujorit të dytë. Ky zhvillim tregon që ndonëse prirja rritëse e inflacionit është reflektuar në pritjet e agjentëve financiarë, por ato përgjithësisht vijojnë të mbeten më afër objektivit për inflacionin.

Megjithatë, në mbledhjen e fundit, Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë konstatoi se inflacioni ka marrë përmasa më shqetësuese, të reflektuara sidomos në rritjen e inflacionit bazë, që përjashton ecurinë e çmimeve të produkteve që kanë luhatshmëri të lartë, kryesisht të produkteve ushqimore dhe lëndëve të para. Sipas Bankës së Shqipërisë, për tremujorin e dytë të vitit inflacioni bazë arriti nivelin 6.3%, më i larti i regjistruar ndonjëherë dhe në rritje me 3.1

pikë përqindjeje krahasuar me vlerën e tremujorit të parë të vitit. Rritja e lartë e inflacionit bazë është një tregues se goditja nga krahu i ofertës, që u theksua edhe më shumë nga sulmni rus në Ukrainë, tashmë ka nisur të përcillet me ritme shqetësuese në të gjithë ekonominë. Kjo analizë besohet se ishte një nga faktorët kryesorë që shtyu Bankën e Shqipërisë të shpejtojë ritmin e normalizimit monetar, duke e rritur normën bazë të interesit me 0.5 pikë përqindje në fillim të këtij muaji dhe duke e çuar në nivelin 1.75%./E.Shehu

Burimi: INSTAT
Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING