Lifestyle
Dieta e të famshmeve rezulton e rrezikshme
Gwyneth Paltrow dhe Demi Moore mund ta pëlqejnë këtë dietë vegane, por a është e mirë për ju?
Vegjetarianizmi dhe veganizmi kanë fituar popullaritet, por moda e fundit ka që njerëzit të hanë vetëm ushqime bimore të papërpunuara që mund të konsumohen pa gatuar. Disa madje nuk do të hanë ushqime që janë përpunuar ose ndryshuar nga gjendja e tyre natyrore, si qumështi i tërshërës ose bajames.
Të apasionuarit pas dietës së papërpunuar vegan pretendojnë se gatimi i perimeve shkakton humbje të lëndëve ushqyese dhe enzimave dhe besojnë se dieta do të parandalojë ose zmbrapsë sëmundjen, do të rrisë nivelet e energjisë dhe do të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm – por një ekspert paralajmëron se kjo prirje diete mund të shkaktojë më shumë dëm sesa dobi nëse ndiqet. për një periudhë të gjatë kohore.
“Ndërsa ndjekja e një diete me bazë bimore mund të ketë shumë përfitime për shëndetin, dieta e papërpunuar vegane potencialisht mund t’i çojë gjërat pak më larg dhe mund të sjellë rreziqe edhe më të mëdha nëse nuk ndiqet me kujdes,” Dr. Laura Brown, një nutricioniste e regjistruar dhe ligjëruese në shkencat e të ushqyerit, ushqimit dhe shëndetit në Universitetin Teesside, tha.
Hulumtimet tregojnë se disa ushqime të papërpunuara mund të jenë më të shëndetshme sesa kur gatuhen, të tilla si lakrat e Brukselit dhe lakra e kuqe, por Dr. Brown shkroi në Conversation se disa perime kanë përmbajtje më të lartë ushqyese kur gatuhen pasi muret e tyre qelizore prishen dhe lëndët ushqyese çlirohen. . Perimet e gatuara gjithashtu mund t’i japin trupit më shumë antioksidantë.
Për shembull, spinaqi i gatuar e bën më të lehtë për trupin të thithë kalciumin e tij. Perimet si asparagu, kërpudhat, karotat, brokoli, lakra jeshile dhe lulelakra gjithashtu kanë më shumë lëndë ushqyese kur gatuhen, tha ajo.
Njerëzit që i përmbahen një diete vegane të papërpunuar gjithashtu mund të kenë mungesë të vitaminave dhe mineraleve – si vitamina D, vitamina B12, zinku dhe hekuri – që vijnë nga konsumimi i mishit dhe vezëve, tha Dr. Brown. Këto vitamina mbështesin një sistem të shëndetshëm imunitar dhe luajnë një rol në strukturën, zhvillimin dhe prodhimin e trurit dhe qelizave nervore.