Connect with us

Aktualitet

Kompania japoneze Sumitomo,fillon operimin me një tjetër fabrikë të re

Published

on

Një fabrikë e re, me investim tërësisht të huaj, për prodhimin e pjesëve për automjete ka hapur dyert në Shqipëri. Falë investimit të kompanisë japoneze Sumitomo, një prej gjigandëve aziatikë të kësaj industrie, sot ofrohen vende të reja pune, me paga të mira dhe me perspektivë rritjeje të lartë. Kompania parasheh të punësojë 2000 persona deri në fund të vitit 2021 dhe deri në 5000 në vijim. Kryeministri Rama, së bashku me ministren e Ekonomisë Anila Denaj, vizituan fabrikën, e ngritur në rreth 5000 metra katrorë në Paskuqan, Tiranë.

Kompania është e specializuar në prodhimin, montimin dhe dizajnin e instalimeve elektrike. Gjithashtu Seës-Cabind prodhon sistemet elektrike për përdorim industrial, kryesisht në sektorin e industrisë automotive. “Kompania jonë është kompania a parë e automjeteve që vjen nga Japonia dhe është synimi ynë t’i bëjmë të kuptojnë gjithë kompanitë e tjera se si është e mundur të zhvillosh biznesin në Shqipëri. E gjithë kjo që shihni këtu është bërë në 1 vit dhe në një kohë pandemie”, – u shpreh CEO i kompanisë, ndërkohë që synimi në këtë sipërmarrje është që nga një turn që punohet sot të kalohet në tre turne.

Shqipëria u ofron prodhuesve të industrisë së automobilave një mjedis konkurrues investimesh, me një ulje të ndjeshme të kostos, krahasuar me shumë vende në Evropë. “Vitin e kaluar, ne ndryshuam tatim-fitimin për sektorin e automobilave, duke e ulur nga 15% në 5% dhe ka qenë dhe një nismë pas bisedës që patëm me drejtuesit e Sumitomo, të cilët premtuan zgjerimin në Shqipëri, por dhe sjelljen e investitorëve të huaj në këtë fushë që, sigurisht, përtej vështirësive të pandemisë është prapë shumë më e fuqishme se industritë e tjera për t’u zhvilluar në zinxhir. Niveli i Sumitomo është në nivelin e parë, furnizon direkt kompanitë mëmë. Është një kompani e fuqishme, shumë e rëndësishme për investimet në Shqipëri dhe me planet e zhvillimit besoj që do jetë një promotor shumë i mirë i gjithë investitorëve të huaj në Japoni”, – tha ministrja Denaj.

Kjo fabrikë, jo vetëm ofron vende pune me paga konkurruese, por edhe trajnime për stafin, duke i ofruar kështu të rinjve mundësi punësimi pasi trajnohen nga kompania. Kryeministri Rama e vlerësoi një kompani me potencial punësimi shumë të lartë. ”Jemi të nderuar t’ju kemi këtu dhe dua të falënderoj posaçërisht ambasadorin, i cili ka qenë një instrument shumë i rëndësishëm në këtë arritje për t’ju patur juve këtu. Ne jemi në dispozicion për zgjerimin, edhe për zgjerime jashtë Tirane dhe në rast se do doni të zhvilloheni në prona publike, ka disa procedura dhe është e rëndësishme të filloni që tani. Këtu paguani taksa shumë më pak sesa në Japoni, më pak se në Itali, më pak se në shumë vende të tjera. Ju vetëm duhet të trajtoni mirë njerëzit tanë dhe gjithçka do shkojë mirë”, – tha Kryeministri.

Sumitomo operon në tregun shqiptar që prej muajit gusht të vitit 2019.​

Aktualitet

EDICIONI I LAJMEVE DATA 19.08.2022

Published

on

By

Continue Reading

Aktualitet

‘Pasaporta e artë’, BE kundërshton ashpër: Rrezik…

Published

on

By

Qeveria shqiptare kërkon të tërheq të pasurit e huaj duke u dhënë shtetësi shqiptare por projekti kundërshtohet prerazi nga Delegacioni i BE-së në Tiranë dhe këtë ia ka bërë të ditur. Delegacioni e paralajmëron qeverinë shqiptare se projekti i saj bie ndesh me ligjet e BE-së, ndërkohë që vendi pas hapjes së negociatave duhet të punojë për përafrimin e legjislacionit me atë të Unionit. Ky projekt është një rrezik për Shqipërinë dhe për Unionin, thekson delegacioni.

“Komisioni ka ndërmarrë masa të forta kundër skemave të shtetësisë për investitorët brenda dhe jashtë BE-së. Komisioni i konsideron këto skema në kundërshtim me ligjet e BE-së, pasi ato shkelin parimin e bashkëpunimit të sinqertë dhe konceptin e shtetësisë së BE-së”.

Ndërkohë, rreziqet që përmend delegacioni kanë të bëjnë me faktin që përmes një skeme të tillë, mund të sjellë në Shqipëri njerëz të krimit të organizuar, pastrimit të parave, evazionit fiskal dhe korrupsionin nëpërmjet “aplikantëve të mundshëm nga vendet e treta”.

Gjithashtu delegacioni nënvizon se aplikimi i këtyre skemave nga vendet e treta me qasje pa viza në Bashkimin Evropian e shqetësojnë Unionin. Kjo pasi:

“Mund të përdoren për të anashkaluar procedurën e rregullt të vizave për qëndrim të shkurtër të BE-së dhe vlerësimin e thelluar të rreziqeve individuale migratore dhe të sigurisë që kjo sjell”.

Vendimin qeveria  e ka marrë ndërkohë që Komisioni Europian u ka rekomanduar shteteve anëtare të BE-së që të ndërpresin menjëherë skemat e shtetësisë për investitorët, duke e lidhur këtë në kontekstin e agresionit rus ndaj Ukrainës.

Në këtë reagim që Delegacioni i BEsë në Tiranës e ka dhënë për Birn, saktëson se Komisioni Evropian do të vazhdojë të ndjekë çdo zhvillim që lidhet me futjen e mundshme të një skeme të shtetësisë për investitorët në Shqipëri.

Continue Reading

Aktualitet

PORNOGRAFIA ARTISTIKE SHQIPTARE NE ‘REALITY SHOW’, NGA FABIAN ZHILLA, EDITORIAL NTV.AL

Published

on

By

 

Continue Reading

Aktualitet

Flori në Shqipëri, ja zonat ku po kërkohet…

Published

on

By

Në Librazhd dhe në Mirditë do të nisin kërkimet për flori.

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka nxjerrë njoftimin për subjektet e interesuara për kërkimet e mineraleve.

Sipas njoftimit afati për ofertat e subjekteve është deri mbaron më 6 shtator.

Gjithashtu do të zhvillohen kërkime edhe në dy zona të tjera minerare, në Mirditë edhe Skrapar, për bakër dhe mineral ranor pllakor përkatësisht.

Njoftimi i Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë

1. Zona minerare Nr. 3/1, Objekti “Babje”, Librazhd, Qarku Elbasan, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
2. Zona minerare Nr. 4/1, Objekti “Kaçinar”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit ar, veprimtaria kërkim – zbulim.
3.
4. Zona minerare Nr. 145/1, Objekti “Perlat – Shebe”, Mirditë, Qarku Lezhë, lloji i mineralit bakër, veprimtaria kërkim – zbulim.
5. Zona minerare Nr. 56/3, Objekti “Polenë”, Skrapar, Qarku Berat, lloji i mineralit ranor pllakor, veprimtaria shfrytëzim.

“Kërkohet që të realizohet aplikimi për leje minerare për zonat minerare konkurruese Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3, të miratuara në planin vjetor të vitit 2021, me të dhënat dhe formën e formularit të ofertës të paraqitura në aneksin 1 të kësaj Ftesë për Ofertë.

Ofertuesit të paraqesin vetëm një Ofertë për një zonë konkurruese, ku të angazhohen se pranojnë kushtet e përcaktuara në ftesën për procedurë konkurruese dhe detyrimet që rrjedhin nga fitimi i procedurës konkurruese. Shpenzimet e kryera për të marrë pjesë në procedurën konkurruese nuk rimbursohen nga Autoriteti Kontraktues.

Asnjë ofertues nuk do të përjashtohet nga pjesëmarrja në procedurën e konkurrimit në bazë të shtetësisë. Afati i fundit për dorëzimin e ofertave për zonat: Nr. 3/1, Nr. 4/1, Nr. 145/1, Nr. 56/3; është dt. 06.09.2022, ora 10:00 . Ofertat e dorëzuara pas këtij afati do të refuzohen” thuhet në shpalljen e MIE.

Continue Reading

Aktualitet

KEMBIMI VALUTOR, DATA 19.08.2022, NTV.AL

Published

on

By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING