Connect with us

Lifestyle

Ju mbinxehet telefoni ne plazh? Ja si mund ta shmangni…

Mbinxehja e telefonit
Mund të duket ide e mirë të lundroni në ueb ndërsa bëni banjo dielli në plazh, por telefonat tanë nuk e shijojnë aspak nxehtësinë. Përkundrazi, pjesët e brendshme dhe ekranet LCD janë të ndjeshme ndaj nxehtësisë së tepërt dhe ekspozimi i telefonit dhe mbinxehja në rrezet e diellit direkte mund të shkaktojnë dëme të pariparueshme.Ekspozimi i pajisjes ndaj temperaturave të larta mund të shkaktojë mbylljen e papritur të telefonit, dështimin e baterisë apo edhe dështimin e telefonit.Gjatë funksionimit afatgjatë të telefonit në rrezet e diellit direkte, ndodh fikja spontane e sipërpërmendur, për shkak të mbinxehjes së pajisjes ose, në modelet më të reja, për shkak të shfaqjes së një paralajmërimi në ekran se temperatura e funksionimit është jashtëzakonisht e lartë dhe se ajo është e nevojshme për të fikur disa nga aplikacionet ose komponentët. Kjo nuk duhet t’ju trembë as juve dhe as situatën, por është një shenjë e shkëlqyer se është koha për ta hequr telefonin tuaj nga dielli dhe temperaturat jashtëzakonisht të nxehta.Çfarë duhet të bëni : Sigurohuni që telefoni të mos lihet në diell për një kohë të gjatë. Nëse mendoni se pajisja juaj është më e nxehtë se zakonisht, mbyllni të gjitha aplikacionet, aktivizoni kursimin e energjisë ose modalitetin e aeroplanit dhe vendoseni telefonin në hije. Nëse kjo nuk ju ndihmon, fikeni dhe kështu parandaloni dëmtimin e baterisë.

Ekran i vështirë për t’u lexuar
Kur dielli është i fortë, ndonjëherë nuk mund të vendosim nëse do ta shkyçim fare ekranin apo jo. Shpesh presim derisa të arrijmë një hije për të përdorur telefonin tonë ose për ta mbuluar me dorë për të parë se çfarë shkruhet në ekran.Çfarë duhet të bëni: Rritja e ndriçimit të ekranit do të na ndihmojë të lexojmë mesazhe dhe të shfletojmë imazhe edhe në rrezet e diellit direkte. Në pjesën e sipërme të ekranit ka një mundësi për të rregulluar ndriçimin. Vini re se ndriçimi më i lartë konsumon më shumë bateri, kështu që është një ide e mirë ta ktheni cilësimin në ndriçim më të ulët në hije. Shumë pajisje kanë rregullim automatik të ndriçimit, i cili rregullon ndriçimin duke përdorur një sensor në varësi të kushteve të dritës, kështu që ne nuk duhet ta rregullojmë atë me dorë. Aktivizoni atë opsion.

Rritni kontrastin për lexim më të lehtë

Nëse vërtet duhet të lexoni ekranin e telefonit për një kohë të gjatë ose të përdorni një nga opsionet e tij dhe nuk keni një hije afër – mos u shqetësoni, ekziston një mundësi për të rritur kontrastin, të cilin pothuajse çdo telefon e ka sot. , i cili ju lejon të rregulloni ekranin në mënyrë që të mund të lexohet edhe në rrezet e diellit direkte. Ky opsion nuk është i zakonshëm dhe përdoret vetëm në raste të caktuara, prandaj sigurohuni që ta fikni kur nuk ju nevojitet, sepse nuk rekomandohet që të gjithë ta përdorin për një kohë të gjatë.Çfarë duhet të bëni : Disa nga veçoritë më pak të njohura në telefonat Android ofrojnë një zgjidhje për këtë problem. Këtu do të përshkruajmë rrugën e telefonisë celulare që përdorim aktualisht, por situata është e ngjashme me shumicën e telefonave modernë. Te Cilësimet e përgjithshme (Cilësimet), në opsionin Accessibility, zgjidhni opsionin Vision, më pas Ekrani me kontrast të lartë, i cili errëson ekranin, gjë që ndihmon në lehtësimin e leximit të mesazheve në rrezet e diellit.

Reflektimi i dritës
Në kushte të jashtme të ndritshme, e vetmja gjë që mund të shohim zakonisht është reflektimi ynë në telefon. Reflektimi mund të shkaktojë probleme veçanërisht në tablet, laptop dhe telefon, duke na penguar të përdorim këto pajisje jashtë.Çfarë duhet të bëni : Gjatë pushimeve ose gjatë një fluturimi, filmat specialë anti-reflektues mund të jenë një zgjedhje e mirë, dhe ato mund të blihen dhe përshtaten në madhësi të ndryshme ekrani dhe të jenë një zgjidhje e thjeshtë për këtë problem të bezdisshëm. Pas kësaj, mund t’i hiqni lehtësisht nga ekrani i telefonit ose tabletit dhe kompjuterit tuaj – thjesht duke i hequr.

Ujë dhe rëra
Shpesh themi se nuk do të përdorim telefonat tanë askund afër ujit, por në pushime dhe në përgjithësi kur fluturojmë, përsëri përpiqemi të bëjmë një video diku afër ujit.Uji mund të spërkasë vetëm telefonin, ndërsa në rastin më të keq telefoni mund të bjerë në ujë – oops! Edhe nëse nuk i bëjmë këto gabime, me siguri do ta çojmë telefonin tonë në plazh, për të gjetur më vonë rërë në të, një ekran tashmë të gërvishtur ose pjesën e pasme të telefonit prej plastike ose xhami me shkëlqim…Çfarë duhet të bëni: Megjithëse shumica e prodhuesve të smartfonëve mburren se janë të papërshkueshëm nga uji dhe se pajisjet mund të “zhyten” disa metra, në realitet është më mirë të mos i provoni këto aftësi të tyre.Nga ana tjetër, kur përpiqeni të hiqni rërën nga telefoni, fillimisht fikni telefonin dhe përdorni ajër të kompresuar për të fryrë kokrrat e rërës. Kujtojuni vetes që të merrni plastikë mbrojtëse vitin e ardhshëm ose investoni në një telefon ose këllëf të papërshkueshëm nga uji.

Mos e lini telefonin tuaj në makinë
Për të shmangur incidentet, njerëzit lënë sendet e tyre me vlerë në makinat e tyre kur shkojnë në plazh. Kjo mund të jetë e rrezikshme për telefonat: në 30 gradë, temperatura e brendshme në makinë rritet me një gradë çdo minutë dhe mund të arrijë shpejt 60-70 gradë Celsius, gjë që mund të çojë në dëmtim të përhershëm të pajisjes.Komponentët e brendshëm janë të ndjeshëm ndaj nxehtësisë së tepërt, kështu që mos luani – lëreni telefonin në dhomën tuaj ose në shtëpi nëse jeni duke shkuar në plazh ose në pishinë. Në këtë mënyrë do të shmangni dëmtimet e mundshme të telefonit dhe madje edhe shpërthimin e baterisë apo incidente të tjera, shumë më të këqija!

Lifestyle

Kur duhet të hamë darkë që të mos shëndoshemi

    

Ngrënia e darkës vonë mund të kontribuojë në shtimin e peshës dhe sheqerit në gjak, sipas një studimi të botuar në Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism të Shoqatës Endokrine.

Mbi 2.1 miliardë vlerësohet të jetë numri i të rriturve mbipeshë ose obezë në mbarë botën, duke i bërë më të mundshme problemet shëndetësore si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut. Disa studime tregojnë se ngrënia e kalorive vonë lidhet me obezitetin dhe sindromën metabolike.

“Ky studim hedh dritë mbi faktin se si ngrënia e vakteve të mbrëmjes përkeqëson tolerancën e glukozës dhe redukton sasinë e yndyrës së djegur. Efektet e vakteve të mbrëmjes ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme nga njerëzit dhe varen nga ora e tyre e zakonshme e gjumit, gjë që tregon se disa njerëz mund të jenë më të prekshëm se të tjerët. Nëse efektet metabolike që kemi vërejtur me një vakt bëhen kronike, vaktet e mbrëmjes mund të çojnë në pasoja të tilla si diabeti ose obeziteti.”, shpjegon autori i studimit Dr. Jonathan C. Jun i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins.

Studiuesit studiuan 20 vullnetarë të shëndetshëm (10 burra dhe 10 gra) për të parë se si reagoi metabolizmi kur e hëngrën darkën pas orës 22:00 në krahasim me orën 18:00. Të gjithë vullnetarët shkuan në shtrat në orën 23:00. Prandaj, studiuesit zbuluan se nivelet e sheqerit në gjak ishin më të larta dhe sasia e yndyrës së djegur ishte më e vogël në rastin e vaktit të orës 22:00, edhe kur konsumoheshin të njëjtat ushqime në të dyja rastet.

“Ne duhet të bëjmë më shumë eksperimente për të parë nëse këto efekte vazhdojnë me kalimin e kohës dhe nëse ato shkaktohen më shumë nga sjellje si: gjumi menjëherë pas ngrënies së një vakti apo nga ritmi cirkadian i trupit”, përfundon Dr. Jun.

Por, ajo që është e sigurt, sipas studiuesve, është se sa më herët të hamë darkën dhe sa më e madhe të jetë distanca nga koha e gjumit, rrezikohemi më pak nga një rritje e yndyrës në trup, si dhe e sheqerit në gjak.

Continue Reading

Lifestyle

Karakteristikat e njerëzve emocionalë

Njerëzit emocionalë ndjejnë dhimbje, ankth apo gëzim për ato situata që të tjerët i përcaktojnë si të parëndësishme.

Këta njerëz, kanë tendencë të tregojnë emocionet e tyre me lehtësi. nëse emocionet menaxhohen në një mënyrë strategjike dhe të vetëdijshme, mund të jetë një mënyrë e fuqishme për të zhvilluar krijimtarinë, intuitën, urtësinë, ndjeshmërinë ndaj të tjerëve: të gjitha aftësi të dobishme për individin dhe të gjithë komunitetin.

KARAKTERISTIKAT E NJERËZVE EMOCIONALË:

KANË NEVOJË PËR KOHË, QË TË MARRIN NJË VENDIM

Zgjedhjet e tyre bazohen në emocione. Ata duan kohë për të marrë një vendim, pasi udhëhiqen nga zemra.

JANË JASHTËZAKONISHT EMPATIKË

Ditë e keqe? Përvojë stresuese? Një person emocional do të jetë atje për t’ju mbështetur.

JANË TË BESUESHËM DHE REFLEKTUES

Ata janë njerëz të besueshëm dhe reflektues, minimizojnë mundësinë për të gabuar.

KANË NJË JETË EMOCIONALISHT INTENSIVE

Kush është shumë i ndjeshëm kombinon një masë më të madhe informacioni që vjen nga jashtë me ato të botës së brendshme, duke përjetuar një ndjenjë të plotësisë dhe ndryshueshmërisë, që e bën jetën intensive dhe stimuluese.

DËGJOJNË PA RËNË NË KEQKUPTIME

Ata janë të kujdesshëm dhe peshojnë me kujdes pasojat e veprimeve të tyre.

JANË MË TË PRIRË PËR ANKTH

Ky nuk është tipar pozitiv i tyre.

JANË INTUITIVË

Ata e dinë se kur ka diçka të gabuar, edhe në qoftë se ju nuk e thoni.

PËRDORIN KREATIVITETIN E TYRE

Njerëzit me ndjeshmëri të veçantë kanë tendencë të jenë më të vetëdijshëm për gjendjen e tyre emocionale: kjo lejon për shembull artistët, shkrimtarët, muzikantët, aktorët, piktorët, të arrijnë përsosmëri në punën e tyre.

Continue Reading

Lifestyle

Si të largoni nga rrobat tuaja njollat e qershive

Tashmë kemi hyrë në periudhën ku janë shfaqur frutat e ndryshme, shumica e të cilave janë të preferuarat e fëmijëve. Luleshtrydhe, qershi, kajsi, pjeshke etj.

Mirëpo, për nënat këto fruta janë disi edhe “dhimbje koke”, pasi nëse bien mbi rroba bëhen automatikisht njolla të vështira. Por për çdo gjë ka një mënyrë. Edhe nëse mbi veshje bie një luleshtrydhe apo qershi, të ashtuquajturat “fruta të kuqe”.

Pra, lexoni më poshtë se si mund t’i hiqni këto njolla:

Gjithçka që ju nevojitet është qumësht dhe limon.

Krijoni një përzierje të pjesëve të barabarta të qumështit dhe lëngut të limonit. Më pas zhytni një sfungjer të pastër në përzierje dhe fërkojeni lehtë njollën me të.

Shpëlajeni me ujë të ftohtë dhe zhytni në 5 litra ujë me një lugë detergjent rrobash. Lëreni për 8-10 orë, pra për një natë të tërë dhe më pas lajeni normalisht në lavatriçe.

Continue Reading

Lifestyle

Ja 3 arsye pse disa njerëz refuzojnë të bien në dashuri

    

Të biesh në dashuri mund të jetë një nga gjërat më emocionuese dhe më përmbushëse që mund t’i ndodhë dikujt. Por, për të arritur këtë destinacion ka shumë “gracka” rrugës që herë janë të paparashikuara dhe herë duhen shmangur për të mbërritur në synimin final, pra emocionet dhe zemrën e dashuruar me një partner/e.

Por, disa syresh thjesht refuzojnë të bien në dashuri dhe për këtë zgjedhje ka disa arsye që qëndrojnë pas.

1. Jeni shumë të fokusuar te pavarësia

Njerëzit e pavarur janë të fortë, ata e dinë se çfarë duan dhe dinë si ta arrijnë atë. Por, sado e bukur të duket liria si personale, financiare apo edhe ajo ndjenjave, sërish vetmia është një mallkim i fshehur. Ata që përkushtohen te pavarësia kanë shumë frikë të jenë “të varur” edhe për gjërat më bazike në jetë, ndaj heqin dorë nga ideja e të qenit çift.

2. Keni frikë të përfshini persona të tjerë në gjërat që i keni arritur vetë

Kur je i/e suksesshme, pse duhet një person tjetër për t’u mbështetur? Ju keni punuar shumë për të pasur jetën që keni ndërtuar për veten tuaj sot. Por, shkaku i vërtetë i statusit beqar është frika për të pasur në shtëpi dikë që do e adhuroni dhe do zaptojë hapësirat për të cilat ju vetë keni investuar ide, para, energji etj.

3. Ju pëlqen të jeni vetëm

Ndoshta, jeni ai tipi i personit që ju pëlqen koha me veten tuaj, pini kafenë në qetësi absolute dhe kjo është zona juaj tipike e sigurisë. Por, të flasësh vetëm për veten dhe të rrish vetëm me veten shpesh sjellë një ndjenjë izolimi. Koha për ju është gjithçka, ndaj nuk lejoni dikë tjetër që ta “pushtojë”./anabrl

Continue Reading

Lifestyle

13 ushqimet që s’duhen ruajtur në frigorifer

Të gjithë e ruajmë ushqimin në frigorifer, por jo çdo ushqim është i përshtatshëm për t’u ruajtur në temperatura të ulta. Ka raste që i ftohti përshpejton shpërbërjen ose ndryshon shijen origjinale. Është e vërtetë se shumë produkte ushqimore duhet të ruhen në frigorifer, ndërsa ka disa ushqime të veçanta që kurrë nuk duhet të qëndrojnë në të ftohtë. Më poshtë po ju prezantojmë me një listë produktesh që nuk e “duan” ambientin e ftohtë.

Borziloku
Borziloku nuk mund të ruhet në frigorifer, sepse temperaturat e ftohta e bëjnë të thahet shpejt. Ai gjithashtu ka tendencën të thithë aromat e ushqimeve të tjera në frigorifer.

Domatet
Në qoftë se ruhen në frigorifer, domatet humbasin shijen. I ftohtii i pengon ato të piqen.

Patatet
Patatet përkeqësohen në temperatura të ulëta. I ftohti i bën ato më të pudrosura me miell; niseshteja kthehet në sheqer dhe shija e tyre ndryshon.

Buka
Buka është një nga ushqimet që shumë njerëz e mbajnë në frigorifer dhe ky është një gabim i madh. Me temperaturat e ulëta, buka “plaket” para kohe dhe humbet shije.

Frutat ekzotike
Përderisa bëhet fjalë për fruta që bëhen në klimë të ngrohtë, temperaturat e ulta të frigoriferit nuk bëjnë për to. Ananasi, avokado dhe banania nuk duhet të ruhen në frigorifer, pasi në këtë mënyrë ato dekompozohen.

Qepa dhe hudhra
Qepa dhe hudhra forcohen në frigorifer. I mbani ato në një vend të errët, të ftohtë dhe të thatë.

Pjeshka
Në më pak se 10 gradë pjeshka humb shijen dhe vetitë. Është e preferueshme të mbahet në temperaturë dhome.

Mjalti
Një tjetër gabim është të mbani mjaltin në frigorifer. Mjalti, në sajë të përbërësve dhe pH të tij, ruhet më mirë dhe më gjatë jashtë. Kur ruhet në frigorifer, priret te kristalizohet dhe të humbasë shumë nga vetitë e tij.

Vaji i ullirit
Vaji i ullirit, nëqoftëse ruhet në frigorifer, kondensohet dhe trashet, duke u bërë si gjalpë. Për më tepër, ai humbet shijen e tij origjinale. Ruajeni vajin e ullirit në një vend të ftohtë, larg nga drita.

Çokollata
Kur çokollata futet në frigorifer, në sipërfaqen e saj formohet një shtresë e bardhë, e cila i ndryshon shijen. Kafeja në frigorifer preket nga i njëjti ndryshim me atë të çokollatës.

Drithërat, makaronat, mielli dhe sheqeri
Drithërat, makaronat, mielli, sheqeri dhe ushqime të këtij lloji janë bërë për t’u ruajtur në temperaturë dhome. Nëqoftëse ju i mbani ato në temperatura të ulëta, ata do të humbasin vetitë e tyre, vitaminat, shijen dhe cilësinë.

Disa lloje të proshutës
Ka lloje të ndryshme të proshutave që në frigorifer humbasin shijen e “veçantë” që i dallon ato. Edhe pse kanë karakteristika të ngjashme me mishin, duhet të ruhen në temperaturë dhome.

Continue Reading
Advertisement

TRENDING