Connect with us

Lifestyle

Makarona Me Kungulleshka dhe Hudhër – Dreka e Shpejtë

Makaronat janë një ushqim i shijshëm që shuan shumë nepse të njeriut.

Ato janë kryesisht karbohidrate por përmbajnë edhe sasi të mira fibre dhe proteine.

Përveç tyre, makaronat përmbajnë edhe kalçium, magnez, hekur, zink dhe disa vitamina të kompleksit B.

Sasia e shëndetshme e makaronave që një njeri mund të konsumojë është 90-100 gramë, ose një pjatë.

Në mënyrë që makaronat të bëhen disi më të shëndetshme, ato duhen kombinuar me mish pule (bazë proteine) por edhe perime.

Në këtë artikull të AgroWeb.org do të mësoni si të përgatisni krejt lehtë në shtëpi një pjatë makarona të ngrohta me hudhër, kungulleshka, djathë e borzilok.

Kjo pjatë fantastike është shumë kremoze dhe të shkrihet në gojë.

Kungulleshkat janë dy perime të mira të cilat i shtojnë aspektin e shëndetshëm kësaj pjate me karbohidrate.

Kjo pjatë duhet servirur e ngrohtë dhe krahas një sallate jeshile të mirë.

AgroWeb.org ju sjell më poshtë mënyrën e përgatitjes.

Përbërësit:

200 gramë makarona

4 lugë gjelle gjalpë,

4 thelbinj hudhër të grirë iimët

Gjysëm luge çaji spec djegës

2 kungulleshka të prera në copa të vogla

Lëkura e një limoni

4 lugë gjelle krem pana

Gjysëm filxhan çaji djathë parmixhan të grirë,

Piper të zi dhe borzilok të freskët

Përgatitja:

Vendoseni tenxheren me ujë në zjarr.

Shtoni kripën dhe kur uji të marrë valë hidhni makaronat

Hiqini makaronat pak para zierjes përfundimtare

Vendosni tenxheren sërish në zjarr dhe hidhni një lugë gjalpë.

Shtoni hudhrën dhe specin djegës dhe kavërdisini për 30 sekonda.

Më pas shtoni copat e kungulleshkave dhe përziejieni herë pas here deri sa ato të zbuten dhe lëngu të ketë kulluar për rreth 5-7 minuta.

Shtoni lëkurën e limonit dhe pas disa sekondash shtoni 3 lugët e mbetura të gjalpit, kremin pana dhe pjesën më të madhe të djathit.

Hidhni makaronat, shtoni edhe pak kripë dhe piper dhe përziejini të gjitha së bashku.

Hiqeni tenxheren nga zjarri dhe sipër makaronave shtoni djathin e mbetur dhe pak borzilok.

Makaronat serviren të ngrohta./AgroWeb.org

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lifestyle

Cilat sëmundje kuron mjalti?

Mjalti është një nga mjetet më të mira për forcimin e imunitetit, ka një efekt të fuqishëm kundër infeksioneve dhe ftohjes, ka efekte antioksiduese, mundëson zhvillimin e baktereve të dobishme në zorrë

Njerëzit që kanë hyrë në dekadën e tyre të dhjetë të jetës, pothuajse si rregull, e nisin ditën me një lugë mjaltë.

Mjalti mund të rregullojë gastritin, nivelet e larta të sheqerit në gjak, besohet se ka një efekt në arterosklerozën dhe gjithashtu mund të jetë efektiv në trajtimin e kancerit.

Mjalti është ushqim dhe ilaç. Mjalti është një produkt specifik në të cilin nuk është shtuar asnjë substancë tjetër.

Njerëzit e kanë përdorur atë në dietën e tyre që nga kohërat parahistorike, por ka ende substanca në mjaltë që shkenca nuk i ka zbuluar. Një lugë çaji mjaltë përmban rreth 21 kalori dhe përbëhet kryesisht nga sheqer frutash, fruktozë, glukozë dhe pak më pak maltozë dhe është e pasur me karbohidrate komplekse.

Çdo mjaltë ka pothuajse të njëjtat veti biologjike. Para së gjithash, mjalti siguron ushqim të pasur me substanca të vlefshme biologjikisht aktive që nuk mund t’i gjeni në asnjë ushqim tjetër. Mjalti mund të reduktojë ndjeshëm ankesat gastrike, pavarësisht nëse shkaku i tyre është teprica apo mungesa e acidit. Rekomandohet edhe për diabetikët, besohet se është në gjendje të rregullojë nivelin e kolesterolit dhe triglicerideve.

Mjafton një lugë çaji mjaltë në ditë

Enzima të shumta që bletët përfshijnë në mjaltë tregojnë një efekt të dobishëm në trupin e njeriut. Shkenca ka vërtetuar se këto enzima kanë një efekt pozitiv në mekanizmat që formojnë shtyllën kurrizore të sistemit tonë imunitar.

-Mjalti është i pasur me përbërës me origjinë bimore që mbërrijnë nëpërmjet nektarit. Flavonoidet janë shumë të rëndësishme për efektin biologjik të mjaltit në trupin e njeriut. Farmacistët janë përpjekur të vendosin flavonoidë në kapsula dhe t’i shesin ato, por efekti i arritur nga kjo është vetëm një pjesë e asaj që përftohet kur produktet e bletëve përdoren rregullisht, qoftë edhe në sasitë më të vogla, nga vetëm një lugë çaji përzierje e tyre në ditë.

Mjalti shëron plagët më mirë se çdo ilaç

Çdo mjaltë ka pothuajse të njëjtat veti biologjike, me faktin se disa lloje mjalti kanë pak më shumë nga disa përbërës, ndaj rekomandohen më shumë si terapi për disa sëmundje. Apiterapia është një degë e mjekësisë plotësuese që përdor produktet e bletëve për parandalimin dhe trajtimin e shumë sëmundjeve.

– Është një zonë e madhe, e mbuluar gjithnjë e më shumë nga kërkimi shkencor. Sukseset më të mëdha të apiterapisë janë në shërimin e plagëve, të infektuara me baktere rezistente ndaj të gjithë antibiotikëve. Këtu mjalti është i paprekshëm, por ai mjaltë duhet së pari të ekspozohet ndaj rrezatimit gama, në mënyrë që të eliminohen të gjitha sporet e mundshme të botulizmit, që gjenden në çdo produkt bujqësor, nga patatet, marulet dhe karotat, deri te mjalti, edhe pse përmban sasinë më të vogël.

Si të reduktoni problemet e gastritit me mjaltë?

Pelta mbretërore (qumështi i bletës) gjithashtu arrin një efekt të jashtëzakonshëm në një përgjigje më të mirë imune ndaj infeksioneve, falë proteinave aktive të pelte mbretërore. Mjalti gjithashtu redukton problemet e stomakut.

– Shkencëtarët kanë përcaktuar se nëse shpërndani 50 g mjaltë në 100 ml ujë të ngrohtë (deri në 45 gradë) dhe e pini, niveli i aciditetit në stomak ulet në tre të katërtat e pacientëve, nëse uji është i ftohtë (deri në 15 gradë) pastaj rritet aciditeti në të njëjtat tre të katërtat e të sëmurit. Një lugë mjaltë akacieje (20-25 g), e marrë një orë para gjumit, ul nivelin e sheqerit në gjak me 6 për qind pas 15 ditësh. Mjalti ul disi nivelin e kolesterolit për 7 për qind, trigliceridet, si dhe LDL (kolesteroli i keq) me 1 për qind, me faktin se rrit kolesterolin e dobishëm, HDL me 2 për qind, të gjitha këto janë konfirmuar nga shkenca. Këto mund të jenë vlera të vogla, por gjeni ushqime të tjera që kanë të gjitha këto efekte të dobishme.

Mjaltë kundër substancave kancerogjene dhe verdhëzës infektive

Gjithashtu është përcaktua një varësi statistikisht domethënëse e aktivitetit antioksidues të mjaltit, përmbajtjes së polifenolit në mjaltë dhe oksidimit in vitro të lipoproteinave në serumin e njeriut.

Continue Reading

Lifestyle

25 prill, Dita Botërore e Pinguinit

Më 25 prill është Dita Botërore e Pinguinit, një nga zogjtë më unik në planet.

Ka 18 lloje pinguinësh, dhe thuhet të jenë afërsisht 595,000 pinguinë të rritur sot dhe që nga lindja, ata kalojnë gjithë jetën e tyre rreth akullit të Antarktidës.

Këto krijesa të mrekullueshme gjithashtu inkubojnë vezët e tyre si zogjtë e tjerë por vetëm ata mund ta bëjnë këtë në temperatura afër -50 gradë Celsius në një temperaturë shumë të ulët dhe kjo është shumë ftohtë apo jo?

Pinguinët “Perandori” janë më të gjatët, rreth 4 metra të gjatë. Ndërsa më i vogli është “Little Blue”.

Dita Kombëtare e Penguinëve ka filluar në vitin 1972 nga Gerry Wallace ku 25 Prilli është gjithashtu data kur pinguinët Adelie fillojnë mëgrimin e tyre drejt veriut drejt Antarktidës.

Continue Reading

Lifestyle

Ulin rrezikun e sëmundjeve dhe përmirësojnë sistemit tretës, cilat ushqime mund t’i konsumoni çdo ditë

Pavarësisht nëse po përpiqeni të humbni peshë, apo thjesht keni vendosur të filloni të kujdeseni më mirë për veten, ka disa ushqime që në çdo rast ju vijnë në ndihmë.

Dhe siç tashmë e dini , ndjekja e një regjimi ushqimor të shëndetshëm dhe tëekuilibruar është i rëndësishëm për të qenë të shëndetshëm.

Megjithatë shpesh ndodh që zgjedhja e ushqimeve të duhura mund të jetë e ndërlikuar.

Nëse dëshironi të humbisni peshë, të keni një lëkurë me shkëlqim apo thjesht të lehtësoni punën e sistemit tretës, njihuni me disa ushqime që duhen ngrënë të paktën një herë në ditë për t’i përmbushur këto nevoja.

Për më tepër, ato gjenden me shumivë në treg dhe mund të përshtaten lehtësisht në regjimin tuaj ushqimor.

Perimet gjethe jeshile

Spinaqi, lakra jeshile, marulja e freskët dhe të tjera perime të tilla, janë një mënyrë e shkëlqyer për të rritur sasinë e vaktit që konsumoni pa u shqetësuar për kaloritë që po konsumoni.

Këto zarzavate janë plot me antioksidantë, vitamina dhe minerale, që janë të domosdoshëm për një sistem të shëndetshëm imunitar, flokë dhe lëkurë të fortë.

Ato janë gjithashtu të pasur me fibra dhe do t’ju bëjnë të ndiheni të ngopur për më gjatë.

Vezët

Të pasura me proteina si dhe në yndyrna të shëndetshme, konsumi i rregullt i tyre rrit nivelet e kolesterolit “të mirë”, i cili lidhet me një rrezik më të ulët të shumë sëmundjeve.

Arrorët

Bajamet, shqemet, fistëkët, lajthitë, etj janë një burim i mirë i shumë lëndëve ushqyese kur konsumohen në formën e tyre natyrale.

Ato konsiderohen si një opsion i shkëlqyer kur dëshironi të konsumoni një meze të lehtë ndërmjet vakteve.

Janë gjithashtu të pasura me yndyrna të shëndetshme dhe antioksidantë, duke përfshirë acidet yndyrore omega-3, të cilat mbështesin funksionin e trurit dhe mbrojnë nga sëmundjet e zemrës.

Continue Reading

Lifestyle

Mjalti, shërues universal! Cilat sëmundje kuron dhe kush nuk duhet ta konsumojë

Mjalti është një nga mjetet më të mira për forcimin e imunitetit, ka një efekt të fuqishëm kundër infeksioneve dhe ftohjes, ka efekte antioksiduese, mundëson zhvillimin e baktereve të dobishme në zorrë

Njerëzit që kanë hyrë në dekadën e tyre të dhjetë të jetës, pothuajse si rregull, e nisin ditën me një lugë mjaltë.

Mjalti mund të rregullojë gastritin, nivelet e larta të sheqerit në gjak, besohet se ka një efekt në arterosklerozën dhe gjithashtu mund të jetë efektiv në trajtimin e kancerit.

Mjalti është ushqim dhe ilaç. Mjalti është një produkt specifik në të cilin nuk është shtuar asnjë substancë tjetër.

Njerëzit e kanë përdorur atë në dietën e tyre që nga kohërat parahistorike, por ka ende substanca në mjaltë që shkenca nuk i ka zbuluar. Një lugë çaji mjaltë përmban rreth 21 kalori dhe përbëhet kryesisht nga sheqer frutash, fruktozë, glukozë dhe pak më pak maltozë dhe është e pasur me karbohidrate komplekse.

Çdo mjaltë ka pothuajse të njëjtat veti biologjike. Para së gjithash, mjalti siguron ushqim të pasur me substanca të vlefshme biologjikisht aktive që nuk mund t’i gjeni në asnjë ushqim tjetër. Mjalti mund të reduktojë ndjeshëm ankesat gastrike, pavarësisht nëse shkaku i tyre është teprica apo mungesa e acidit. Rekomandohet edhe për diabetikët, besohet se është në gjendje të rregullojë nivelin e kolesterolit dhe triglicerideve, transmeton Telegrafi.

Mjafton një lugë çaji mjaltë në ditë

Enzima të shumta që bletët përfshijnë në mjaltë tregojnë një efekt të dobishëm në trupin e njeriut. Shkenca ka vërtetuar se këto enzima kanë një efekt pozitiv në mekanizmat që formojnë shtyllën kurrizore të sistemit tonë imunitar.

-Mjalti është i pasur me përbërës me origjinë bimore që mbërrijnë nëpërmjet nektarit. Flavonoidet janë shumë të rëndësishme për efektin biologjik të mjaltit në trupin e njeriut. Farmacistët janë përpjekur të vendosin flavonoidë në kapsula dhe t’i shesin ato, por efekti i arritur nga kjo është vetëm një pjesë e asaj që përftohet kur produktet e bletëve përdoren rregullisht, qoftë edhe në sasitë më të vogla, nga vetëm një lugë çaji përzierje e tyre në ditë.

Mjalti shëron plagët më mirë se çdo ilaç

Çdo mjaltë ka pothuajse të njëjtat veti biologjike, me faktin se disa lloje mjalti kanë pak më shumë nga disa përbërës, ndaj rekomandohen më shumë si terapi për disa sëmundje. Apiterapia është një degë e mjekësisë plotësuese që përdor produktet e bletëve për parandalimin dhe trajtimin e shumë sëmundjeve.

– Është një zonë e madhe, e mbuluar gjithnjë e më shumë nga kërkimi shkencor. Sukseset më të mëdha të apiterapisë janë në shërimin e plagëve, të infektuara me baktere rezistente ndaj të gjithë antibiotikëve. Këtu mjalti është i paprekshëm, por ai mjaltë duhet së pari të ekspozohet ndaj rrezatimit gama, në mënyrë që të eliminohen të gjitha sporet e mundshme të botulizmit, që gjenden në çdo produkt bujqësor, nga patatet, marulet dhe karotat, deri te mjalti, edhe pse përmban sasinë më të vogël.

Si të reduktoni problemet e gastritit me mjaltë?

Pelta mbretërore (qumështi i bletës) gjithashtu arrin një efekt të jashtëzakonshëm në një përgjigje më të mirë imune ndaj infeksioneve, falë proteinave aktive të pelte mbretërore. Mjalti gjithashtu redukton problemet e stomakut.

– Shkencëtarët kanë përcaktuar se nëse shpërndani 50 g mjaltë në 100 ml ujë të ngrohtë (deri në 45 gradë) dhe e pini, niveli i aciditetit në stomak ulet në tre të katërtat e pacientëve, nëse uji është i ftohtë (deri në 15 gradë) pastaj rritet aciditeti në të njëjtat tre të katërtat e të sëmurit. Një lugë mjaltë akacieje (20-25 g), e marrë një orë para gjumit, ul nivelin e sheqerit në gjak me 6 për qind pas 15 ditësh. Mjalti ul disi nivelin e kolesterolit për 7 për qind, trigliceridet, si dhe LDL (kolesteroli i keq) me 1 për qind, me faktin se rrit kolesterolin e dobishëm, HDL me 2 për qind, të gjitha këto janë konfirmuar nga shkenca. Këto mund të jenë vlera të vogla, por gjeni ushqime të tjera që kanë të gjitha këto efekte të dobishme.

Mjaltë kundër substancave kancerogjene dhe verdhëzës infektive

Gjithashtu është përcaktua një varësi statistikisht domethënëse e aktivitetit antioksidues të mjaltit, përmbajtjes së polifenolit në mjaltë dhe oksidimit in vitro të lipoproteinave në serumin e njeriut.

Shkenca ka vërtetuar se si pelta mbretërore ashtu edhe propolisi përmbajnë një substancë të ngjashme me insulinën dhe ulin nivelin e sheqerit në gjak. Propolisi e jep këtë efekt si në diabetin e varur nga insulina, ashtu edhe në diabetin e pavarur nga insulina. Mekanizmi i veprimit të propolisit, d.m.th., flavonoideve prej tij, në diabetin është zbuluar gjithashtu.

-Propolisi parandalon grumbullimin e L-sorbitolit duke frenuar aldoza-reduktazën, enzimën që katalizon reduktimin e D-glukozës në sorbitol, akumulimi i së cilës shkakton ndryshime patologjike që lidhen me diabetin. Flavonoidet nga propolisi dhe mjalti në një masë të caktuar pengojnë gjithashtu thithjen e glukozës në zorrët dhe rithithjen në veshka. Sipas disa studimeve shkencore, përdorimi i propolisit mund të zvogëlojë edhe dozën ditore të insulinës. Këshilla, megjithatë, është që çdo gjë të kryhet nën miratimin dhe kontrollin e mjekut.Me të gjitha produktet e bletëve, dhe veçanërisht me përdorimin e propolisit, duhet të keni kujdes nëse përdorni ilaçe për diabetin, sepse efektet e tyre mund të sinergjizohen.

– Propolisi gjithashtu ka një efekt të fortë në parandalimin e grumbullimit të trombociteve, ndaj duhet të keni kujdes nëse pini ilaçe për të parandaluar koagulimin. Nga ana tjetër, konsumimi i rregullt i propolisit sigurisht që mund të ndihmojë me Covid 19.

Propolisi në terapinë e kancerit

Njerëzit me kancer nuk duhet të përdorin asnjëherë pluhur polen, ndonëse propolisi është megjithatë i shkëlqyer për të gjitha llojet e kancerit.

Kur mjalti ka efektin më të madh?

Kur konsumoni mjaltë, gjëja më e rëndësishme është ta përdorni sa më të freskët. Mjalti i prodhuar në dy vitet e fundit ka efektet më të mëdha shëndetësore, edhe pse, mund të ruhet i sigurt për mijëra vjet.

– Mjalti nuk prishet, por efektet biologjike pakësohen me kalimin e kohës. Sigurohuni që ta ruani mjaltin larg dritës, pasi ai zbërthen enzimat. Këshillohet që mjalti të përdoret kristal, sepse ka vetitë më të mira.

Mjalti mund të dekristalizohet lehtësisht duke vendosur një kavanoz me mjaltë në ujë të ngrohur në maksimum 45 gradë. Sapo mjalti të shkrihet, hiqeni nga uji i nxehtë.

Mjalti Manuka mund të ndihmojë në trajtimin e ekzemës

Është mirë që qumështit të vakët t’i shtoni mjaltë, sepse edhe pse qumështi e frenon zhvillimin e baktereve të dobishme në zorrë, kur i shtohet mjalti, bakteret e dobishme fillojnë të shumohen. Veçanërisht e dobishme për florën e zorrëve është përzierja e mjaltit dhe polenit të freskët e të pa tharë, i cili ruhet në frigorifer që nga momenti i grumbullimit në bletore deri në përzierjen me mjaltë. Mjalti i kristalizuar përdoret në mënyrë që poleni të mos grumbullohet në sipërfaqe. Këshilla është që mjalti të mbahet në frigorifer menjëherë pas përzierjes.

Continue Reading

Lifestyle

Shenjat që tregojnë se lidhja juaj po shkon drejt fundit

Ne na pëlqen të flasim për të drejta të barabarta dhe të respektojmë interesat e njëri-tjetrit dhe në teori të gjithë jemi të zotë. Po në praktikë? A mund ta dallojmë pandershmërinë në marrëdhëniet reale në shikim të parë?

Bright Side ju fton të hidhni një vështrim në disa situata që shfaqen shpesh. Ndoshta kjo do t’ju ndihmojë t’i shihni marrëdhëniet personale nga një këndvështrim i ri.

Shpenzimi i parave në drejtime të ndryshme

Ju asnjëherë nuk i shpenzoni paratë së bashku. Keni interesa të ndryshme dhe nuk mendoni asnjëherë se për çfarë mund të ketë nevojë partneri.

Kur vetëm njëri prej jush përfiton nga të jetuarit së bashku

Gjithmonë njëri është më i privilegjuar në një lidhje, mirëpo ai/ajo nuk duhet të abuzojë. Pastrimi i shtëpisë, shpenzimet çdo gjë duhet të jetë e barabartë nëse doni që lidhja juaj të funksionojë.

Ju nuk keni askënd të mbështeteni

Nëse ju sëmureni, e dini me siguri se askush nuk do të kujdeset për ju. Përveç se partneri nuk do të kujdeset për ju, por as nuk do t’i kushtojë rëndësi shtëpisë, fëmijëve, kur ju nuk ndiheni mirë.

Stres dhe vetëm stres

Kur jeni përballë tij, ai ju shkakton stres. Pse? Vetëm ju kritikon dhe asnjëherë nuk ka asnjë fjalë të bukur për t’ju thënë. Prezenca e tij gjithmonë ju krijon një gjendje stresi.

Continue Reading
Advertisement

TRENDING