Connect with us

Lifestyle

A mund të shkaktojë sheqeri kancer?

A e ushqen sheqeri kancerin?

Kjo është një nga pyetjet më të shpeshta që marrin shumica e mjekëve onkologë dhe dietologëve. Ndërsa shkencëtarët vazhdojnë të hetojnë lidhjen midis marrjes së sheqerit dhe kancerit, ai vazhdon të jetë një burim pasigurie dhe frike për shumë pacientë me kancer.

Sheqeri vjen në shumë forma të ndryshme, më e thjeshta është një molekulë e thjeshtë e quajtur glukozë. Të gjitha qelizat, duke përfshirë qelizat e kancerit, përdorin glukozën si lëndë djegëse kryesore.

Glukoza vjen nga çdo ushqim që përmban karbohidrate, duke përfshirë ushqimet e shëndetshme si perimet, frutat, drithërat dhe produktet e qumështit. Glukoza gjithashtu vjen nga karbohidratet e rafinuara dhe sheqernat e shtuara, si buka e bardhë, makaronat, ëmbëlsirat dhe pijet me sheqer.

Roli i sheqerit në kancer

Ideja që sheqeri apo glukozamund të ushqejë rritjen e qelizave të kancerit, bën që disa njerëz të shmangin, pa arsye, të gjitha ushqimet që përmbajnë karbohidrate. Kjo qasje supozon se nëse qelizat e kancerit kanë nevojë për glukozë, atëherë heqja e saj nga dieta e personit do të ndalojë gjithashtu rritjen e tyre.

Fatkeqësisht, nuk është aq e thjeshtë. Narrativa “sheqeri ushqen kancerin” daton në vitet 1920 , kur një fiziolog gjerman vuri re se disa qeliza kanceroze konsumonin më shumë glukozë sesa qelizat e shëndetshme. Menjëherë pas kësaj, u shfaqën dieta me pak sheqer që pretendonin se shëronin kancerin. Sondazhet e fundit nga Shtetet e Bashkuara dhe Evropa tregojnë se rreth një e treta e pacientëve me kancer shmangin në mënyrë aktive sheqerin.

Megjithatë, megjithëse ekspertët thonë se dietat e pasura me sheqerna të shtuara mund të rrisin rrezikun e kancerit, ndërprerja e sheqerit në fakt nuk lufton tumoret ekzistuese.

Të gjitha qelizat tona të shëndetshme kanë nevojë për glukozë për të funksionuar dhe nuk ka asnjë mënyrë që trupi ynë t’i lejojë qelizat e shëndetshme të kenë glukozën që u nevojitet, por jo t’ia japë atë qelizave kancerogjene. Glukoza është kaq e rëndësishme për mbijetesën dhe funksionimin e duhur të qelizave tona, saqë pa marrjen e duhur të karbohidrateve nga ushqimet që hamë, trupi ynë do të prodhojë glukozë nga burime të tjera, duke përfshirë proteinat dhe yndyrat.

Mosngrënia e mjaftueshëm e karbohidrateve mund të çojë në prishjen e rezervave të proteinave të trupit tonë, të cilat mund të kontribuojnë në humbjen e muskujve dhe ndoshta në kequshqyerje. Ndjekja e një diete të kufizuar me sasi shumë të ulëta të karbohidrateve mund të shkaktojë gjithashtu humbje të paqëllimshme në peshë. Kjo mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të toleruar trajtimin e kancerit. Kufizimi i karbohidrateve eliminon gjithashtu ushqimet që janë burime të mira të fibrave, vitaminave, mineraleve dhe fitonutrientëve që mbështesin sistemin imunitar.

Sheqeri dhe shëndeti

Ka studime që identifikojnë një lidhje indirekte mes sheqerit dhe kancerit, që vjen nga një dietë me parametra shumë specifikë. Ngrënia e shumë ushqimeve me përmbajtje të lartë sheqeri, të tilla si ëmbëlsira, biskota dhe pije me sheqer, mund të kontribuojnë në marrjen e tepërt të kalorive. Kjo nga ana tjetër, mund të çojë në shtim në peshë dhe yndyrë të tepërt të trupit. Hulumtimet kanë treguar se të qenit mbipeshë ose obez rrit rrezikun e 11 llojeve të kancerit, duke përfshirë kancerin e zorrës së trashë, gjirit pas menopauzës, vezoreve dhe pankreasit.

Ndërsa nuk është e nevojshme të shmangni plotësisht sheqerin, reduktimi i sheqernave të shtuara dhe ngrënia e karbohidrateve që janë të larta në lëndë ushqyese dhe fibra mund të jenë më efektive. Këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni për të mbështetur shëndetin tuaj të përgjithshëm, për të promovuar kontrollin e glukozës në gjak dhe për të mbajtur një peshë të shëndetshme.

– Kufizoni sheqernat e shtuara. Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon që gratë të konsumojnë jo më shumë se gjashtë lugë çaji sheqer në ditë (25 gramë) dhe burrat jo më shumë se nëntë lugë sheqer në ditë (37 gramë).

–  Balanconi ushqimet në pjatën tuaj. Ndani 50 për qind të pjatës tuaj në perime dhe fruta me fibra të lartë, 25 për qind të pjatës suaj në ushqime të pasura me proteina dhe 25 për qind të mbetur në karbohidrate me drithëra të plota ose perime niseshte, si bizelet, misri ose patatet.

– Përfshini një burim të dobët proteinash në çdo vakt dhe meze të lehtë, të tilla si shpendë pa lëkurë, peshk, vezë, qumësht me pak yndyrë, tofu, fasule, arra ose fara.

– Hani një dietë të pasur me perime dhe fruta që përmbajnë fibra, vitamina, minerale dhe fitonutrientë që mbështesin sistemin imunitar. Zgjidhni fruta të plota në vend të lëngjeve të frutave dhe frutave të thata.

– Qëndroni të hidratuar mirë. Kufizoni pijet me sheqer si lëngjet dhe pijet joalkoolike.

Advertisement