Connect with us

Lifestyle

Përgatitja e vezëve…Shumica e njerëzve bëjnë të njëjtin gabim

Gatimi në temperatura të larta oksidon vajrat, të cilat mund të nxisin inflamacionin në trup. Prandaj, duhet të përdorni vajra që oksidohen vetëm në temperatura më të larta, si vaji i avokados, pohon dietologia.

Por për të përfituar më të mirën nga vezët, duhet të keni kujdes se si i përgatisni ato. Ndërsa nuk ka asnjë mënyrë “të gabuar” për të përgatitur vezët, disa metoda nuk janë aq të shëndetshme sa të tjerat.

Shumë dietologë thonë se mënyra më e pashëndetshme e përgatitjes së vezëve është skuqja e tyre në shumë vaj dhe në zjarr të fortë.
Mënyra më e pashëndetshme për të përgatitur vezët: Shumica e njerëzve bëjnë të njëjtin gabim 2
Foto: Shutterstock / Dmitry Galaganov

– Nëse skuqni vezët në gjalpë, mund të mohoni disa nga përfitimet shëndetësore të vezëve. Vezët janë natyrisht të larta në proteina dhe të ulëta në yndyrë të ngopur, por sapo shtoni gjalpë në përzierje, yndyra e ngopur në pjatën tuaj rritet. Kjo është diçka që ne nuk e duam, sepse yndyra e tepërt e ngopur në dietë është e lidhur ngushtë me sëmundjet e zemrës – thotë dietologia Catherine Basbaum.

– Udhëzimet dietike për amerikanët 2020-2025 sugjerojnë reduktimin e marrjes së yndyrave të ngopura në më pak se 10 për qind të totalit të kalorive në ditë. Përdorimi i yndyrës së ngopur në përgatitjen e vezëve shton kalori të konsiderueshme në gjellë, si dhe yndyrë të pashëndetshme, e cila shoqërohet me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës, shton dietologia Tara Tomaino.

Tomaino shton se nuk duhet të shmangni vetëm gjalpin. Vaji i kokosit dhe yndyra e proshutës janë gjithashtu të dëmshme, siç është edhe gatimi i vezëve në një tavë ose vezët e fërguara që përmbajnë sasi të larta yndyre të ngopura në formën e kremit ose djathit.

Përdorimi i këtyre përbërësve mund të zvogëlojë profilin e lartë ushqyes të vezëve. E vetmja gjë më e pashëndetshme se skuqja e vezëve është skuqja e tyre në zjarr të fortë.

– Gatimi në temperatura të larta oksidon vajrat, të cilët mund të nxisin inflamacionin në trup. Prandaj, duhet të përdorni vajra që oksidohen vetëm në temperatura më të larta, siç është vaji i avokados, për ta parandaluar këtë – thotë dietologia Rebecca Vasuta.

Cila është mënyra më e mirë për të përgatitur vezët?

– Përgatitja e vezëve me yndyrë minimale ose përdorimi i yndyrave të pangopura si vaji i ullirit ose vaji i avokados janë alternativa më të shëndetshme. Vezët e ziera ose të ziera janë një mënyrë për të përgatitur vezët pa pasur nevojë për yndyrë shtesë – thotë Tomaino.

Përveç mënyrës se si i gatuani, është e rëndësishme edhe kur i hani vezët.

– Shërbejini vezët me një porcion bujare perimesh për lëndë ushqyese dhe fibra shtesë. Zarzavatet me gjethe të errëta si lakra jeshile, spinaqi dhe rukola janë shtesa të shkëlqyera për vezët, siç janë perimet si shpargu, brokoli, specat dhe qepët – këshillon Tomaino

Advertisement