Connect with us

Aktualitet

Corona, gripi, ftohja apo ndezja e bajameve: cilat janë simptomat e tyre?

Published

on

Pasiguria shëndetësore, frika, situata e kapluar janë shfrenuar nga sistemi i normalitetit: kushdo që kollitet dhe nuhat vështirë, duhet të ketë frikë se është infektuar me coronavirusin SARS-CoV- 2

Dr. Dr. Halil Krasniqi
Ekspert i shëndetësisë

Edhe pse tani në vjeshtë po qarkullojnë shumë patogjenë të tjerë, gjithashtu. Si ta bëjmë dallimin midis COVID-19, gripit dhe ftohjes së zakonshme?

Temperaturë, kollë, rrjedhje hundësh, ngjirje e zërit – simptoma tipike këto që të gjithë i dinë, por aktualisht dhe veçanërisht neve na shqetësojnë: Frika nga infektimi me coronavirusin e ri SARS-CoV-2. Ky shqetësim është i thellë dhe i arsyeshëm. Tani në kohën e paradimrit, ju mund te sëmureni nga shumë viruse ose patogjenë të tjerë gjithashtu – për shembull një nga rinovirusët e shumtë që shkaktojnë gripe dhe ftohje sezonale.

Simptomat e sëmundjes COVID-19

Dallimi i ftohjes së zakonshme dhe gripit nga një infeksion me koronavirus nuk është me të vërtetë i lehtë dhe i thjeshtë. Simptomat e sëmundjes COVID-19 mund të ndryshojnë shumë nga personi në person duke marr parasysh ecurinë e sëmundjes.

Në shumë raste ky infeksion i ngjanë një ftohjeje të padëmshme. Simptomat në fillim janë të ngadalshme dhe pastaj përkeqësohen. Simptomat e mundshme përfshijnë: temperaturë deri në 39 gradë, ethe, kollë, gulçim, dhimbje muskulore dhe lodhje – ndonjëherë dhimbje koke dhe diarre. Vetëm një pakicë merr pneumoni virale nga rrjedhja e rëndë e Covid-19. Megjithatë, shumë pacientë mbeten kryesisht pa simptoma dhe kështu kalojnë infeksionin pa probleme shëndetësore. Në fund të fundit, vetëm një provë testimi, mund të sjellë siguri.

Simptomat më të zakonshme të sëmundjes COVID-19

• Shumë të sëmurë nga corona i kaplojnë ethet – si edhe me gripin. Por simptomat e gripit vijnë papritur. Menjëherë dhe papritmas ndiheni shumë keq.
• Lodhja, molisja, dhimbja e kokës dhe gjymtyrët që dhembin mund të ndodhin me të dy sëmundjet, por më shpesh me gripin.
• Kollë e thatë: nëse kjo është kollë e thatë, si një lloj kollë e thatë pa formim gëlbaze? Atëherë kjo flet për coronën.
• Me infeksion të coronës mund të ndodhë gulçim në kombinim me një kollë të thatë.
• Teshtitja sugjeron një ftohje të padëmshme, sepse kjo simptomë nuk ndodh as me gripin, as me Covid-19.

Cilët persona janë në rrezik nga coronavirusi?

Infeksionet me coronavirus zhvillohen shumë ndryshe – kjo varet shumë nga mosha dhe sëmundjet e mundshme të mëparshme të pacientit. Gjinia luan gjithashtu një rol të rëndësishëm. Shifrat e tregojnë atë më qartësi: në gjithë botën, burrat janë më të sëmurë nga Covid-19 dhe më shpesh vdesin nga corona sesa gratë. Ende nuk ka ndonjë arsye të qartë për këtë, por vetëm supozimet fillestare të cilat duhet vërtetuar.

Aktualitet

EDICIONI I LAJMEVE DATA 19.08.2022

Published

on

By

Continue Reading

Aktualitet

‘Pasaporta e artë’, BE kundërshton ashpër: Rrezik…

Published

on

By

Qeveria shqiptare kërkon të tërheq të pasurit e huaj duke u dhënë shtetësi shqiptare por projekti kundërshtohet prerazi nga Delegacioni i BE-së në Tiranë dhe këtë ia ka bërë të ditur. Delegacioni e paralajmëron qeverinë shqiptare se projekti i saj bie ndesh me ligjet e BE-së, ndërkohë që vendi pas hapjes së negociatave duhet të punojë për përafrimin e legjislacionit me atë të Unionit. Ky projekt është një rrezik për Shqipërinë dhe për Unionin, thekson delegacioni.

“Komisioni ka ndërmarrë masa të forta kundër skemave të shtetësisë për investitorët brenda dhe jashtë BE-së. Komisioni i konsideron këto skema në kundërshtim me ligjet e BE-së, pasi ato shkelin parimin e bashkëpunimit të sinqertë dhe konceptin e shtetësisë së BE-së”.

Ndërkohë, rreziqet që përmend delegacioni kanë të bëjnë me faktin që përmes një skeme të tillë, mund të sjellë në Shqipëri njerëz të krimit të organizuar, pastrimit të parave, evazionit fiskal dhe korrupsionin nëpërmjet “aplikantëve të mundshëm nga vendet e treta”.

Gjithashtu delegacioni nënvizon se aplikimi i këtyre skemave nga vendet e treta me qasje pa viza në Bashkimin Evropian e shqetësojnë Unionin. Kjo pasi:

“Mund të përdoren për të anashkaluar procedurën e rregullt të vizave për qëndrim të shkurtër të BE-së dhe vlerësimin e thelluar të rreziqeve individuale migratore dhe të sigurisë që kjo sjell”.

Vendimin qeveria  e ka marrë ndërkohë që Komisioni Europian u ka rekomanduar shteteve anëtare të BE-së që të ndërpresin menjëherë skemat e shtetësisë për investitorët, duke e lidhur këtë në kontekstin e agresionit rus ndaj Ukrainës.

Në këtë reagim që Delegacioni i BEsë në Tiranës e ka dhënë për Birn, saktëson se Komisioni Evropian do të vazhdojë të ndjekë çdo zhvillim që lidhet me futjen e mundshme të një skeme të shtetësisë për investitorët në Shqipëri.

Continue Reading

Aktualitet

PORNOGRAFIA ARTISTIKE SHQIPTARE NE ‘REALITY SHOW’, NGA FABIAN ZHILLA, EDITORIAL NTV.AL

Published

on

By

 

Continue Reading

Aktualitet

Flori në Shqipëri, ja zonat ku po kërkohet…

Published

on

By

Në Librazhd dhe në Mirditë do të nisin kërkimet për flori.

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka nxjerrë njoftimin për subjektet e interesuara për kërkimet e mineraleve.

Sipas njoftimit afati për ofertat e subjekteve është deri mbaron më 6 shtator.

Gjithashtu do të zhvillohen kërkime edhe në dy zona të tjera minerare, në Mirditë edhe Skrapar, për bakër dhe mineral ranor pllakor përkatësisht.

Njoftimi i Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë

1. Zona minerare Nr. 3/1, Objekti “Babje”, Librazhd, Qarku Elbasan, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
2. Zona minerare Nr. 4/1, Objekti “Kaçinar”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
3.
4. Zona minerare Nr. 145/1, Objekti “Perlat – Shebe”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit bakër, veprimtaria kërkim – zbulim.
5. Zona minerare Nr. 56/3, Objekti “Polenë”, Skrapar, Qarku Berat, lloji i mineralit ranor pllakor, veprimtaria shfrytëzim.

“Kërkohet që të realizohet aplikimi për leje minerare për zonat minerare konkurruese Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3, të miratuara në planin vjetor të vitit 2021, me të dhënat dhe formën e formularit të ofertës të paraqitura në aneksin 1 të kësaj Ftesë për Ofertë.

Ofertuesit të paraqesin vetëm një Ofertë për një zonë konkurruese, ku të angazhohen se pranojnë kushtet e përcaktuara në ftesën për procedurë konkurruese dhe detyrimet që rrjedhin nga fitimi i procedurës konkurruese. Shpenzimet e kryera për të marrë pjesë në procedurën konkurruese nuk rimbursohen nga Autoriteti Kontraktues.

Asnjë ofertues nuk do të përjashtohet nga pjesëmarrja në procedurën e konkurrimit në bazë të shtetësisë. Afati i fundit për dorëzimin e ofertave për zonat: Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3; është dt. 06.09.2022, ora 10:00 . Ofertat e dorëzuara pas këtij afati do të refuzohen” thuhet në shpalljen e MIE.

Continue Reading

Aktualitet

KEMBIMI VALUTOR, DATA 19.08.2022, NTV.AL

Published

on

By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING