Connect with us

Lifestyle

Si të parandaloni mykun përpara se të formohet

Po të pyesësh çdo pronar shtëpie se cili është sikleti më i madh rreth ambientit të tyre, do të përgjigjen: myku.

Myku mund të ndikojë në cilësinë e ajrit, gjë që mund të rrezikojë shumë shëndetin tuaj. Ai gjithashtu mund të dëmtojë strukturën e shtëpisë tuaj, gjë që mund të shkaktojë probleme afatgjata me vlerën e pronës suaj dhe në sigurinë e saj.

Ajo që dihet është se myku e do lagështinë dhe ushqehet me ngjitësin e letrës së murit, pigmentin e bojërave apo pllakat e tavanit, të cilat janë të gjitha të zakonshme në ndërtesa dhe shtëpi. Një nga mënyrat më të lehta për të mbrojtur pronën tuaj (dhe familjen) nga myku është ta parandaloni atë përpara se të formohet, gjë që mund të bëhet duke kufizuar lagështinë.

Pse formohet myku

Për të kuptuar se si të parandaloni mykun, në radhë të parë duhet të dini pse formohet. Mendojeni si një stol me tre këmbë ku njëra këmbë është ushqimi, e dyta është lagështia dhe e treta është një mjedis i mirë. Nëse myku I ka këto tre këmbë atëherë do të formohet dhe do të përhapet, nëse njëra nga këto këmbë do të shkeputet, atëherë stoli do të binte, pra myku nuk do të rritet dhe nuk do të përhapet.

Lagështia

Një nga burimet më të rëndësishme për rritjen e mykut është lagështia. Parandalimi i rritjes së mykut në ambiente të mbyllura kërkon njohjen e burimeve të lagështisë dhe ushqimit. Lagështia mund të formohet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë gatimin dhe nga banjo, pajisjet me djegie, si ngrohësit e ujit, sobat me gaz dhe zjarri me gaz, gjithashtu krijojnë lagështi.

Burimet e ushqimit

Myku ushqehet me shumë materiale që gjenden në shtëpi, duke përfshirë drurin dhe produktet e drurit – mendoni për kartonin, letrën e murit të gipsit dhe produktet e projektuara të drurit. Kërpudhat gjithashtu konsumojnë pluhurat që përmbajnë fibra letre, lëndë bimore dhe grimca ushqimore. Nëse myku formohet në shtëpinë tuaj, ai tashmë ka një burim kryesor ushqimor që do ta inkurajojë atë të përhapet, kështu që parandalimi është thelbësor.

Si të dalloni rritjen e mykut

Zakonisht myku nuk duket teksa formohet, derisa rritet. Por që ta dalloni shikoni për shenja vizuale të ngritjes së shtresës, shikoni për dëmtim nga uji apo zbardhje të ngjyrës së mureve. Erërat e çuditshme dhe të panjohura mund të përcaktojnë nëse diçka nuk shkon.

Nxitja e qarkullimit të ajrit

Një mënyrë për të parandaluar lagështinë në shtëpinë tuaj është t’i jepni përparësi rrjedhës së mirë të ajrit. Për fat të mirë, ju mund të përdorni pajisje tashmë brenda shtëpisë tuaj për ta bërë këtë.

Pajisjet e aspirimit

Shtëpia juaj me shumë gjasa ka aspirator në kuzhinë dhe banjë dhe është e rëndësishme që ato të përdoren kur jeni duke u larë ose kur jeni duke gatuar. Nxjerrja e ajrit të lagësht që ndodh natyrshëm në shtëpinë tuaj – si kur bëni dush ose zieni ujin për gatim – do të zvogëlojë sasinë e lagështisë në shtëpinë tuaj.

Rregulloni orenditë e shtëpisë

Përdorni orenditë në shtëpinë tuaj për të përmirësuar qarkullimin e ajrit. Vendosni mobiljet në mënyrë të tillë që të mos jenë kundër mureve dhe të ketë hapësirë ​​​​për qarkullimin e ajrit për të zvogëluar mundësinë e kondensimit.

Një mënyrë tjetër për ta bërë këtë është duke i mbajtur perdet tuaja të hapura, gjë që lejon që ajri i kondicionuar ose i nxehtë të kontaktojë me dritaret dhe të zvogëlojë lagështinë. Konsultohuni me një profesionist të ngrohjes dhe ftohjes nëse kondensimi i dritareve është i vazhdueshëm.

Kontrolloni për rrjedhje

Kontrolloni rregullisht shtëpinë tuaj për ndonjë shenjë dëmtimi që mund të çojë në rritjen e mykut nëse lihet pas dore. Në banjë, shikoni për çdo pllakë dushi të plasaritur ose një vulë që rrjedh në bazën e tualetit tuaj, e cila mund të shkatërrojë dërrasat e dyshemesë, tavanet dhe muret. Kontrolloni vazhdimisht që çatia, dritaret, muret dhe tubat tuaja të jenë të padëmtuara. Nëse I shtyni ose I shmangni këto, problem vetëm sa do të rritet.

Pastroni dyshemetë tuaja

Pastrimi I dyshemesë nuk bëhet vetëm për ta mbajtur pastër por është edhe domosdoshmëri për parandalimin e mykut.

Përdorni fshesë me korrent

Fshijeni rregullisht dhe pluhurosni dyshemenë prej druri të fortë dhe qilimin me vakum për të hequr papastërtitë dhe mbeturinat. Përdorimi i fshesës me vakum është veçanërisht i dobishëm në minimizimin e pluhurit të lëshuar në ajër nga pastrami.

Lifestyle

Karakteristikat e njerëzve emocionalë

Njerëzit emocionalë ndjejnë dhimbje, ankth apo gëzim për ato situata që të tjerët i përcaktojnë si të parëndësishme.

Këta njerëz, kanë tendencë të tregojnë emocionet e tyre me lehtësi. nëse emocionet menaxhohen në një mënyrë strategjike dhe të vetëdijshme, mund të jetë një mënyrë e fuqishme për të zhvilluar krijimtarinë, intuitën, urtësinë, ndjeshmërinë ndaj të tjerëve: të gjitha aftësi të dobishme për individin dhe të gjithë komunitetin.

KARAKTERISTIKAT E NJERËZVE EMOCIONALË:

KANË NEVOJË PËR KOHË, QË TË MARRIN NJË VENDIM

Zgjedhjet e tyre bazohen në emocione. Ata duan kohë për të marrë një vendim, pasi udhëhiqen nga zemra.

JANË JASHTËZAKONISHT EMPATIKË

Ditë e keqe? Përvojë stresuese? Një person emocional do të jetë atje për t’ju mbështetur.

JANË TË BESUESHËM DHE REFLEKTUES

Ata janë njerëz të besueshëm dhe reflektues, minimizojnë mundësinë për të gabuar.

KANË NJË JETË EMOCIONALISHT INTENSIVE

Kush është shumë i ndjeshëm kombinon një masë më të madhe informacioni që vjen nga jashtë me ato të botës së brendshme, duke përjetuar një ndjenjë të plotësisë dhe ndryshueshmërisë, që e bën jetën intensive dhe stimuluese.

DËGJOJNË PA RËNË NË KEQKUPTIME

Ata janë të kujdesshëm dhe peshojnë me kujdes pasojat e veprimeve të tyre.

JANË MË TË PRIRË PËR ANKTH

Ky nuk është tipar pozitiv i tyre.

JANË INTUITIVË

Ata e dinë se kur ka diçka të gabuar, edhe në qoftë se ju nuk e thoni.

PËRDORIN KREATIVITETIN E TYRE

Njerëzit me ndjeshmëri të veçantë kanë tendencë të jenë më të vetëdijshëm për gjendjen e tyre emocionale: kjo lejon për shembull artistët, shkrimtarët, muzikantët, aktorët, piktorët, të arrijnë përsosmëri në punën e tyre.

Continue Reading

Lifestyle

Si të largoni nga rrobat tuaja njollat e qershive

Tashmë kemi hyrë në periudhën ku janë shfaqur frutat e ndryshme, shumica e të cilave janë të preferuarat e fëmijëve. Luleshtrydhe, qershi, kajsi, pjeshke etj.

Mirëpo, për nënat këto fruta janë disi edhe “dhimbje koke”, pasi nëse bien mbi rroba bëhen automatikisht njolla të vështira. Por për çdo gjë ka një mënyrë. Edhe nëse mbi veshje bie një luleshtrydhe apo qershi, të ashtuquajturat “fruta të kuqe”.

Pra, lexoni më poshtë se si mund t’i hiqni këto njolla:

Gjithçka që ju nevojitet është qumësht dhe limon.

Krijoni një përzierje të pjesëve të barabarta të qumështit dhe lëngut të limonit. Më pas zhytni një sfungjer të pastër në përzierje dhe fërkojeni lehtë njollën me të.

Shpëlajeni me ujë të ftohtë dhe zhytni në 5 litra ujë me një lugë detergjent rrobash. Lëreni për 8-10 orë, pra për një natë të tërë dhe më pas lajeni normalisht në lavatriçe.

Continue Reading

Lifestyle

Ja 3 arsye pse disa njerëz refuzojnë të bien në dashuri

    

Të biesh në dashuri mund të jetë një nga gjërat më emocionuese dhe më përmbushëse që mund t’i ndodhë dikujt. Por, për të arritur këtë destinacion ka shumë “gracka” rrugës që herë janë të paparashikuara dhe herë duhen shmangur për të mbërritur në synimin final, pra emocionet dhe zemrën e dashuruar me një partner/e.

Por, disa syresh thjesht refuzojnë të bien në dashuri dhe për këtë zgjedhje ka disa arsye që qëndrojnë pas.

1. Jeni shumë të fokusuar te pavarësia

Njerëzit e pavarur janë të fortë, ata e dinë se çfarë duan dhe dinë si ta arrijnë atë. Por, sado e bukur të duket liria si personale, financiare apo edhe ajo ndjenjave, sërish vetmia është një mallkim i fshehur. Ata që përkushtohen te pavarësia kanë shumë frikë të jenë “të varur” edhe për gjërat më bazike në jetë, ndaj heqin dorë nga ideja e të qenit çift.

2. Keni frikë të përfshini persona të tjerë në gjërat që i keni arritur vetë

Kur je i/e suksesshme, pse duhet një person tjetër për t’u mbështetur? Ju keni punuar shumë për të pasur jetën që keni ndërtuar për veten tuaj sot. Por, shkaku i vërtetë i statusit beqar është frika për të pasur në shtëpi dikë që do e adhuroni dhe do zaptojë hapësirat për të cilat ju vetë keni investuar ide, para, energji etj.

3. Ju pëlqen të jeni vetëm

Ndoshta, jeni ai tipi i personit që ju pëlqen koha me veten tuaj, pini kafenë në qetësi absolute dhe kjo është zona juaj tipike e sigurisë. Por, të flasësh vetëm për veten dhe të rrish vetëm me veten shpesh sjellë një ndjenjë izolimi. Koha për ju është gjithçka, ndaj nuk lejoni dikë tjetër që ta “pushtojë”./anabrl

Continue Reading

Lifestyle

13 ushqimet që s’duhen ruajtur në frigorifer

Të gjithë e ruajmë ushqimin në frigorifer, por jo çdo ushqim është i përshtatshëm për t’u ruajtur në temperatura të ulta. Ka raste që i ftohti përshpejton shpërbërjen ose ndryshon shijen origjinale. Është e vërtetë se shumë produkte ushqimore duhet të ruhen në frigorifer, ndërsa ka disa ushqime të veçanta që kurrë nuk duhet të qëndrojnë në të ftohtë. Më poshtë po ju prezantojmë me një listë produktesh që nuk e “duan” ambientin e ftohtë.

Borziloku
Borziloku nuk mund të ruhet në frigorifer, sepse temperaturat e ftohta e bëjnë të thahet shpejt. Ai gjithashtu ka tendencën të thithë aromat e ushqimeve të tjera në frigorifer.

Domatet
Në qoftë se ruhen në frigorifer, domatet humbasin shijen. I ftohtii i pengon ato të piqen.

Patatet
Patatet përkeqësohen në temperatura të ulëta. I ftohti i bën ato më të pudrosura me miell; niseshteja kthehet në sheqer dhe shija e tyre ndryshon.

Buka
Buka është një nga ushqimet që shumë njerëz e mbajnë në frigorifer dhe ky është një gabim i madh. Me temperaturat e ulëta, buka “plaket” para kohe dhe humbet shije.

Frutat ekzotike
Përderisa bëhet fjalë për fruta që bëhen në klimë të ngrohtë, temperaturat e ulta të frigoriferit nuk bëjnë për to. Ananasi, avokado dhe banania nuk duhet të ruhen në frigorifer, pasi në këtë mënyrë ato dekompozohen.

Qepa dhe hudhra
Qepa dhe hudhra forcohen në frigorifer. I mbani ato në një vend të errët, të ftohtë dhe të thatë.

Pjeshka
Në më pak se 10 gradë pjeshka humb shijen dhe vetitë. Është e preferueshme të mbahet në temperaturë dhome.

Mjalti
Një tjetër gabim është të mbani mjaltin në frigorifer. Mjalti, në sajë të përbërësve dhe pH të tij, ruhet më mirë dhe më gjatë jashtë. Kur ruhet në frigorifer, priret te kristalizohet dhe të humbasë shumë nga vetitë e tij.

Vaji i ullirit
Vaji i ullirit, nëqoftëse ruhet në frigorifer, kondensohet dhe trashet, duke u bërë si gjalpë. Për më tepër, ai humbet shijen e tij origjinale. Ruajeni vajin e ullirit në një vend të ftohtë, larg nga drita.

Çokollata
Kur çokollata futet në frigorifer, në sipërfaqen e saj formohet një shtresë e bardhë, e cila i ndryshon shijen. Kafeja në frigorifer preket nga i njëjti ndryshim me atë të çokollatës.

Drithërat, makaronat, mielli dhe sheqeri
Drithërat, makaronat, mielli, sheqeri dhe ushqime të këtij lloji janë bërë për t’u ruajtur në temperaturë dhome. Nëqoftëse ju i mbani ato në temperatura të ulëta, ata do të humbasin vetitë e tyre, vitaminat, shijen dhe cilësinë.

Disa lloje të proshutës
Ka lloje të ndryshme të proshutave që në frigorifer humbasin shijen e “veçantë” që i dallon ato. Edhe pse kanë karakteristika të ngjashme me mishin, duhet të ruhen në temperaturë dhome.

Continue Reading

Lifestyle

Disa arsye pse meshkujt tradhtojnë

1. Nuk ndihen më sikur janë në në lidhje

Arsyeja kryesore përse meshkujt tradhtojnë është sepse emocionalisht, ndihen të shkëputur nga lidhja, ose të paktën në aspektin seksual. Ata mund të kenë humbur interesin në tërësi ose mund të jenë mërzitur me seksin monoton.

2. Iu dha një mundësi dhe e shfrytëzoi

Mund të jetë një kolege, një shoqe klase ose edhe një e panjohur në një lokal. Entuziazmi i diçkaje të re mund ta bëjë atë të ndihet si i dëshiruar sërish.

3. Ai po vuan nga një pështjellim ndjenjash

Meshkujt mund të tradhtojnë edhe kur ndodhen në një kaos emocional, pas një sherri me partneren ose diçka të ngjashme. Meshkuj të ndryshëm i përballojnë situata të tilla duke konsumuar alkool, drogë-ra të ndryshme ose seks të ndaluar. Ata mund të provojnë gjithçka për të larguar dhembjen dhe seksi funksionon më së miri.

Continue Reading
Advertisement

TRENDING