Connect with us

Lifestyle

Për ti marrë hudhrës gjithë të mirat, ky është rregulli e 10 minutave…

Hudhra është shumë e mirë për organizmin, por shpesh humbet vetitë e saj gjatë përgatitjes.
Nutricionistja shpjegon se ngrohja e hudhrës ul nivelin e alicinës, e cila është përbërësi kryesor aktiv i saj, duke reduktuar kështu përfitimet shëndetësore të kësaj perime.

Hudhra nuk është vetëm jashtëzakonisht e shijshme, por gjithashtu ofron përfitime të shumta shëndetësore. Aroma dhe shija e tij karakteristike vijnë nga alicina, një përbërje që kontribuon në efektet e saj të dobishme në trup.

Megjithatë, disa metoda të përgatitjes mund t’i ruajnë më mirë ato përfitime. Nëse planifikoni të gatuani me hudhër, është e rëndësishme të ndiqni disa këshilla për të ruajtur përfitimet e saj shëndetësore. Nutricionisti Mumal Asif shpjegon pse është e rëndësishme të prisni 10 minuta pasi të keni copëtuar hudhrën përpara se ta ngrohni, shkruan Mirror and City Magazine .

Rregulli i 10 minutave
Sipas nutricionistit, kur hudhra nxehet, alicina pothuajse shkatërrohet plotësisht, duke ulur përfitimet e saj shëndetësore. Megjithatë, ekziston një metodë e thjeshtë që mund të ndihmojë në ruajtjen e këtyre përfitimeve. Domethënë, hudhrën duhet ta grisni, ta prisni ose ta shtypni dhe më pas ta lini mënjanë për rreth 10 minuta para se ta ekspozoni në nxehtësi. Kjo kohë lejon prodhimin maksimal të alicinës, e cila më pas mund të mbahet gjatë gatimit. Pas kësaj periudhe, mund të vazhdoni të skuqni ose pjekni hudhrat.

Hudhra dhe shëndeti

Hudhra është e njohur për përfitimet e saj shëndetësore dhe është përdorur në gatime të ndryshme prej shekujsh. Forca e tij qëndron në përmbajtjen e lartë të antioksidantëve, si dhe në vetitë antivirale, antibakteriale dhe anti-inflamatore. Përveç alicinës, hudhra është e pasur me shumë vitamina dhe minerale të tjera, duke përfshirë zink, fosfor, magnez, vitamina C, K, B6, acid folik dhe tiaminë.

Hudhra ka potencialin të përmirësojë shëndetin e zemrës, të forcojë trurin dhe sistemin tretës, të kontribuojë në shëndetin e lëkurës, të rregullojë nivelet e sheqerit në gjak dhe të forcojë sistemin imunitar.

Advertisement