Lifestyle
Një nutricioniste zgjidh dilemën
Ekspertët në mbarë botën deklarojnë se për shumicën e njerëzve është e sigurt të hanë deri në shtatë vezë në javë, që përkthehet në një në ditë, dhe përmendin se kjo është një sasi që nuk do ta rrezikojë zemrën. Por sa e vërtetë është kjo? Edhe sa vezë lejohet të hamë në javë?
“Vezët janë një burim i mirë i proteinave dhe zëvendësojnë mishin dhe peshkun në vaktin e përditshëm. Prandaj duhet evituar kombinimi i vezëve dhe këtyre ushqimeve sepse shtojmë marrjen e yndyrave shtazore dhe sasinë e proteinave që prish ekuilibrin e vaktit. Sipas një studimi të Harvardit, i kryer në një numër të madh subjektesh, nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë midis konsumit të vezëve dhe sëmundjeve të zemrës. Në fakt, ky studim tregoi se ngrënia e rregullt e vezëve në fakt parandalon trombozën, sulmin në zemër dhe goditjen në tru. Sasia maksimale e vezëve të plota në një vakt ditor nuk duhet të kalojë 2 të verdha, duke përfshirë vezët që janë të pranishme në ushqime të tjera. Një e verdhë veze ka pjesën më të rëndësishme dhe më të rëndësishme të lëndëve ushqyese dhe është më ushqyese se e bardha e vezës. Vezët zënë një vend të rëndësishëm në dietën e njerëzve dhe fëmijëve dhe ne duhet të konsumojmë 6-8 copë në javë”, thotë dietologia Maja Štiklica.
Të rinjtë në stërvitje shpesh marrin shumë më tepër vezë sesa sasia e rekomanduar. Bashkëbiseduesi ynë thotë se edhe ata nuk duhet të ekzagjerojnë.
Duke qenë se janë të pasura me proteina, vezët janë një ushqim i domosdoshëm për sportistët dhe janë vakt i detyrueshëm pas stërvitjes, për rikuperim më të shpejtë dhe më të mirë të muskujve. Megjithatë, vezët nuk duhet të teprohen. Marrja e të verdhave të vezëve kur bëhet fjalë për njerëz të shëndetshëm që merren me sport, maksimumi dy të verdha veze në ditë, dhe marrja e të bardhave të vezëve në baza ditore, shtatë copë”.
Dhe së fundi, a mund të hanë vezë njerëzit që duan të humbin peshë?
“Vezët janë një ushqim shumë i përshtatshëm që duhet të përfshihet në dietë. Përveçse përmbajnë proteina të vlefshme biologjike, ato kanë një fuqi të mirë ngopëse”, përfundoi dietologia.