Connect with us

Lifestyle

Pse në verë shtojmë më shumë peshë

Ndërsa shumica e njerëzve mbajnë dietë për të dalë në plazh gjatë verës, ata zakonisht shtojnë peshë në vend që të humbin. Me rritjen e temperaturave, oreksi duhet të ulet. Megjithatë, kjo nuk ndodh. Pse;

Dietologu klinik – nutricionist, Cleo Dimitriadou, prezanton “gabimet” më të rëndësishme që bëjmë gjatë dietës sonë të verës, të cilat i pengojnë objektivit tonë për të humbur peshë.

Nevoja për freski

Kaloritë në akulloret e paketuara fillojnë nga rreth 100 kur bëhet fjalë për ndonjë akullore me pak yndyrë dhe zëvendësues sheqeri dhe madje arrijnë në 400-500 kur flasim për pako më të mëdha dhe receta më të fortifikuara (arra, shurupe etj.). Në akulloret me shumicë, një lugë akullore sherbet na jep rreth 100 kalori dhe arrijmë në 250 për parfetë.

Më të dyshimta se akulloret janë milk shake-t, ku granitat fillojnë me 150 kalori dhe përfundojnë në 400-500. Në të njëjtën kategori gjejmë edhe milkshake që përmbajnë kafe.

Megjithatë, duke folur për freski dhe pije, duhet t’u referohemi edhe koktejeve të ndryshme që konsumojmë zakonisht në verë. Kurthi fshihet në përgatitjet “në modë” të çdo barmeni, ku kemi një kombinim granitash apo koktejesh me alkool. Për shembull, një mojito na jep 220 kalori, një daiquiri 300, një margarita 230 dhe një pina colada 300. Dhe këto llogaritje janë për një pije në të njëjtën kohë! Gjithashtu duhet theksuar se një birrë ka rreth 150 kalori.

Nëse kemi parasysh që një grua mesatare duhet të marrë rreth 2000 kalori dhe një mashkull mesatarisht rreth 2500 kalori në ditë, gjithçka që përmendëm është më shumë se 10% e nevojave ditore!

Pushimi në vende ku konsumohet

Në rendin e zakonshëm kemi patjetër patate të skuqura (500 kalori), sallatë fshati (300-500 kalori në varësi të vajit), kallamar të skuqur (300 kalori), pak peshk të skuqur (300-400 kalori) dhe bukë të zhytur në vaj fshati ( 1 fetë bukë = 80 kalori dhe 1 lugë vaj = 135 kalori).

Një person nuk do t’i hajë të gjitha këto vetëm për drekë, por nëse kemi parasysh që gjatë pushimeve na ndodh të ulemi në mesditë dhe në mbrëmje për të ngrënë, shuma e kalorive është fare jashtë diskutimit. Dhe e gjithë kjo pa llogaritur verën apo pijen shoqëruese.

Për ata që duan të ruajnë figurën e tyre, ka edhe zgjidhje më të lehta si oktapod i pjekur në skarë ose karkaleca të ziera ose të pjekura në skarë (150-200 kalori) dhe peshk i pjekur në skarë (150-250 kalori).

Ushqimet e verës

Në verë kanë të drejtën e tyre edhe “vajrat” e ndryshëm. Sigurisht që edhe këto japin kalori të mjaftueshme, por të mos harrojmë se një pjesë e madhe e vlerës së tyre kalorike vjen nga vaji që ne përdorim. Pra, nëse i konsumojmë në shtëpi, kemi mundësinë t’i përgatisim si vakte të lehta të vërteta. Të mbushurat për shembull na japin 200-250 kalori secila por nuk duhet të harrojmë se domatja e pjekur na jep antioksidantin likopen. Fasulet gjithashtu, si imami dhe briami japin 250-350 kalori për porcion dhe gjithashtu kemi mundësinë të lëmë pak vaj në fund të pjatës.

Lifestyle

Edhe frutat mund të bëhen sallatë, si t’i kombinoni për një pjatë të freskët në verë

Frutat e verës sapo kanë dalë. Pjeshkët, kajsitë, qershitë… Secila prej tyre mund të përdoret edhe në sallatë, përveçse mund t’i hamë të papërpunuara. Living ju jell një pjatë që mund ta përdorni me secilën prej frutave që dëshironi, gjatë gjithë verës.

Sallatë me pjeshkë dhe mocarela

Përbërësit:

Djathë mocarela

Rukola

Pjeshkë

Finok

Arra

Borzilok

Salcë me vaj ulliri, limon, kripë dhe piper

Përbërësit:

Përbërësit e kësaj sallate, sikurse e të gjitha sallatave verore, mund të zgjidhen dhe kombinohen sipas dëshirës. Ky që po sjellim sot është vetëm një variant që bën bashkë jo vetëm përbërës shumë ushqyes, por edhe të shijshëm. Finoku, sikurse edhe pjeshka, mund të hahen të gjallë ose të pjekur, por në cilindo variant mund të hahen të ftohta. Përziejini të gjithë përbërësit në një pjatë dhe marinojini me salcën e përgatitur me vaj, limon, kripë dhe piper.

Continue Reading

Lifestyle

Sa sheqer duhet të konsumoni në ditë sipas moshës që keni

Sheqeri industrial është një ndër përbërësit më problematik për regjimin e çdo personi në kohët moderne.

Njihet si armiku kryesor i dietave për shkak të sasisë së madhe të kalorive që i jep trupit. Jo pa qëllim është një ndër ushqimet më të sulmuara pasi lidhet me shumë sëmundje si diabeti, obeziteti dhe sëmundjet e zemrës

Sheqeri i përpunuar, pra ai që gjendet zakonisht në dyqan megjithëse një burim kalorish dhe sëmundjesh në shumë raste nuk mund të evitohet plotësisht.

Për këtë arsye më poshtë gjeni një guidë të thjeshtë mbi sasinë e konsumimit të sheqerit për çdo moshë.

Sa sheqer duhet të konsumojnë të rriturit

Fatkeqësisht nuk ka një përgjigje të saktë për këtë, pasi për çdo person sasia mund të jetë e ndryshme. Gjithsesi ekspertët kanë arritur në një nivel mesatar për konsumimin e sheqerit nga një person në një ditë.

Sipas American Heart Association (AHA), të cilës i referohet AgroWeb sasitë e sheqerit që burrat dhe gratë duhet të konsumojnë janë jo më shumë se disa lugë çaji.

Burrat këshillohet të marrin rreth 37.5 gramë sheqer në ditë ose rreth 9 lugë çaji. Kjo masë përkthehet ne 150 kalori. Gratë këshillohet të konsumojnë jo më shumë se 25 gramë sheqer në ditë ose 6 lugë çaji që janë rreth 100 kalori çdo ditë.

Sa sheqer duhet të konsumojnë fëmijët

Në regjimin e përditshëm të një fëmije ka vend edhe për pak sheqer. Gjithsesi sheqeri nuk duhet të kthehet në një normë as për fëmijët pasi mund të çojë shumë lehtë në sëmundje të mbi peshës.

Sasia e rekomanduar nga ekspertët për fëmijët në një ditë është pak a shumë sa sasia që mund të marrë një i rritur. Fëmijët e moshës 4 -6 vjeç rekomandohet të konsumojnë jo më shumë se 19 gr sheqer në ditë.

Për ata të moshës 7 – 10 vjeç jo më shumë se 24 gramë ose 6 lugë çaji sheqer. Mbi moshën 11 vjeç ekspertët këshillojnë jo më shumë se 30 gramë në ditë.

A duhet të konsumojnë sheqer personat mbi peshë

Për personat që vuajnë nga sëmundje si obeziteti apo tipe të diabetit sheqeri duhet të evitohet sa më shumë.

Në të tilla raste ju mund të konsumoni sasi shumë të pakta sheqeri vetëm një ose dy herë në javë. Gjithsesi mjekët këshillojnë që më e mira është që sheqeri të evitohet plotësisht.

Sigurohuni të merrni sasi të shëndetshme ëmbëlsie duke e përfituar kështu sheqerin nga frutat. Qëndrojini besnikë ushqimeve të lehta dhe sa më natyrale duke qëndruar larg ushqimeve të proçesuara dhe me shumë kalori.

Continue Reading

Lifestyle

Të preferuarat e stinës, ja disa arsye pse duhet të konsumoni sa më shumë qershi

    

Qershitë janë padyshim superushqimi i stinës së verës. Të buta dhe plot lëng mund të jenë të ëmbla ose athta, por gjithnjë me një shije të mrekullueshme.

Vetëm një tas prej tyre përmban rreth 90 kalori dhe është i pasur me vitamina A dhe C. Konsumimi i këtij fruti të vogël plot shije i dhuron trupit tuaj shumë antioksidantë që ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq dhe mbipeshës.

Krahas këtyre vlerave ekspertët thonë se qershitë ndihmojnë organizmin edhe në shumë drejtime të tjera.

Në këtë artikull, listohen disa nga vlerat e jashtëzakonshme që mund të përfitoni nga kokrrat e qershive.

Ndikimi në kock

Qershitë janë një burim i madh antioksidantësh dhe për këtë arsye ndihmojnë në rigjenerimin e kockave.

Mjekët i lidhin me reduktimin e acidit nitrik që është faktori kryesor për sëmundjen e artritit rheumatoid dhe oseteoartritit.

Sipas një studimi të Universitetit të Bostonit në Amerikë, konsumimi i këtij fruti ul me 35% shancin e dhimbjes së kockave.

Gjithashtu qershitë parandalojnë inflamacionin e organizmit dhe problemet me presionin e ulët apo të lartë të gjakut.

Ulin nivelin e sheqerit në gjak

Për të gjithë personat me diabet, qershitë mund të jenë zgjidhja e duhur për të qëndruar të shëndetshëm.

Si të gjithë frutat me ngjyrë të kuqe edhe qershitë ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak. Atoksianina, sipas mjekëve rrit me 50% prodhimin e nivelit të insulinës në trup duke ndihmuar kështu rregullimin e sheqerit në gjak.

Ndihmon në sëmundjet e zemrës

Qershitë e athta ndihmojnë në përmirësimin dhe parandalimin e problemeve kardiovaskulare. Nëse i konsumoni vazhdimisht ato do të parandaloni edhe rriskun e prekjes nga ataku në zemër.

Ndihmojnë në reduktimin e yndyrnave të këqija në gjak duke ju dhuruar një trup të shendetëshëm.

Kundër sëmundjeve kancerogjene

Një dietë sa më e pasur me qershi mund të ulë rrezikun e prekjes nga sëmundjet kancerogjene. Duke qënë të pasura me fibra ato promovojnë tretjen e mirë dhe ulin rrezikun e prekjes nga kanceri i zorrës së trashë.

Veçanërisht qershitë athta të cilat përmbajnë disa enzima të cilat ndihmojnë trupin të rregullojë radikalet e lira.

Ndihmon në përmirësimin e memories

Janë një burim i mirë antocianine që do të thotë një shëndet i mirë për memorien. Ky frut shumë i shijshëm ndihmon trurin të përmirësojë funksionet e tij dhe të përmirësojë memorien ndër vite.

Ndikimi tek gjumi

Konsumimi i një tasi me qershi në darkë do të përmirësojë edhe cilësinë e gjumit. Sipas ekspertëve qershitë ndihmojnë në rregullimin e orës së brendshme të trupit dhe ciklit të gjumit tek njeriu.

Kjo pasi janë të pasura me melatoninë, një enzimë që ndihmon në qetësimin e organizmit.

Këshillohet të konsumoni gjithnjë qershi të freskëta apo lëng të freskët të shtrydhur të tyre për të marrë vlerat më të mira./AgroWeb.org

Continue Reading

Lifestyle

Tri llojet më të zakonshme të ndarjes – cilën e keni përjetuar ju?

Shumica e njerëzve e kanë përjetuar ndonjëherë ose do ta përjetojnë në të ardhmen ndjenjën e një ndarje, dhe shpeshherë ndarjet dinë të jenë tejet të hidhura emocionalisht.

Ka shumë arsye dhe shkaktarë që shpijnë në nadrje, nga ndryshimet në stil të jetesës e deri te tradhtia,
Disa prej ndarjeve janë më të komplikuara se tjerat, duke filluar nga romancat e adoleshencës e deri te martesat me fëmijë.

Por sido që të jetë lidhja, duket se ndarjet janë të ndara në disa lloje.

E pafalshmja

Kjo është një ndër arsyet më të zakonshme se përse ndahen çiftet.

Tradhtia, aferat ose aferat emocionale të gjitha konsiderohen pabesi.

Për shumicën e njerëzve, kur të ndodh kjo, nuk ka më asgjë për t’u diskutuar dhe lidhja përfundon.

Befasia…

Për disa njerëz, në sytë et yre lidhja mudn të ketë qenë duke shkuar shumë mirë derisa të ketë përfunduar papritmas.

Kjo lloj ndarje mund të vjen në çdo kohë dhe njëri gjithmonë mbetet i befasuar.

Pauza…

Kjo është një formë toksike e ndarjes, ku fundi nuk është definitiv ende.

Ndonjëherë mund të fillojë duke kërkuar njëri më shumë hapësirë, ose pauzë, pa parametra të definuar.

Continue Reading

Lifestyle

Përdoret shpesh në ushqime, por dëmton mëlçinë dhe trurin/ Ja vaji që duhet të shmangim nga gatimet tona

    

Një studim i bërë së fundmi, konfirmoi efektet negative të vajit të ringrohur ose të skuqur nëse i nënshtrohet temperaturave të larta më shumë se një herë.

Përdorimi i vajit ushqimor është shumë i zakonshëm në gatim, por shumë herë ky lëng përdoret pa marrë parasysh se mënyra e përdorimit të tij mund të ndikojë në shëndetin.

Kur vaji i ngrohur përdoret disa herë për skuqje, kjo rezulton në dëmtim më të madh të mëlçisë dhe zorrës së trashë, përveç trurit, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të neurodegjenerimit, thuhet në studim.

Po ashtu, studimi mbështetet edhe në një tjtët studim të Shoqatës Amerikane të Biokimisë dhe Biologjisë Molekulare, i cili përcaktoi se vaji i ripërdorur i skuqjes mund të ndikojë në përparimin e sëmundjeve të tilla si Alzheimer ose çmenduri.

Hulumtimi u bazua në testet e kryera te minjtë, të cilët treguan stres më të madh oksidativ dhe ndjeshmëri më të madhe ndaj dëmtimit neuronal. Përveç kësaj, u përcaktua se konsumi i vajrave të ringrohur:

-Rrit LDL ose kolesterolin “e keq”.
-Rrit trigliceridet dhe shënuesit inflamatorë
-Ajo shoqërohet me dëmtim të mëlçisë dhe zorrës së trash

Çfarë është vaji i mbinxehur?

Një vaj i ringrohur është vaji që përdoret të paktën një herë kur skuqni ushqimin. Duhet të keni parasysh se rinxehja e vajit ndryshon përbërjen e tij kimike natyrore, e cila redukton produktet e tij antioksidante dhe formon komponime të tilla si yndyrat e transsaturuara, akrilamidet dhe aldehidet.

Cilët janë vajrat më të rekomanduar?

Nutricionistët përmendin për shëndetin e grave disa nga vajrat më të rekomanduar në kuzhinë dhe mënyrën se si mund të përdoren.

Vaji i avokados: ideal për skuqje dhe gatim në temperatura të larta, edhe si salcë

Ulliri ekstra i virgjër: është më i zakonshmi për t’u erëzuar dhe gatuar ose skuqur në zjarr mesatar

Susam: rekomandohet si salcë dhe shmangni përdorimin e tij për skuqje në temperatura të larta

Vaji i farave të lirit: përdoret vetëm si salcë në sallata dhe mos i nënshtrohet temperaturave të larta

Continue Reading
Advertisement

TRENDING