Connect with us

Lifestyle

Terapi e re për të parandaluar alergjinë e qumështit të lopës

Për të parandaluar ose kuruar alergjinë e qumështit të lopës mund të na vijë në ndihmë flora bakteriale e zorrëve.

Sipas një studimi të ri të botuar në Mjekësinë Natyrore nga një grup studiuesish nga Universiteti i Çikagos (Shtetet e Bashkuara) në bashkëpunim me studiuesit italianë të Universitetit Federik II të Napolit, në fakt, bakteret e zorrëve përveç ndikimit në shfaqjen e patologjive të tilla si sëmundjet autoimune dhe obeziteti, mund të luajnë një rol të rëndësishëm kundër zhvillimit të alergjisë së qumështit.

Studimi në laborator

Për të arritur këto rezultate, hulumtuesit transplantuan bakteret e zorrëve nga të sapolindurit, disa prej të cilëve janë alergjikë ndaj qumështit të lopës, në zorrën e një grupi minjsh të rritur në një mjedis krejtësisht steril dhe për këtë arsye mungonte flora bakteriale zorrëve. Nga studimi rezultoi që ndërsa flora bakteriale e zorrëve të fëmijëve alergjikë shkaktoi një reaksion të rëndë alergjik (anafilaksi) te minjtë, ai i fëmijëve joallergikë i mbrojti ata nga zhvillimi i alergjisë së qumështit.

Bakteret e zorrëve dhe sistemi imunitar

Hulumtuesit shqyrtuan edhe mostrat e indeve të zorrëve të minjve, duke zbuluar se ata që morën transplantin e baktereve të zorrëve të fëmijëve joallergikë patën gjene të ndryshme nga ata që ishin transplantuar me bakteret e fëmijëve alergjikë, duke sugjeruar se bakteret që gjenden në zorrë janë në gjendje të ndryshojnë sistemin imunitar.Një specie mbrojtëseNë veçanti, studiuesit zbuluan në zorrën e minjve të transplantuar me baktere të zorrëve të foshnjave joallergjike një familje të mikrobeve tashmë të njohur për efektet e tyre mbrojtëse kundër alergjive ushqimore. Analizat e mëvonshme pastaj bënë të mundur identifikimin e një specieje të veçantë bakteriale, Anaerostipes caccae, e cila vetëm ishte në gjendje të parandalonte zhvillimin e alergjisë së qumështit.

A e dini se?

Zakonisht quhet “alergji e qumështit të lopës”, por përkufizimi i saktë është “alergjia ndaj proteinave të qumështit të lopës”.

Advertisement