Nëse e doni bukën, por blini sasi të mëdha nga disa furra buke të preferuara, atëherë jeni të detyruar të gjeni zgjidhje për ta ruajtur atë për një periudhë më të gjatë kohore. Dhe më e zakonshme është ngrirja.Është e qartë se buka ruhet në frigorifer, por përpara se ta provojmë duhet të dimë disa këshilla bazë që sigurojnë konsumimin e saj të sigurt, sipas rregullave të higjienës.
Nuk e ngrijmë bukën pa ambalazhim
Ka kuptim që bukën tonë të mos e marrim siç e kemi blerë nga furra për ta vendosur në ngrirje, duke e mbështetur mbi mish apo produkte të tjera. Është e rrezikshme të rriten baktere ushqimore që do ta bëjnë atë të pasigurt për t’u ngrënë.
Prandaj duhet mbrojtur. Nëse kemi blerë diçka të paketuar nga supermarketi, gjërat janë më të thjeshta. E vendosim në frigorifer në paketimin e saj. Tani nëse e blejmë nga furra, e lëmë në letrën e saj dhe brenda në qesen e furrës ose e vendosim në një qese ose enë të posaçme për ngrirje, sidomos në atë që mbyllet hermetikisht.
Vetëkuptohet që për arsye sigurie nuk e vendosim përsëri në frigorifer bukën e shkrirë tashmë.
Si ta ruajmë bukën për një periudhë më të gjatë kohore?
Për të ruajtur sa më gjatë bukën, është mirë që në shtëpi të keni një tavë metalike për bukë. Buka mund të qëndrojë atje dhe të ruhet mirë deri në 5 ditë. Për të parandaluar zhvillimin e lagështirës, ??mund të vendosim një patate ose një mollë të prerë në dysh në tepsi.Nëse nuk kemi bukëbërës, mund ta vendosim bukën në frigorifer që në fillim. Kini kujdes megjithatë, ne nuk përdorim qese plastike që lejojnë lagështinë të hyjë dhe ta prishë atë. Në frigorifer është mirë ta ruani në raftet e sipërme, të cilat kanë temperaturën më të ulët dhe do të lejojnë që të ruhet për një kohë më të gjatë.Nëse zgjedhim ngrirjen, atëherë idealja është ta vendosim në një qese të veçantë me zinxhir që pengon hyrjen e lagështirës ose në një enë të veçantë për ngrirje që mbyllet hermetikisht. Sa kohë mund të qëndrojë në frigorifer? Maksimumi deri në 6 muaj.