Connect with us

Aktualitet

Shqipëria është në rrugën e duhur. Këtë e thonë ata qe e vlerësojnë në mënyrë të pavarur Shqipërinë.

Published

on

Z, Balla jeni në Gjermani për herë të dytë brenda një periudhe të shkurtër. Si janë marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Gjermanisë në aspektin politik dhe dypalësh?

Marrëdhëniet me Gjermaninë janë një prioritet i rëndësishëm i qeverisë sonë. Gjatë këtyre shtatë viteve marrëdhëniet kanë evoluar në një nivel të pakrahasueshëm. Kemi pasur një shkëmbim të rëndësishëm të dialogut politik dhe marrëdhënieve ekonomike.

Krahas marrëdhënieve të shkëlqyera dhe mbështetjes që Gjermania i jep Shqipërisë në kuadrin e proceseve integruese, një dimension të rëndësishëm kanë zënë marrëdhëniet në nivelin ekonomik.

Në këtë këndvështrim është edhe kjo vizitë ku marrim pjesë në një forum me peshë shumë të rëndësishme dialogu dhe debati mbi çështje të mëdha ekonomike.

Kryeministri Rama është i ftuar nderi në këtë forum nga një personalitet sikurse është Günther Oettinger, drejtues prej më shumë se dhjetë vitesh në Komisionin Europian në disa portofole. të njëpasnjëshme. Në forum marrin pjesë edhe përfaqësues të tjerë, qofshin të politikës gjermane të Ministrisë së Ekonomisë dhe Energjisë, por edhe nga vendet e tjera përreth.

Dua të theksoj se vendi ku po zhvillohet ky takim është një prej motorëve më të rëndësishëm ekonomikë gjermanë, i orentuar tërësisht drejt eksportit në të gjithë botën sikurse janë market e njohura gjermane: Mercedez Benz, Porche dhe emra të tjerë.

Është një land me fokus te kërkimi shkencor, teknologik dhe digjitalizimi të cilat janë sfidat globale me të cilat çdo vend duhet të përshtasë ekonomitë e veta për të përjetuar rritjen ekonomike.

Gjithë kjo prezencë në këtë takim është me qëllim kontakti me kompani të një niveli mjaft të lartë, disa prej të cilave kanë eksperienca edhe në Shqipëri.

Gjatë konferencës morëm fjalën duke treguar eksperiencat e tyre për Shqipërinë sikurse ishte avokati Flygert i cili me të drejtë, nisur nga eksperienca e tij në Shqipëri, e cilësoi Shqipërinë si një rast tejet pozitiv ndër vendet e Ballkanit Perëndimor duke u fokusuar edhe te momenti historik në të cilin ndodhemi sikurse është fillimi i bisedimeve për anëtarësim.

Shpresa dhe pritshmëria jonë është që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të fillojnë bisedimet brenda presidencës gjermane, pra mbledhjen e parë ndërqeveritare mes Komisionit Europian dhe dy vendeve, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

  1. Balla në takimet e herëpashershme që zhvilloni me anëtarë të Bundestagut gjerman a keni marrë garanci që data për tryezën e parë ndërqeveritare të jetë e afërt? Cili do jetë roli i këtyre deputetëve të Gjermanisë dhe shteteve të tjera përsa i takon datës për Konferencën e Parë Ndërqeveritare mes Shqipërisë dhe Bashkimit Europian?

Edhe në këtë Konferencë kishte përfaqësues, anëtarë të Bundestagut, me të cilët ne kemi një komunikim shumë intensiv në funksion të mbështetjes së Gjermanisë ndaj Shqipërisë.

Por duhet të kuptojmë se bashkëpunimi me Bundestagun gjerman është i rëndësishëm edhe në atë që unë nuk hezitoj ta quaj “diplomacia parlamentare” në funksion të ekonomisë.

E rëndësishme për ne është se në asnjë moment marrëdhëniet e shkëlqyera politike nuk mund të marrin vlerë nëse ato nuk zgjerohen në dimensionet e domosdoshme të ekonomisë.

Në këtë këndvështrim unë dua të theksoj se ne do ta vijojmë këtë komunikim të vazhdueshëm. Kemi garantuar interes të shumë kompanive.

Përmes komunikimit virtual, për shkak edhe të pandemisë, për të prezantuar sa më mirë Shqipërinë, se çfarë ofron Shqipëria ndaj investitorëve gjermanë.

Kemi marrë garanci të disa emrave të mëdhenj që nuk po i them sot të cilët do vizitojnë së shpejti Shqipërinë për të parë nga afër mundesinë për të investuar në fushat dhe sektorët ku Shqipëria realisht ofron kapacitete fitimprurëse për investitorët gjermanë.

  1. Ballë, këtu në Gjermani kërkoni të thithni investime të huaja, por presidenti i republikës është shprehur se Shqipëria është në një situatë tejet të vështirë ekonomike duke iu referuar edhe disa prej raporteve ndërkombëtare për ekonominë. Keni ju një koment për presidentin?

Do të ishte humbje kohe për dëgjuesit shqiptarë që teksa flasim për ekonominë shqiptare këtu në Gjermani, teksa investitorë të rëndësishëm gjermanë që janë aktualisht në Shqipëri konfirmojnë faktin që Shqipëria ka bërë hapa të rëndësishëm përpara dhe është një destinacion atraktiv për investitorët gjermanë. Nuk meriton ti kthesh përgjegje baltës dhe humbjes së logjikës politike e minimale mendore nga ana e presidentit të republikës për vlerërsimin korrekt të ekonomisë shqiptare.

Shqipëria tashmë është një vend që, edhe pse në një situatë të vështirë të shkaktuar nga tërmetet dhe pandemia, po tregon se po ringrihet.

Politikat e duhura ekonomike nga ana e qeverisë Rama ka mundësuar jo vetëm mos-marrjen e masave shtrënguese në aspektin e ekonomisë por mbështetjen e sektorëve jetikë dhe familjeve në nevojë. Madje është bërë e mundur rritja e pagave.

Kush ka pak logjikë mund të verifikojë se jemi i vetmi vend në rajonin e Ballkanit Perëndimor që rrisim pagat në sektorët e domosdoshëm publikë sikurse janë arsimi dhe shëndetësia.

Do vijojnë investimet në infrastrukturë të cilat janë domosdoshmëri në funksion të respektit dhe vëmendjes që ne kemi ndaj komuniteteve të caktuara në të gjithë territorin.

Shqipëria është në rrugën e duhur. Këtë e thonë ata qe e vlerësojnë në mënyrë të pavarur Shqipërinë sikurse janë në radhë të parë politkbërësit gjermanë.  Investitorë me peshë në ekonominë gjermane janë sot të gatshëm të vijnë dhe të investojnë në Shqipëri.

Kjo është një garanci dhe konfrimim i të kundërtës të asaj që thotë opozita në Presidencë dhe opoztia në SHQUP bashkë me Saliun brenda.

Aktualitet

PORNOGRAFIA ARTISTIKE SHQIPTARE NE ‘REALITY SHOW’, NGA FABIAN ZHILLA, EDITORIAL NTV.AL

Published

on

By

 

Continue Reading

Aktualitet

Flori në Shqipëri, ja zonat ku po kërkohet…

Published

on

By

Në Librazhd dhe në Mirditë do të nisin kërkimet për flori.

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka nxjerrë njoftimin për subjektet e interesuara për kërkimet e mineraleve.

Sipas njoftimit afati për ofertat e subjekteve është deri mbaron më 6 shtator.

Gjithashtu do të zhvillohen kërkime edhe në dy zona të tjera minerare, në Mirditë edhe Skrapar, për bakër dhe mineral ranor pllakor përkatësisht.

Njoftimi i Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë

1. Zona minerare Nr. 3/1, Objekti “Babje”, Librazhd, Qarku Elbasan, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
2. Zona minerare Nr. 4/1, Objekti “Kaçinar”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
3.
4. Zona minerare Nr. 145/1, Objekti “Perlat – Shebe”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit bakër, veprimtaria kërkim – zbulim.
5. Zona minerare Nr. 56/3, Objekti “Polenë”, Skrapar, Qarku Berat, lloji i mineralit ranor pllakor, veprimtaria shfrytëzim.

“Kërkohet që të realizohet aplikimi për leje minerare për zonat minerare konkurruese Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3, të miratuara në planin vjetor të vitit 2021, me të dhënat dhe formën e formularit të ofertës të paraqitura në aneksin 1 të kësaj Ftesë për Ofertë.

Ofertuesit të paraqesin vetëm një Ofertë për një zonë konkurruese, ku të angazhohen se pranojnë kushtet e përcaktuara në ftesën për procedurë konkurruese dhe detyrimet që rrjedhin nga fitimi i procedurës konkurruese. Shpenzimet e kryera për të marrë pjesë në procedurën konkurruese nuk rimbursohen nga Autoriteti Kontraktues.

Asnjë ofertues nuk do të përjashtohet nga pjesëmarrja në procedurën e konkurrimit në bazë të shtetësisë. Afati i fundit për dorëzimin e ofertave për zonat: Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3; është dt. 06.09.2022, ora 10:00 . Ofertat e dorëzuara pas këtij afati do të refuzohen” thuhet në shpalljen e MIE.

Continue Reading

Aktualitet

KEMBIMI VALUTOR, DATA 19.08.2022, NTV.AL

Published

on

By

Continue Reading

Aktualitet

PARASHIKIMI I MOTIT, DATA 19.08.2022, NTV.AL

Published

on

By

Continue Reading

Aktualitet

Alarmi…Pritet rritje rekord e çmimeve të konsumit

Published

on

By

Pritjet për inflacionin janë rritur sërish në tremujorin e dytë të vitit. Sipas Bankës së Shqipërisë, bizneset presin që pas një viti norma e inflacionit të jetë 10.6%, ndërsa në tremujorin e mëparshëm pritshmëritë e tyre ishin në nivelin 3.3%.

Konsumatorët presin që pas një viti norma e inflacionit të jetë në nivelin 9.6%, nga 7.3% që kishte qenë pritshmëria mesatare një tremujor më parë. Këto janë vlerat më të larta historike të shënuara ndonjëherë në seritë e vrojtimeve. Analiza e pritjeve për inflacionin bazohet në rezultatet e vrojtimit periodik të besimit të bizneseve dhe të konsumatorëve, si dhe në vrojtimin e pritjeve të agjentëve financiarë.

Tendenca rritëse e pritjeve të konsumatorëve shqiptarë për çmimet në të ardhmen është në linjë me ato të konsumatorëve të Bashkimit Europian dhe vendeve të rajonit. Vlerësimet e Bankës së Shqipërisë tregojnë se konsumatorët dhe bizneset janë të prirur të krijojnë pritshmëri që ndjekin tendencat e vlerave faktike të inflacionit.

Perceptimi dhe pritjet e konsumatorëve për inflacionin janë më të ndjeshme ndaj luhatjes së çmimeve të ushqimeve. Ndikimi i pandemisë në zinxhirët e shpërndarjes së mallrave dhe së fundmi pasojat e luftës në Ukrainë kanë rritur ndjeshëm çmimet e ushqimeve bazë dhe pasiguritë në tregjet përkatëse, duke u përçuar në rritjen e shpejtë të pritjeve për inflacionin nga ana e konsumatorëve. Rezultatet tregojnë se pritjet janë në përgjithësi më të larta për individët me të ardhurat më të ulëta, shpenzimet e të cilëve janë të orientuara më shumë drejt mallrave ushqimore.

Të dhënat e Instat tregojnë se në muajin korrik arriti nivelin 7.5%, më i larti qysh në periudhën e krizës së vitit 1997. Specifikisht, inflacioni i produkteve ushqimore shënoi gjithashtu një vlerë rekord në më shumë 20 vjet, duke prekur nivelin 13.2%. Këto zhvillime janë reflektuar në pritshmëri për inflacion edhe më të lartë mes bizneseve dhe sidomos mes konsumatorëve.

Ndërsa pritjet e agjentëve financiarë për inflacionin në horizontin afatshkurtër janë rishikuar gjithashtu për lart, ndërkohë që pritjet për horizontin afatmesëm kanë mbetur pothuaj të pandryshuara nga tremujori i parë. Agjentët financiarë presin që inflacioni pas një, dy dhe tre vitesh të jetë përkatësisht 4.9%, 3.8% dhe 3.5%. Sipas Bankës së Shqipërisë, të tri seritë kanë shënuar vlera nën inflacionin faktik të tremujorit të dytë. Ky zhvillim tregon që ndonëse prirja rritëse e inflacionit është reflektuar në pritjet e agjentëve financiarë, por ato përgjithësisht vijojnë të mbeten më afër objektivit për inflacionin.

Megjithatë, në mbledhjen e fundit, Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë konstatoi se inflacioni ka marrë përmasa më shqetësuese, të reflektuara sidomos në rritjen e inflacionit bazë, që përjashton ecurinë e çmimeve të produkteve që kanë luhatshmëri të lartë, kryesisht të produkteve ushqimore dhe lëndëve të para. Sipas Bankës së Shqipërisë, për tremujorin e dytë të vitit inflacioni bazë arriti nivelin 6.3%, më i larti i regjistruar ndonjëherë dhe në rritje me 3.1

pikë përqindjeje krahasuar me vlerën e tremujorit të parë të vitit. Rritja e lartë e inflacionit bazë është një tregues se goditja nga krahu i ofertës, që u theksua edhe më shumë nga sulmni rus në Ukrainë, tashmë ka nisur të përcillet me ritme shqetësuese në të gjithë ekonominë. Kjo analizë besohet se ishte një nga faktorët kryesorë që shtyu Bankën e Shqipërisë të shpejtojë ritmin e normalizimit monetar, duke e rritur normën bazë të interesit me 0.5 pikë përqindje në fillim të këtij muaji dhe duke e çuar në nivelin 1.75%./E.Shehu

Burimi: INSTAT
Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING