Connect with us

Lifestyle

A duhet të mbeteni miq me ish-të dashurin?

Kur duhet dhe kur nuk duhet të qëndroni miq me ish-të dashurin?

Shumë njerëz janë në dilemë nëse duhet të mbeten miq me ish-të dashurit e tyre apo jo.

Ata që kanë fëmijë bashkë kanë komunikim dhe mund të jenë miq për shkak të fëmijëve të tyre.

Por duhet të keni parasysh se pasi jeni ndarë nuk duhet të përpiqeni të jeni shokë menjëherë, duhet t’i lini pak hapësirë njëri-tjetrit dhe më pas të tentoni për miqësi.

Gjithsesi, miqësia me një ish është shumë e vështirë, ju mund ta mbani atë vetëm nëse jeni duke kërkuar për gjëra të ngjashme. Ju nuk mund të jeni miq në qoftë se njëri prej jush ka ende ndjenja për tjetrin ose shpreson për t’u pajtuar sërish. Gjithashtu është e vështirë nëse njëri prej jush është i lënduar pasi miqësia do të sjellë vetëm debate.

Një tjetër benefit i të qëndruarit miq është fakti se ndikon që të mos e shihni marrëdhënien tuaj si një dështim. Madje shumë vajza zgjedhin të qëndrojnë miq me ish-at vetëm për të mos pasur inate.

Lifestyle

Edhe frutat mund të bëhen sallatë, si t’i kombinoni për një pjatë të freskët në verë

Frutat e verës sapo kanë dalë. Pjeshkët, kajsitë, qershitë… Secila prej tyre mund të përdoret edhe në sallatë, përveçse mund t’i hamë të papërpunuara. Living ju jell një pjatë që mund ta përdorni me secilën prej frutave që dëshironi, gjatë gjithë verës.

Sallatë me pjeshkë dhe mocarela

Përbërësit:

Djathë mocarela

Rukola

Pjeshkë

Finok

Arra

Borzilok

Salcë me vaj ulliri, limon, kripë dhe piper

Përbërësit:

Përbërësit e kësaj sallate, sikurse e të gjitha sallatave verore, mund të zgjidhen dhe kombinohen sipas dëshirës. Ky që po sjellim sot është vetëm një variant që bën bashkë jo vetëm përbërës shumë ushqyes, por edhe të shijshëm. Finoku, sikurse edhe pjeshka, mund të hahen të gjallë ose të pjekur, por në cilindo variant mund të hahen të ftohta. Përziejini të gjithë përbërësit në një pjatë dhe marinojini me salcën e përgatitur me vaj, limon, kripë dhe piper.

Continue Reading

Lifestyle

Sa sheqer duhet të konsumoni në ditë sipas moshës që keni

Sheqeri industrial është një ndër përbërësit më problematik për regjimin e çdo personi në kohët moderne.

Njihet si armiku kryesor i dietave për shkak të sasisë së madhe të kalorive që i jep trupit. Jo pa qëllim është një ndër ushqimet më të sulmuara pasi lidhet me shumë sëmundje si diabeti, obeziteti dhe sëmundjet e zemrës

Sheqeri i përpunuar, pra ai që gjendet zakonisht në dyqan megjithëse një burim kalorish dhe sëmundjesh në shumë raste nuk mund të evitohet plotësisht.

Për këtë arsye më poshtë gjeni një guidë të thjeshtë mbi sasinë e konsumimit të sheqerit për çdo moshë.

Sa sheqer duhet të konsumojnë të rriturit

Fatkeqësisht nuk ka një përgjigje të saktë për këtë, pasi për çdo person sasia mund të jetë e ndryshme. Gjithsesi ekspertët kanë arritur në një nivel mesatar për konsumimin e sheqerit nga një person në një ditë.

Sipas American Heart Association (AHA), të cilës i referohet AgroWeb sasitë e sheqerit që burrat dhe gratë duhet të konsumojnë janë jo më shumë se disa lugë çaji.

Burrat këshillohet të marrin rreth 37.5 gramë sheqer në ditë ose rreth 9 lugë çaji. Kjo masë përkthehet ne 150 kalori. Gratë këshillohet të konsumojnë jo më shumë se 25 gramë sheqer në ditë ose 6 lugë çaji që janë rreth 100 kalori çdo ditë.

Sa sheqer duhet të konsumojnë fëmijët

Në regjimin e përditshëm të një fëmije ka vend edhe për pak sheqer. Gjithsesi sheqeri nuk duhet të kthehet në një normë as për fëmijët pasi mund të çojë shumë lehtë në sëmundje të mbi peshës.

Sasia e rekomanduar nga ekspertët për fëmijët në një ditë është pak a shumë sa sasia që mund të marrë një i rritur. Fëmijët e moshës 4 -6 vjeç rekomandohet të konsumojnë jo më shumë se 19 gr sheqer në ditë.

Për ata të moshës 7 – 10 vjeç jo më shumë se 24 gramë ose 6 lugë çaji sheqer. Mbi moshën 11 vjeç ekspertët këshillojnë jo më shumë se 30 gramë në ditë.

A duhet të konsumojnë sheqer personat mbi peshë

Për personat që vuajnë nga sëmundje si obeziteti apo tipe të diabetit sheqeri duhet të evitohet sa më shumë.

Në të tilla raste ju mund të konsumoni sasi shumë të pakta sheqeri vetëm një ose dy herë në javë. Gjithsesi mjekët këshillojnë që më e mira është që sheqeri të evitohet plotësisht.

Sigurohuni të merrni sasi të shëndetshme ëmbëlsie duke e përfituar kështu sheqerin nga frutat. Qëndrojini besnikë ushqimeve të lehta dhe sa më natyrale duke qëndruar larg ushqimeve të proçesuara dhe me shumë kalori.

Continue Reading

Lifestyle

Të preferuarat e stinës, ja disa arsye pse duhet të konsumoni sa më shumë qershi

    

Qershitë janë padyshim superushqimi i stinës së verës. Të buta dhe plot lëng mund të jenë të ëmbla ose athta, por gjithnjë me një shije të mrekullueshme.

Vetëm një tas prej tyre përmban rreth 90 kalori dhe është i pasur me vitamina A dhe C. Konsumimi i këtij fruti të vogël plot shije i dhuron trupit tuaj shumë antioksidantë që ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq dhe mbipeshës.

Krahas këtyre vlerave ekspertët thonë se qershitë ndihmojnë organizmin edhe në shumë drejtime të tjera.

Në këtë artikull, listohen disa nga vlerat e jashtëzakonshme që mund të përfitoni nga kokrrat e qershive.

Ndikimi në kock

Qershitë janë një burim i madh antioksidantësh dhe për këtë arsye ndihmojnë në rigjenerimin e kockave.

Mjekët i lidhin me reduktimin e acidit nitrik që është faktori kryesor për sëmundjen e artritit rheumatoid dhe oseteoartritit.

Sipas një studimi të Universitetit të Bostonit në Amerikë, konsumimi i këtij fruti ul me 35% shancin e dhimbjes së kockave.

Gjithashtu qershitë parandalojnë inflamacionin e organizmit dhe problemet me presionin e ulët apo të lartë të gjakut.

Ulin nivelin e sheqerit në gjak

Për të gjithë personat me diabet, qershitë mund të jenë zgjidhja e duhur për të qëndruar të shëndetshëm.

Si të gjithë frutat me ngjyrë të kuqe edhe qershitë ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak. Atoksianina, sipas mjekëve rrit me 50% prodhimin e nivelit të insulinës në trup duke ndihmuar kështu rregullimin e sheqerit në gjak.

Ndihmon në sëmundjet e zemrës

Qershitë e athta ndihmojnë në përmirësimin dhe parandalimin e problemeve kardiovaskulare. Nëse i konsumoni vazhdimisht ato do të parandaloni edhe rriskun e prekjes nga ataku në zemër.

Ndihmojnë në reduktimin e yndyrnave të këqija në gjak duke ju dhuruar një trup të shendetëshëm.

Kundër sëmundjeve kancerogjene

Një dietë sa më e pasur me qershi mund të ulë rrezikun e prekjes nga sëmundjet kancerogjene. Duke qënë të pasura me fibra ato promovojnë tretjen e mirë dhe ulin rrezikun e prekjes nga kanceri i zorrës së trashë.

Veçanërisht qershitë athta të cilat përmbajnë disa enzima të cilat ndihmojnë trupin të rregullojë radikalet e lira.

Ndihmon në përmirësimin e memories

Janë një burim i mirë antocianine që do të thotë një shëndet i mirë për memorien. Ky frut shumë i shijshëm ndihmon trurin të përmirësojë funksionet e tij dhe të përmirësojë memorien ndër vite.

Ndikimi tek gjumi

Konsumimi i një tasi me qershi në darkë do të përmirësojë edhe cilësinë e gjumit. Sipas ekspertëve qershitë ndihmojnë në rregullimin e orës së brendshme të trupit dhe ciklit të gjumit tek njeriu.

Kjo pasi janë të pasura me melatoninë, një enzimë që ndihmon në qetësimin e organizmit.

Këshillohet të konsumoni gjithnjë qershi të freskëta apo lëng të freskët të shtrydhur të tyre për të marrë vlerat më të mira./AgroWeb.org

Continue Reading

Lifestyle

Tri llojet më të zakonshme të ndarjes – cilën e keni përjetuar ju?

Shumica e njerëzve e kanë përjetuar ndonjëherë ose do ta përjetojnë në të ardhmen ndjenjën e një ndarje, dhe shpeshherë ndarjet dinë të jenë tejet të hidhura emocionalisht.

Ka shumë arsye dhe shkaktarë që shpijnë në nadrje, nga ndryshimet në stil të jetesës e deri te tradhtia,
Disa prej ndarjeve janë më të komplikuara se tjerat, duke filluar nga romancat e adoleshencës e deri te martesat me fëmijë.

Por sido që të jetë lidhja, duket se ndarjet janë të ndara në disa lloje.

E pafalshmja

Kjo është një ndër arsyet më të zakonshme se përse ndahen çiftet.

Tradhtia, aferat ose aferat emocionale të gjitha konsiderohen pabesi.

Për shumicën e njerëzve, kur të ndodh kjo, nuk ka më asgjë për t’u diskutuar dhe lidhja përfundon.

Befasia…

Për disa njerëz, në sytë et yre lidhja mudn të ketë qenë duke shkuar shumë mirë derisa të ketë përfunduar papritmas.

Kjo lloj ndarje mund të vjen në çdo kohë dhe njëri gjithmonë mbetet i befasuar.

Pauza…

Kjo është një formë toksike e ndarjes, ku fundi nuk është definitiv ende.

Ndonjëherë mund të fillojë duke kërkuar njëri më shumë hapësirë, ose pauzë, pa parametra të definuar.

Continue Reading

Lifestyle

Përdoret shpesh në ushqime, por dëmton mëlçinë dhe trurin/ Ja vaji që duhet të shmangim nga gatimet tona

    

Një studim i bërë së fundmi, konfirmoi efektet negative të vajit të ringrohur ose të skuqur nëse i nënshtrohet temperaturave të larta më shumë se një herë.

Përdorimi i vajit ushqimor është shumë i zakonshëm në gatim, por shumë herë ky lëng përdoret pa marrë parasysh se mënyra e përdorimit të tij mund të ndikojë në shëndetin.

Kur vaji i ngrohur përdoret disa herë për skuqje, kjo rezulton në dëmtim më të madh të mëlçisë dhe zorrës së trashë, përveç trurit, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të neurodegjenerimit, thuhet në studim.

Po ashtu, studimi mbështetet edhe në një tjtët studim të Shoqatës Amerikane të Biokimisë dhe Biologjisë Molekulare, i cili përcaktoi se vaji i ripërdorur i skuqjes mund të ndikojë në përparimin e sëmundjeve të tilla si Alzheimer ose çmenduri.

Hulumtimi u bazua në testet e kryera te minjtë, të cilët treguan stres më të madh oksidativ dhe ndjeshmëri më të madhe ndaj dëmtimit neuronal. Përveç kësaj, u përcaktua se konsumi i vajrave të ringrohur:

-Rrit LDL ose kolesterolin “e keq”.
-Rrit trigliceridet dhe shënuesit inflamatorë
-Ajo shoqërohet me dëmtim të mëlçisë dhe zorrës së trash

Çfarë është vaji i mbinxehur?

Një vaj i ringrohur është vaji që përdoret të paktën një herë kur skuqni ushqimin. Duhet të keni parasysh se rinxehja e vajit ndryshon përbërjen e tij kimike natyrore, e cila redukton produktet e tij antioksidante dhe formon komponime të tilla si yndyrat e transsaturuara, akrilamidet dhe aldehidet.

Cilët janë vajrat më të rekomanduar?

Nutricionistët përmendin për shëndetin e grave disa nga vajrat më të rekomanduar në kuzhinë dhe mënyrën se si mund të përdoren.

Vaji i avokados: ideal për skuqje dhe gatim në temperatura të larta, edhe si salcë

Ulliri ekstra i virgjër: është më i zakonshmi për t’u erëzuar dhe gatuar ose skuqur në zjarr mesatar

Susam: rekomandohet si salcë dhe shmangni përdorimin e tij për skuqje në temperatura të larta

Vaji i farave të lirit: përdoret vetëm si salcë në sallata dhe mos i nënshtrohet temperaturave të larta

Continue Reading
Advertisement

TRENDING