Connect with us

Lifestyle

Sa bakshish duhet të lëmë?

Më në fund është gjetur një përgjigje universale për një nga pyetjet më të sikletshme në botë. Sa bakshish duhet të lëmë në tavolinë?

Udhëzuesi TripAdvisor ka bërë disa përllogaritje të përgjithshme rreth sasisë së bakshisheve që lihen në restorante, taksi apo edhe hotele në mbarë botën.

Një observim interesant është fakti se është fyese të presësh një bakshish në vende si Australia apo Japonia.

Ndërsa në Francë, bakshishi nuk është i detyrueshëm – edhe pse ka disa përjashtime – zakonisht ju nuk keni nevojë t’i lini bakshish pjesëtarëve të stafit francez sepse ata marrin një rrogë minimale të llogaritur nga qeveria si edhe përfitime.

Bakshishi në Europë dhe SHBA 

Ndërkohë sipas raportit të fundit të TripAdvisor për vitin që lamë pas, në 66 vende, shumë prej tyre në Evropë, 10 % është një bakshish standard për restorantin, 20 % është një bakshish standard për të ngrënë në një restorant në Shtetet e Bashkuara. Gjithashtu, shoferët e taksive në SHBA presin bakshishe më të mëdha se sa homologët e tyre kudo tjetër. Kjo mund të jetë edhe një nga arsyet përse platforma digjitale se Uber kanë nisur të popullarizohen kaq shumë përtej Atlantikut – dhe jo vetëm.

Nëse SHBA-të renditen si vendi me normat më të larta të bakshishit, në Mbretërinë e Bashkuar, Gjermani dhe Holandë ato priren të jenë rreth 5 deri në 10 %.

Kur darkoni në restorantet evropiane është normë që një bakshish të jepet duke përdorur monedha rezervë ose duke rritur pagesën në numrin më të afërt të rrumbullakët.

Megjithatë, në SHBA, bakshishi shihet më shpesh si një përqindje fikse e faturës dhe kjo përqindje ka qenë gjithnjë në rritje.

Në fillim të viteve 1970-të, bakshishi u rrit nga 10 në 15 % në restorantet më të mira duket kapur shifrën 20% në ditët e sotme.

Makineritë digjitale që ftojnë klientët të paguajnë bakshish po bëhen gjithnjë e më të zakonshme jo vetëm në restorante por dhe në objektet ku bakshishi nuk pritej më parë, si kafenetë dhe furrat e bukës.

Tendenca të ngjashme mund të shihen për pritshmëritë e bakshishit në mesin e stafit të hotelit, ku në Australi, Japoni, Norvegji dhe Suedi nuk priten bakshish, por në SHBA dhe Kanada pritet bakshishi më i lartë – $2 deri në 5 dollarë.

Taksistët amerikanë presin të marrin bakshish prej rreth 15 %, ndërsa në të gjithë Evropën norma është më afër 10 %.

Pandemia shkaktoi gjithashtu një ndryshim në normat dhe pritshmëritë e bakshishit sepse klientët u inkurajuan të jepnin bakshish me bujari për të ndihmuar në mbajtjen e restoranteve dhe dyqaneve hapur.

Bakshishët janë të ngulitura në ekonominë dhe shoqërinë amerikane në tërësi, pasi kamerierët në 43 shtete marrin paga nën-minimale, sipas një raporti nga PayScale.

Por pagesat digjitale po ndryshojnë gjithashtu mënyrën sesi shpërndahen bakshishet tek kamerierët dhe punonjësit.

“Çdo gjë që paguhet në ndërfaqen dixhitale shkon drejtpërdrejt në llogarinë e kompanisë, dhe varet nga kompania dhe çdo kontratë që ata kanë në fuqi që do të përcaktojë se sa nga ato para do të ndahen me punonjësin,” thuhet në raport.

Për më tepër, kompanitë që përpunojnë këto pagesa gjithashtu marrin një përqindje. Square, një nga sistemet më të njohura të pagesave në SHBA, tarifon 2.6 % plus 10 cent për transaksion kur një klient troket ose rrëshqet kartën e tij gjatë një transaksioni digjital.

Bakshishi në Amerikën e Jugut

Në Argjentinë, Meksikë, Nikaragua dhe Peru, kamerierët janë mësuar me pak, 10% shpërblim është normë në këto vende, dhe s’duhet harruar se çmimet gjithashtu janë më të ulëta në këto vende.

Shumica e restoranteve në Brazil, Kili dhe Kosta Rika përfshijnë një tarifë 10% për uljen në tavolinë si pjesë e faturës totale (referuar si kubierto në Kili). Në këto raste, askush nuk pret një bakshish, por mos ngurroni të vendosni një 5-10% shtesë në para, pasi kamerierët mund të mos e marrin pjesën e tyre në fund të ditës.

Bakshishi në Lindjen e Mesme dhe pjesë të Afrikës

Në Katar, Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, kamerierët janë mësuar të marrin një bakshish prej 15-20%. Madje në vende si Dubai, i cili kërkon që faturës t’i shtohet një tarifë shërbimi prej 10%, punonjësit e restoranteve presin një shpërblim shtesë prej 15-20% për përpjekjet e tyre.

Në vendet afrikane si Jordania, Maroku dhe Afrika e Jugut, stafi i pritjes do të presë të paktën 10-15% bakshish. Restorantet më të bukura në vendet e njohura të turizmit si Egjipti dhe Izraeli do të shtojnë gjithashtu një tarifë shërbimi në faturë, kështu që kini kujdes për të parandaluar bakshishin e dyfishtë.

Bakshishi në Azinë Lindore dhe Paqësorin Jugor

Me pak fjalë: Jashtë zonave turistike, vendet në Azinë Lindore dhe Paqësorin Jugor nuk kanë shumë kulturë të bakshishit, kështu që bakshishi nuk pritet dhe madje mund të refuzohet.

Në Kinë, Mianmar, Singapor dhe Taipei, bakshishi konsiderohet i panevojshëm; megjithatë, disa restorante moderne në Kinë kanë filluar të pranojnë bakshish, kështu që kush e di se çfarë sjell e ardhmja?

Vende të tjera aziatike, si Japonia dhe Nepali, besojnë rreptësisht se shërbimi i mirë është thjesht pjesë e punës, kështu që bakshishi duhet të shpërblejë vetëm shërbimin e mirë. Në Japoni, disa kamerierë madje mund të refuzojnë me mirësjellje bakshishin tuaj.

Për shkak të fluksit të turizmit, vende si Kamboxhia, Indonezia, Tajlanda, Vietnami dhe pjesë të Turqisë po bëhen më të hapura për të marrë bakshishe; megjithatë, bakshishi ende nuk konsiderohet i zakonshëm atje, kështu që nuk është një gabim nëse nuk e lini një të tillë.

Në Australi dhe Zelandën e Re, kamerierët dhe taksistët gjithashtu nuk presin bakshishe, por e vlerësojeni nëse ju e rrumbullakosni faturën në fund.

Lifestyle

10 ushqimet që do ju ndihmojnë të digjni kalori

Dietat, aktiviteti fizik dhe të ushqyerit në mënyrë të shëndetshme janë kthyer në pikat kryesore për t’u ndjekur nga personat që duan të humbin peshë. Megjithatë shpesh herë në dietën tonë të përditshme neglizhojmë disa ushqime që janë të domosdoshme për djegien e kalorive. Krahas aktivitetit fizik, kujdesuni që ushqimet e mëposhtme të jenë pjesë e dietës tuaj nëse doni të digjni sa më shumë kalori.

Ushqimet:

1.Orizi kaf

2.Veza

3.Vaj kokosi

4.Çaji jeshil

5.Salmoni

6.Kafja

7.Vaji i ullirit

8.Kosi grek

9.Uthulla e mollës

10.Specat djegës

Continue Reading

Lifestyle

Gjashtë gjërat që njerëzit e mençur nuk i thonë

Mund të jeni shumë i talentuar dhe shumë punëtor, por ka disa fjalë që duhet t’i shmangni në mënyrë që të mos krijoni përshtypje të keqe te tjerët.

Ka disa fjalë të cilat e ndryshojnë mënyrën se si njerëzit ju shohin.

Më poshtë i keni disa fjalë që menjëherë duhet t’i hiqni nga fjalori juaj dhe arsyen se përse duhet ta bëni këtë.

“Nuk është e drejtë”

Kush nuk e din se jeta nuk është e drejtë? Duke i pëshpëritur këto fjalë, ju e jepni përshtypjen se, sipas juve, jeta duhet të jetë e drejtë. Kjo ju bën të dukeni të papjekur dhe naiv.

“Nuk ka problem”

Këtë fjalë thuajse të gjithë e përdorim shpesh. Megjithatë, duke e thënë këtë frazë, ju e jepni përshtypjen se kërkesa e dikujt ndaj juve për t’i ndihmuar me diçka ka qenë problem.

“Kjo është ide e kotë, po të pyes një pyetje budallaqe…”

Këto fjalë jua dëmtojnë kredibilitetin. E japin përshtypjen se nuk keni fare vetëbesim dhe se jeni kritik i vetes. Fjalitë alternative mund të jenë: “nuk i kam të gjitha informacionet për momentin, por së shpejti gjej detaje tjera”.

“Do të përpiqem”

Kjo duket eksperimentale, tregon mungesë të besimit në aftësitë tuaja, por mund të jetë edhe një mënyrë se si i thoni dikujt “jo”.

“Nuk është faji im”

Nëse diçka ndodh gabim, pranojeni atë, merreni përgjegjësinë për gabimin tuaj në vend se të mundoheni ta largoni atë.

“Nuk mundem”

Këto janë dy fjalët më të rrezikshme në vend të punës! Ato e pasqyrojnë mungesën e aftësive tuaja për at kryer një punë.

Continue Reading

Lifestyle

Nuk e keni ditur më parë! Të laheni rrallë sjell përfitime në shëndetin tuaj, zbulojini cilat janë

Teksa shumë prej jush për të qëndruar të pastër lahen çdo ditë ose më shumë se njëherë në ditë dhe mendojnë se kjo është një gjë e mirë, realisht nuk është aspak e shëndetshme. Dushet e shpeshta brenda 24 orëve nuk ju bëjnë ndonjë nder sa i përket pamjes dhe shëndetit tuaj prandaj ju duhet të zbuloni arsyet se çfarë ndodh me trupin dhe me shëndetin nëse zgjidhni që të bëni dush pak më rrallë se zakonisht.

1.Do të jeni më pak të ekspozuar ndaj infeksioneve

Dushet e shpeshta mund të prishin balancën e mikrorganizmave të lëkurës, ku i bëjnë ato më të dobëta për ta mbrojtur organizmin. Sistemi jonë imunitar ka nevojë që të ketë një forcë për ta mbrojtur organizmin nga bakteret dhe papastërtitë përreth, por dushet e shpeshta janë ato që e dobësojnë imunitetin dhe nuk arrijnë ta mbrojnë aq sa duhet organizmin nga viruset, dhe e bëjnë më të ekspozuar nga infeksionet.

2.Lëkura juaj do t’ju falenderojë

Dushet e gjata dhe të ngrohta mund të jenë mjaft relaksuese dhe mund t’ju duket sikur e pastrojnë lëkurën tuaj por realisht kjo mund të ndikojë në plakjen e parakohshme. Lëkura juaj është e mbuluar nga një shtresë e jashtme yndyrore e cila ndryshe quhet epiderma që ka rolin e izolatorit, mbron parametrat optimale të shëndetit dhe mban lëkurën të shëndoshë ku e bën të duket dhe më e re për një kohë të gjatë. E teksa bëni dush dhe përdorni “scrub” për lëkurën shumë shpesh atëherë kjo shtresë fillon të dëmtohet dhe lë pas një lëkurë të irrituar dhe të thatë.

3.Flokët tuaj do të fillojnë të rriten më shpesh

Larja çdo ditë e kokës i dobëson dhe i bën më të yndyrshëm flokët tuaj. Kur ju i lani flokët tuaj çdo ditë ju thjesht po largoni shtresën e cila e mbron kokën nga dëmtimet. Teksa kjo shtresë largohet poret fillojnë të krijojnë një substancë e cila do t’ju shkaktojnë acarim dhe kruajtje dhe dalëngadalë do t’i bllokojë poret. Kjo ndikon gjithashtu edhe në rritjen e flokut dhe i bën ata që të mos duken në formën e tyre më të mirë.

Continue Reading

Lifestyle

Ekspertët: Një natë pa gjumë mund të plakë trurin tuaj me dy vjet

Një studim i ri ka bërë të ditur se një ditë pa gjumë mund ta plakë trurin tuaj me dy vjet. Një artikull i botuar në “Journal of Neuroscience” deklaroi se ky problem mund të rregullohet vetëm pas një gjumi të mirë gjatë natës.

Për studimin, në të cilin morën pjesë 134 njerëz të moshave mes 19 dhe 39 vjeçare, studiuesit përdorën mësimin e makinës për të gjeneruar vlerësime të “moshës së trurit” nga skanimet e rezonancës magnetike (MRI) të trurit të njerëzve të privuar nga gjumi.

“Humbja akute totale e gjumit ndryshon morfologjinë e trurit në një drejtim të ngjashëm me plakjen tek pjesëmarrësit e rinj dhe këto ndryshime janë të kthyeshme”, tha Eva-Maria Elmenhorst, nga Universiteti RWTH Aachen në Gjermani, e cila kreu studimin.

Sipas studiuesve, çdo ndërprerje e gjumit mund të ketë ndikime të thella në tru dhe mund të rezultojë në ndryshime strukturore dhe funksionale në qarqet neuronale.

Studimi aktual, i cili u përpoq të shqyrtonte ndryshimet strukturore në tru, jep dëshmi për faktin se gjumi luan një rol të madh në të menduarit dhe kujtesën efektive.

“Sjellja e ndërgjegjësimit për gjumin dhe sigurimi i masave të duhura të higjienës së gjumit mund të ketë një ndikim të thellë në shëndetin mendor të individëve dhe nga ana tjetër, mund të ndikojë në produktivitetin dhe kreativitetin në mjedisin e vendit të punës”, thanë e studiuesit.

Continue Reading

Lifestyle

A e dini për sa kohë ruhet në frigorifer një pulë e gatuar?

Keni gatuar një pulë të tërë dhe keni mjaft mbetje, por sa zgjat pula e pjekur në frigorifer? Shumica e copave të pulës nuk mbahen aq gjatë sa mund të mendoni.

Pula është proteina jonë e preferuar. Është e thjeshtë për t’u gatuar dhe shkon mirë me pothuajse çdo gjë: sallata, sanduiçe, taco, supa, meze dhe sigurisht pjatat kryesore. Ne priremi të pjekim një pulë të tërë dhe të kemi mjaft mish të mbetur për disa vakte. Por sa kohë ruhet pula në frigorifer? Jo aq sa mendoni. Më poshtë janë rekomandimet nga ekspertët e sigurisë ushqimore, në varësi të llojit të pulës.

Ne frigorifer

Pulë e plotë, gjoks pule ose pulë të bluar.Ftohni brenda dy orëve nga zierja dhe hani brenda tre deri në katër ditë.

Sallat pule

Vendoseni në frigorifer menjëherë pas përgatitjes dhe konsumojeni brenda tre deri në pesë ditë. Filloni të numëroni nga dita kur u gatua pula, jo nga dita kur u përgatit sallata. Majoneza nuk ngrin mirë, ndaj mos e ngrini.

Suxhuk pule, në ambalazh hermetik

Vendoseni në frigorifer dhe përdorni brenda dy javësh nga blerja ose brenda një jave nga data e skadencës. Pasi të hapet paketa, konsumojeni brenda tre deri në pesë ditë.

Në ngrirje

Të gjitha pjesët e pulës qëndrojnë afërsisht të njëjtën kohë në frigorifer: rreth një vit. Megjithatë, ekziston një kufi përtej të cilit cilësia fillon të bjerë. Për pulën e pjekur kjo është rreth muajit të katërt. Pas kësaj kohe, pula do të humbasë shijen dhe strukturën e saj kur ringrohet.

Continue Reading
Advertisement

TRENDING